The but(t) girl

A veszélyeztetés joga

A Geréb Ágnes-ügy margójára

2018. január 10. - The but(t) girl

shutterstock_109751450-752x501.jpg_752x501

Jogomban áll tüntetni, alkoholt inni – akár ezt a kettőt kombinálhatom is, mert sajnos hülyeségeket is jogomban áll csinálni –, szoknyát hordani, és megválasztani a szülés módját. De hiába van jogunk valamihez, néha tudnunk kell nem élni vele – nálam ilyen az otthon szülés.

 

Én is szeretnék a szüléshez lágyan terjengő vaníliaillatot, gyertyákat (dorbézoljunk: vaníliás gyertyákat), búgó Norah Jones-t (akit nem ordítok túl), közben kellemes kinti 23 fokot, göndör hajú, tejeskávé bőrú fiúgyereket (de egy kedves magyar férfitól, mert szeretem a kihívásokat), hányinger- és koviubimentes várandósságot, hosszabb combokat és fogyókúrás Nutellát, de az élet nem kívánságműsor. Én is bízom benne, hogy minden problémamentes lesz. Semmi koraszülés, semmi köldökzsinór-tekeredés vagy szülőcsatornába beszorulás, csak az abba vetett hit, hogy a fájdalom ellenére életre szóló, felemelő élmény lesz a világra hozatal számomra - számára pedig traumamentes. Hiszek a gyerekcsínyekben, a desszert-has létezésében, a Neogranormon mindenhatóságában és egyébként az unikornisokban is, de hinni nem két tolófájás között kell.

 

                Nem adtam még életet kisbabának, sőt még csak olyan tevékenységeket sem nagyon folytatok, amik szülésbe torkollhatnának. Tiszteletben tartom mások felelősségteljes(nek gondolt) döntését, ismerem a statisztikákat, amik nem feltétlenül szólnak az otthon szülés ellen, és el sem tudom képzelni azt a borzalmat, amit azok éltek át, akiknek meghalt a gyermekük közben. Hovatovább mindenkit, aki orvos, bába vagy nővér nem szakembernek, hanem egyenesen varázslónak tartok, akik méltatlanul alulfizetettek. De. Vallom, hogy ha már ott tart az orvostudomány ahol, józan keretek között ki kell használni a lehetőségeit. Régebben, ha fájt a fejem, hidratáltam én, meg kávéztam meg nyakat masszíroztam meg aludtam (inkább hánykolódtam, amiből egy ponton maradt a ‘hány’) meg amit akarsz, de mostanában ezek helyett bekapok egy fél pirulát. Lehet, hogy a sok, szintén tudományos alapokon nyugvó természetes módszer másnak használ, de nekem az esetek 90 %-ában nem, és ha keménykedek, azzal csak annyit érek el, hogy fél nap mehet a kukába, az meg luxus. De itt csak egy fél elparazolt napról beszélünk, amit meg lehetett volna menteni, és ami... pótolható. A felelősség itt is, ott is az enyém, csak a tét más.

 

Szóval, amennyiben lehetőségem lesz rá, és a babám nem lesz egy drama queen, aki nem várja ki míg beérünk a kórházba, én igenis ott szeretnék szülni. Domestos szagban, pittyegő gépek között, vajúdó ágyszomszéddal és Norah Jones-t mellőzve, de a lehető legnagyobb biztonságban. A krach ott is beüthet, de azt valahogy meg tudnám bocsátani magamnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebuttgirl.blog.hu/api/trackback/id/tr3713564279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2018.01.11. 09:04:42

Tökéletesen igazad van! Helyesen látod a dolgokat.

Sajnos szak avatott kezekben is előfordulhatnak, tragikus szülések ez igaz, de komplikáció esetére is fel vannak készülve.

Geréb Ágnes meg ne folytasson ember kísérletet, soha többé.

Előbb utóbb mindenért meg kell fizetni, lehetőleg itt a földön.

kameraman · http://nagytotal.blog.hu 2018.01.11. 09:19:27

Feleségem választhatott, milyen zenét hallgat (II. számú), de aztán nem emlékezett rá, viszonylag érthető okokból, de ehez nem kell otthonszülni.

A nők egy része azt hiszi, hogy a szülés róluk szól, ez valami önmegvalósítás, testvallás, beavatás. Nem, ez a gyerekről szól, semmi másról. És az után következő pár év is a gyerekről szól. Aki ezt valami egoista önmegvalósításként éli meg, az egyrészt egoista és szégyellje magát, másrészt valamilyen okból ezek a nők nem (mégsem) képesek nevelni a gyerekeiket, gyakorlatilag mindent megcsinálnak helyettük, elkényeztetik, holott pont az ellenkezőjét kellene tenniük.

Harmadrészt, bár ez kicsit tartozik csak ide, Geréb Ágnes egy pszichopata. A pszichopaták jellemzően nem Hannibal Lecterek, sokkal inkább ragadozók valamilyen értelemben - vagy szélhámosok lesznek, vagy házasságszédelgők; vagy, mint jelen esetben un. segítők, akik érzelmileg labilis embereken látszólag segítve, valójában a segítés nyomán kialakuló társadalmi státusban sütkéreznek, és közben nagyon sok kárt okoznak. Önmagában a segítő nem jelent pszichopátiát, a gyanú akkor kell megjelnjen, amikor nárcisztikus, öntelt, túlzóan küldetéstudatos viselkedéssel párosul. Egyszer volt alkalmam a megboldogult Radio Caféban végighallgatni egy beszélgetést Geréb Ágnes és egy orvos között, Ágnes asszony gyakorlatilag minden mondatot félbeszakított, kiabált, gúnyosan letorkolt, mindezt egy ilyen sértett ember hangordozással, szerintem ez mindannyian ismerjük, ez az állandóan panaszkodó ember beszédének a dallamvezetése. A pszichopaták egyik jellemző manipulációs technikája az önsajnáltatás.

Szóval jó dolog az otthonszülés lehetősége, és Geréb Ágnesnek elévülhetetlen érdemei vannak ennek meghonosításában (egyébként szerintem nélküle is megtörtént volna utóbb, vele előbb), de tőle, mint személytől, messzire kell menekülni, és a mostani börtönbüntetést tilos politikai síkon értelmezni, mert ez egy szakmai kérdés.

zizi77 2018.01.11. 09:23:52

Harmadik szülésem volt olyan, hogy simán itthon is történhetett volna. De ezt kizárólag UTÓLAG tudhattam csak. Első kettőnél bizony elkelt az orvosi segítség és a felkészült közeg.
Magam részéről a szülőotthonokat támogatnám, ami lényegében szülészet más osztályok és így kórházi fertőzések nélkül.

Rébusz 2018.01.11. 09:45:59

Teljesen igazad van és egyetértek veled. Sajnos nagyon erős a trend, (honnan máshonnan, mint nyugatról), hogy a nő maga döntse el, hogyan akar szülni. Ahelyett, hogy örülnénk, hogy nem a középkorban élünk, hanem a kórházban egy karnyújtásnyira van az emberi és a technikai segítség és a szakértelem, hogy a babánk egészségesen jöjjön a világra. Egy otthoni szülés nem tudja pótolni a kórházi hátteret és még a leggyönyörűbb problémamentes terhességből is adódhat komplikáció a szülésnél. Soha nem kockáztatnék. És nem kell zene, nem kell fürdővíz, nem kellenek illatok. Szakember kell, aki akkkor és ott megmondja, hogy milyen póz ideális a babámnak, hogy a leggyorsabban és a legkíméletesebben jöjjön a világra, aki hallgatja a szívhangját, hogy rendben van-e, aki hajlandó vágni is, ha igenis szükség van rá, hogy ne szakadjak szét belül. Az otthon szülés miért lenne jobb a babának? Csak a baba számít. Más: egy lakótelepen egy otthon szülés vajon nem egy indiszkrét dolog? Egy 8 órás vajúdás vajon nem csendháborítás? Kell-e azt a szomszédoknak, gyerekeknek végighallgatni? Tragédia, komplikáció esetén kövessék végig az idegenek a család legbensőbb drámáját? S ha késik a segítség, dugó van, sokára ér be a mentő a kórházba, vállalja az anya egy életre szólóan az ő rossz döntésének a súlyát?

beszélő név 2018.01.11. 09:50:27

Ebben a kérdésben érdemes elkülöníteni a "biztonság" két eltérő jelentését. Annak tudatát, hogy a szülés lebonyolításának szakmai háttere megfelelően "biztosított", annak tudatától, hogy ismerős, a saját egyéni kívánalmaimnak megfelelő körülmények között, egy "biztonságos" közegben zajlik a szülés. A dilemma a biztonság racionalizálható, illetve emocionális tartalmai között rajzolható meg, és ezért az utóbbiaknak kedvező döntés irracionálisként (felelőtlenségként, butaságként, őrültségként stb.) írható le. Egy ilyen leírás tehát a "racionalitást" értékfogalomként és egyben zsinórmértékként is használja, a dilemmát pedig úgy, mint aminek – épp ezért – van "helyes" megoldása.
Ilyenkor sok minden – köztük kutatásokkal alátámasztott érvek – maradnak háttérben. Ezek közül kettőt említenék mutatóba. (1) Azoknál a nőknél, akik a kórházat választják és ott emocionális kiszolgáltatottságot élnek meg, kimutathatóan magasabb a szülés közben jelentkező komplikációk, illetve azok eszkalálódásának valószínűsége. (2) Azok a babák, akiket édesanyjuk emocionálisan biztonságos közegben hozott világra, kimutathatóan kedvezőbb mutatókkal rendelkeznek stresszkezelés, megküzdési stratégia, érzelmi stabilitás terén azokkal szemben, akik születésénél az anya hiányt szenvedett az ilyesfajta támogatásban.

2018.01.11. 09:56:30

valamit nagyon félrértesz az otthonszüléssel kapcsolatban: nem az illatos gyertyák vagy a lágy zene miatt választják az otthonszülést - már csak azért sem, mert akinek ez fontos, az találhat olyan kórházat, ahol ezek adottak.
Plusz az otthonszülés a kórházihoz képest sokkal de sokkal több macera, felkészülés, szervezés, munka (előítéletekkel és aggodalmakkal való megküzdés, szembenézés, felelősségvállalás, lelki felkészülés) - tehát nemhogy kényelmesebb, mint egy kórházi szülés, hanem összességében sokkal kényelmetlenebb és nehezebben megszervezhető. (Pl. egy egész egyhetes tanfolyamot kell végigülni arról, hogy mik a lehetséges kockázatok- és ott nemhogy rábeszélni nem igyekeznek senkit, de még inkább azt mondogatják, hogy fontold meg és csak akkor vágj bele, ha tényleg biztosan tudod, hogy ezt akarod).

Aki mégis így dönt, a jelentős nehézségek ellenére, azok majdnem mind azért döntenek így, mert már szültek kórházban, ahol elképesztő horrorsztorikat láttak vagy éltek át, és a saját bőrükön tapasztalták, hogy a kórház sokszor egyáltalán nem olyan biztonságos a babának és az anyának.

Sztem ne ítélkezz látatlanba, a tények ismerete nélkül.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.11. 10:00:18

Geréb hiteles ember. Hitt egy hülyeségben, belebukott, s vállalja a következményeket.

Muad\\\'Dib 2018.01.11. 10:03:55

@croc:
A kórházban történhetnek horrorsztorik, amennyiben a kórház HIBÁSAN látja el a feladatát. Ellenben az otthonszülés esetében NEM LEHETSÉGES sürgős beavatkozást igénylő esetekben semmit tenni. Óriási különbség, hogy valahol esélyem sincs semmire mert a lehetőségek sem adottak, vagy előfordulhat, hogy műhiba történik egy olyan helyen ahol a lehetőségek megvannak az életmentő beavatkozásra.

2018.01.11. 10:05:00

@Rébusz: "szakember kell, aki megmondja, hogy milyen póz ideális a babámnak"-
remélem ismered egy bizonyos Semmelweis Ignác történetét.
Azt a hajmeresztő baromságot találta ki, hogy az orvosok mossanak kezet a boncolások után, mielőtt szülő nőket vizsgálnak.
Szerencsére az összes hozzáértő szakember elküldte a sunyiba sarlatán ökörségeivel, elüldözték az állásából, és egy bolondokházában halt meg, nyomorogva, kiközösítve.
Megérdemelten, nyilván, hiszen az összes szakember megondta, micsoda hülyeséget talált ki.

Hozzászólok 2018.01.11. 10:07:56

Szerintem is inkabb az intezmenyekben szüles emberi szempontjainak javitásáért és kell kűzdeni, az otthon szülés egy felesleges kockázatvállalás.

@kameraman: azért a szülés a nőről is szól, nagyon is, nemcsak a gyerekről! És a gyerek első néhány éve is. A kettő ugyanis egy, és a nők életének kiteljesedése, ilyen módon legszebb és legjobb értelemben vett önmegvalósítása is. Értem mire gondolsz, de a megfogalmazásod bántónak találtam. Természetesen vannak önző anyák, az ugyanaz a spec eset, mint a narcisztikus segítőknél általad megfogalmazott. Azzal nagyon egyetértek, szerintem is így van.

2018.01.11. 10:10:05

@Muad\\\'Dib: messzire vezezne és nem akarok hitvitába belemenni, vannak érvek erre is, arra is,
csak azt akartam mondani, hogy nem kényelemből szülnek otthon, hanem azért, mert a kórház pocsékul látja el a feladatát, és mindenkinek jobb lenne, ha végre megreformálnák a kórházi szülészeti gyakorlatokat, de a kórházi "szakemberek" olyan lassan mozdulnak ebbe az irányba, hogy van, aki egyszerűen nem tudja már kivárni, ezért inkább az otthonszülést választja.
Én megértem őket.

Hozzászólok 2018.01.11. 10:16:10

@Rébusz: nemcsak a baba számít.
Az anya is számít. Azért mert a szülés a világ legtermészetesebb dolga, egyben a legynagyobb és egyik legveszélyesebb "kaland" egy nő életében.

Előfordul bizony, hogy a fiatal, erős, probléma mentesen szült anyánál, néhány órával a szülés váratlan, erős vérzés lép fel, vért kell kapjon, és akkor jó nagyon ha ott a szomszéd szobában az intenzív.

Hozzászólok 2018.01.11. 10:18:47

@zizi77: egyetértek, én is a szülőotthonokat támogatnám.

Muad\\\'Dib 2018.01.11. 10:21:43

@croc:
Én meg nem. Veszélyezteti a babája életét - az, hogy a sajátját is most mellékes, végül is a hülyeséghez mindenkinek joga van -, hogy olyan helyen szül ahol tudvalevőleg nincsenek meg a feltételek a problémák kezelésére.

2018.01.11. 10:35:03

@Muad\\\'Dib: he ez igaz lenne, ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor az otthonszülés tilos lenne és senki nem is akarná

tényleg nem akarom erre elvinni a vitát, buttgirl is nagyon normálisan áll hozzá, nem erről szól ez az egész blogposzt, tényleg csak azt akartam mondani, hogy nem a kényelem az otthonszülések oka.

zizi77 2018.01.11. 10:35:20

@croc: nem összemérhető az orvosi műhibák mértéke a váratlan komplikációk mértékével. Lehet persze ettől még érv, de kevés a valós alapja. Pár dolgot magam is változtatnék a kórházi protokollon, de ettől még a kövit is ott szülném

2018.01.11. 10:36:25

Mivel nem jut el hozzád az az információ, ami alapján meg tudod ítélni ezt a kerdést, ezért segítek. (Megjegyzem, a fáradságot sem veszed, hogy tájékozódj..)
Szóval nagyobb eséllyel hal meg a kisbabád vagy te a kórhazban, mint otthonszülés közben. Ha annyira statisztikafüggő itt mindenki. Az évi több tucat szülésbe belehalt kisbaba és nő híre nem kerül be a hírekbe. És persze egyetlen egy orvos nincs felelősségre vonva.

2018.01.11. 10:43:45

@zizi77: nem? tényleg? honnan tudod?
nem kötekedni akarok, csak tényleg érdekel, hogy ezt honnan tudod.

Tudtommal senki nem akar beleszólni hogy te hol akarsz szülni.
Én még soha nem hallotam olyan otthonszülőröl aki azt mondta volna, hogy mindenkinek otthon kéne szülni és elítéli a kórházi szülést - csak fordítva :)))

zizi77 2018.01.11. 10:46:02

@Hortenz: hány szülésből, és ebből mennyiről tudták előre, hogy baj lehet? Eleve komplikáció eshetőségével nem is lehet otthonszülni, így azok az esetek eleve a kórházi statisztikát rontják. Manapság meg, amikor divat fikázni az egészségügyet, nem sok gyanús eset marad titokban.

pamutpamlag 2018.01.11. 10:50:27

Van az ügynek egy számomra nagyon érdekes és sokatmondó mozzanata.
.
Mielőtt erre rátérnék, először is tegyük félre a pro és kontra érveket, megérzéseket, tapasztalatokat az otthoni és kórházi szülésről. Mindkettő mellett és ellen vannak logikus, elfogadható érvek, az érzelmi megközelítés ugyanúgy kettős. Mindenki el tudja dönteni a tapasztalata, tájékozottsága, érdekei, érzelmei, (leendő) gyermeke, családtagjai, orvosa, szülésze, dúlája, bábája hatására, hogy neki mi volt, mi lesz a megfelelő.
.
DE!
.
Vajon van-e olyan szerencsés szülész nőgyógyász orvos, akinek sok évtizedes praxisa során, sok ezer gyermek világra segítése közben soha nem lépett fel komplikáció, soha nem volt maradandó károsodása a gyermeknek vagy az anyának, soha nem volt haláleset?
.
Tegyük fel, hogy ilyen nem nagyon van. Valószínűleg ezzel a feltevéssel nem állunk messze a valóságtól. Nyilvánvaló, hogy sok év és sokezer gyermek után bizton előfordulhatnak sajnálatos esetek, a legfelkészültebb szakorvossal, a legfelszereltebb kórházban is. Sőt, olyan is előfordulhat, hogy a legtapasztaltabb, legfelkészültebb, legjobb szándékú szakorvos a legfelszereltebb kórházban is esetleg rossz döntést hoz, aminek súlyos következményei lesznek.
.
És itt jön a kérdésem:
Ha bizton feltételezhetjük, hogy vannak ilyen szakorvosok, akiknek 1-1 szülésük balul sül el, akkor ezek a szakorvosok (azaz valamennyi tapasztalt szakorvos!) ugyanúgy van felelősségre vonva egy-egy ilyen eset után, mint ez a bizonyos Geréb Ágnes nevű szakorvos?
Ugyanúgy tárgyalásokra járnak évtizedekig, ugyanúgy eltiltják őket a foglalkozásuktól, ugyanúgy börtönbe kerülnek?
.
Ha igen, akkor linkelnétek nekem néhány ilyen esetet? Amikor kórházban dolgozó szülés szakorvosra ugyanígy lesúlytott a törvény szigora (akár jogosan, akár jogtalanul). Amikor őt meghurcolták, eltiltották, börtönbe zárták.
.
Ha nem, akkor miért nem?
Hisz azt dekraláltuk, hogy nyilván nem csak Geréb esetében fordult elő gyermekhalál (nyilván nem a tárgyalt két kisgyermek lelte halálát Magyarországon a szülés következményében az elmúlt 30 évben).
.
Ezeknek az ügyeknek hol vannak a felelősei? Azoknak nincs felelőse? Persze hogy ott is van, legalábbis ott is lehetne tárgyalás, lehetne vizsgálni, lehetne szakmai érveket ütköztetni, de a szakma összezár.
Ez így ebben a formában bizony klasszikus kettős mérce, egyfajta boszorkányüldözés.
.
Nem azt mondom, hogy Geréb Ágnes ne büntessék, ha megérdemli. Én azt mondom, hogy mindenki mást is _ugyanúgy_ büntessenek, ha megérdemli.
Vagy ha senkit sem büntetnek a mai magyar gyakorlat szerint, akkor Gerébet se büntessék.
.
És még egyszer kiemelem, amit az elején mondtam: ennek a fejtegetésnek semmi köze ahhoz, hogy jó-e, biztonságos-e otthon szülni, illetve hogy jó-e, szükséges-e, kellemes-e kórházban szülni. Erről mindenkinek megvan a véleménye (nekem is, inkább kórházpárti vagyok, mindkét gyeremekem ott született). Itt a kérdés arról szól, hogy Gerébet miért büntetik olyanért, amiért mást nem, illetve megfordítva: mást miért nem büntetnek, ha Gerébet igen.

kunzoo 2018.01.11. 10:50:33

@beszélő név: @Hortenz:
A statisztika félrevezető lehet hisz otthonszülésre nem vállalkozik egy veszélyeztetett terhes tehát a komplikáció alap esélye kisebb.
Olyan ez mint az elit gimnázium. Nem csak a tanárokon múlil a jó eredmény hanem az egész országból összeszedett jó diákokon is. Ugyanaz a tanári kar nem tudná a jó eredményt megismételni egy véletlenszerűen kiválasztott osztállyal.

2018.01.11. 10:50:53

@zizi77: ne nézd már teljesen hülyének szegény kutatókat :), nem az almát mérik a körtéhez,
ilyenkor az alacsony kockázatú szüléseket hasonlítják össze (ottjonszülöket olyanokkal, akik akár az otthonszülést is választhatták volna) és kiveszik az eleve kórházba utalt eseteket a statisztikából :)))

eßemfaßom meg áll 2018.01.11. 11:00:22

@Hortenz: Hány bábaasszony vállal el nem 100% komplikációmentesnek ítélt szülést?

Muad\\\'Dib 2018.01.11. 11:01:19

@croc:
Még mindig nem fogtad fel a különbséget a műhiba és a LEHETETLEN között, ugye? Ízlelgesd tovább: az akut eseteket LEHETETLEN otthonszülésnél kezelni. Talán ezért nem hallottál még arról, hogy fordítva akarná bárki is betiltani.

Muad\\\'Dib 2018.01.11. 11:02:18

@eßemfaßom meg áll:
Mi a fas*om az a 100%-osan komplikációmentes szülés? Azt azért ugye még te is fel tudod fogni, hogy ilyen nem létezik.

zizi77 2018.01.11. 11:05:41

@croc: értem! Tehát az adott számú otthonszülés van összemérve a kb 1000-szeres kórházi szüléssel. Tényleg reális!

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:05:46

Amikor kórházban szültem, és "cselekedni kellett", vártam vagy 25 percet, míg megjön az anesztes, a vér, felszabadul a műtő.... stb. Szóval persze, persze, a kórházban jóóóóóóó gyorsan beavatkoznak.. egy frászt avatkoznak be. Csak ha ott, az ő sarukból, az ő rossz döntéseik miatt hal meg a gyereked, majd jól ráírnak valamit a záróra, az osztályvezető főorvos megvédi a dokid seggét, ha perelnél, ad egy szakvéleményt, hogy minden oké volt. Szóval, hölgyeim és uraim: szép dolog kapaszkodni a biztonság ILLÚZIÓJÁBA, de semmiképp nem a valóság.
Hogy mi a valóság szerintem? Az, hogy nem tudjuk elfogadni, hogy a szülés/születés /élet kockázatait, melyek eredménye lehet halál is. Nem azért mert valaki hibázott, hanem mert így esett. Azt sem tudjuk elfogadni, hogy vannak dolgok, amiket nem korntollálhatunk az életben, hanem megtörténnek velünk. Azt sem tudjuk elfogadni, hogy mások dönthetnek máshogy, és attól nem rosszabak vagy jobbak mint mi, csak mások. És semmi baj sincs, ha nem érzünk ítélkezési kényszert mindenki felett. Akkor sincs semmi baj, ha nem nyilatkozunk olyasmiről, amiről láthatóan fogalmunk sincs, de ha esetleg mégis arra vetemednénk, hogy még postot is írjunk róla, legalább utána olvasunk kicsit a témának. Így nem fordulhat elő az, hogy a posztoló hibájába esünk, és az otthonszülést zenével meg illatgyertyával azonosítjuk.
Egyébként a vita szerintem egyszerűen arról szól, hogy hol húzzuk meg a társadalmi kontroll határát az egyén felett. Részemről mókás azt olvasni, hogy valaki leírja hogy micsoda dolog, hogy egy nő dönthet arról, hogy hol akar szülni (valami nyugati métely, már megin'). Most komolyan, feltűnt, hogy azon vitatkozunk, dönthet-e arról, hol szülhet, miközben épp gyeremeke lesz? Miközben az anyaság alapja, hogy minden egyes másodpercben döntök a gyerekem életéről. Nem kéne esetleg létrehozni egy anyasági bizottságot, ami meghatározza, hogy mit tehetek? VAgy még jobbat tudok: nem kéne a gyerekek nevelését is intézményesíteni, neveljék őket hivatásos nevelők, és mindenképp legyen jelen 24 órában orvos, mert ha Józsika torkán megakad a szilvamag, még meg is halhat, ha elkap egy csúnya vírust, akár még be is lázasodhat, és ha a rota megtámadja, kiszáradhat? Hátha az anyja rosszul dönt, mittudomén, nem ad neki inni mikor épp elkapta a hányós fosóst, és a gyerek kiszárad. Tényleg. Vagy kiszalad az utcára a ded, és elüti az autó. Vagy engedi, hogy elmenjen nyaralni, és belefullad a vízbe. Nonszensz, hogy ezek az anyák veszik maguknak a bátorságot, és dönteni akarnak, és közben folyamatosan veszélyeztetik a gyerekek életét! HÁT MIT KÉPZELNEK EZEK MAGUKRÓL????
Kicsit kapjatok már a fejetekhez, ostobák! Maga az anyaság jelenti, hogy döntesz a gyereked életéről, a szülés helyének és módjának megválasztása épp csak egy ilyen döntés a sok közül.

eßemfaßom meg áll 2018.01.11. 11:06:01

@pamutpamlag: "Ha nem, akkor miért nem?"

Remélem ezt a kérdést komolynak szántad mert viccnek túl durva lenne.

zizi77 2018.01.11. 11:07:29

@Muad\\\'Dib: végülis, ha nincs ott orvos, hibázni se tud. Raknék mosolygóst, de inkább sírnék!

eßemfaßom meg áll 2018.01.11. 11:10:00

@Muad\\\'Dib: A vajákosnő csak akkor vállalja el ha ugy látja, hogy semmi esélye a szopásnak szülés közben mert papíron minden tökéletes. (ezt neveztem 100%nak)

Aztán még néha ilyenkor is becsúszik a gebasz a vajákosnő meg csak széttárja a kezét a gyerek meg halott.

Nem tudom ezen mit nem lehet érteni.

2018.01.11. 11:10:10

@Muad\\\'Dib: ha ez igaz lenne bűncselekmény lenne az otthonszülés
ezzel szemben a szomorú igazság az, hogy a kórházban az elméleti lehetőség elég gyakran elméleti is marad, és valahogy nem materializálódik valós kezelés formájában (mert mondjuk nem ért rá az ügyeletes vagy benézte, vagy nem volt szabad műtő)
a legaláis otthonszülés pedig a kórháznak bejelentve, a kórházzal együttmüködve (és a közelben) történik, szaksegítséggel és nagyon sok házhoz kivitt életmentő high tech orvosi cuccal tehát
elmélet ide elmélet oda, a gyakorlatban az akut esetek kezeléshez hozzáférése azonos a kórházi és az otthonszüléseknél.

(de szép is lenne egy olyan világ ahol az elméleti lehetőség - vö. matematikai esély- a valódi gyakorlati lehetőségekkel azonos lenne :)))

Muad\\\'Dib 2018.01.11. 11:11:34

@fizetekmegegysort:
Húúú de qrva okos vagy. Akkor böngészgesd egy kicsit a születési halálozási statisztikákat. Mondjuk hasonlítsd össze a mostaniakat a 80 évvel ezelőttiekkel. De örülök, hogy még egy versenyző megjött, aki nem tud különbséget tenni a műhiba és lehetetlen szavak között. És igen kibas*ottul nem a nő magánügye, hogy veszélyeztetheti-e a megszületendő gyermeke életét a retardáltságával. A saját életét b+, azt nyugodtan. Aki hülye, haljon meg. Magánügy. A cselekvőképtelen gyermeke élete nem magánügy.

zizi77 2018.01.11. 11:12:30

@fizetekmegegysort: jogod nincs dönteni a gyereked életéről. A legfőbb feladatod vigyázni rá, és nem veszélyeztetni. Ha később baja esik, akkor is elővesznek, hogy van-e felelősséged a dologban. Mert a gyerek nem a tulajdonod.

2018.01.11. 11:13:03

@zizi77: ööö.. ismered az "arány" és a "százalék" fogalmát? tudod, mit jelentenek?

eßemfaßom meg áll 2018.01.11. 11:13:14

@fizetekmegegysort: "Amikor kórházban szültem, és "cselekedni kellett", vártam vagy 25 percet,"

ha otthon szültél volna mennyit kellett volna várni ugyanerre?

Muad\\\'Dib 2018.01.11. 11:14:54

@croc:
Elég gyakran? Milyen statisztikád van erről? Mert nagy pofa az mindig van, az otthonszülés, oltás elutasítás, homeopátia, meg egyéb "okosok" részéről, de amikor statisztikákat kellene mutogatni, akkor mindig óriási kuss a végeredmény, esetleg egy kevés hivatkozás a "gyíkemberekre", meg konteo hegyek.

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:15:39

@pamutpamlag: Tök igazad van. A Geréb-ügyben annyi mindössze a felháborító, hogy szülés kapcsán két szakmai protokoll létezik. Az ún. kórházi szülészi szakmai protokoll (számokkal, átlagok alapján, hogy mikor KELL beavatkozni, ami abból ered, hogy egy inézményben pl valahogy szabályozni kell a helyiségek kihasználtságát, nem lehet mondjuk 15-20 órán keresztül a szülőszobán tartózkodni), és az ún. bábai modell (ez utóbbi csak akkor avatkozik be, ha baj van, és nemzetközi sztenderdek alapján műxik). Geréb tevékenysége bábai tevékenység, melyben a vizsgálandó szerintem az lett volna, hogy az adott esetben Geréb a megfelelő szakmai szabályok szerint járt -e el. Erre a magyar bíróság megvizsgálta, hogy betartotta-e a kórházi szülés szabályait Felkértek szakértőnek szülészeket, akik nem hogy nem ismerik a bábai modellt, de még természetes szülést sem láttak soha életükben (nem, a kórházi problémamentes az nem a természetes szülés kategória....). Gyorsan rájöttek, hogy jé, Ági nem tartotta be a kórházi protokollt és elítélték. Kb egy másik szakma protokollja, és egy másik (rokon)szakma szabályai szerint. Nem hívtak bába szakértőt. Pedig van jó néhány nemzetközi szaktekintély, aki vállalta volna. Persze ezt csak azok fogják megérteni, akik vették már életükben legalább egyszer a fáradtságot, és utána néztek, mi a két modell között a különbség, szakmailag melyik mit vár, és emiatt azt is tudják, hogy az otthonszülés nem Norah Jones és illatgyergya. A szülők, akik ezt választják, pontosan tudják ezt. Akik meg nem veszik erre a fárdtságot, habzó szájjal gyilkosoznak, sarlatánoznak, boszorkányoznak és hülye posztokat írnak. Evvan. Szeretjük jobban tudni a másiknál.

eßemfaßom meg áll 2018.01.11. 11:16:31

@croc: "a gyakorlatban az akut esetek kezeléshez hozzáférése azonos a kórházi és az otthonszüléseknél."

Ha igy lenne akkor Gerébre nem várna 2 év sitt

pamutpamlag 2018.01.11. 11:18:03

@pamutpamlag:
index.hu/belfold/2014/02/10/par_szaz_ezer_forintban_merheto_egy_elet/
.
Idézet a cikkből:
"A 26 éves dunántúli nő magánorvoshoz járt terhesgondozásra, aki munkahelyén, a városi kórházban végezte az ultrahangvizsgálatokat. Az ultrahangos vizsgálatokon kétszer is azt a következtetést vonták le, hogy a terhesség rendben zajlik. A terhes nő a vizsgálatok után két hónappal meghalt.
(...)
Az illetékes bíróság első fokon egymillió forint pénzbüntetést szabott ki a szülész-nőgyógyászra, mellékbüntetésként egy évre eltiltotta foglalkozásától, de másodfokon ezt megváltoztatta, és a pénzbüntetés összegét 450 ezer forintra leszállította, a foglalkozástól eltiltást mellőzte. Az első szakvélemény 2005 áprilisában keletkezett, amikor a nő meghalt, az eljárást befejező büntető ítélet pedig 2009 novemberében. Tehát négy évre volt szükség ahhoz, hogy a szülész-nőgyógyászt felelősségre vonják a mulasztása miatt.
„Kifogásoltam a kiszabott büntetés súlytalanságát, az ítéletig eltelt időt, hiszen az orvos mulasztása miatt egy fiatal, 26 éves terhes nő meghalt, a mulasztás és a halál között oksági összefüggés áll fenn, a halál egy család tragédiája. Az arányosságot nem találtam az eredmény és az orvos terhére kiszabott büntetés között, mindannyian fel tudjuk mérni, mit jelent egy családnak a 26 éves terhes nő halála, elvesztése” – mondta Ábrahám."
.
Tehát összefoglalva: egy 26 éves terhes nő bizonyíthatóan(!) az orvos mulasztása (hibája) miatt meghalt.
Az orvos büntetése 450 ezer Ft-os pénzbírság. Börtönbe nem megy, a foglalkozásától nem tiltották el.

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:18:27

@eßemfaßom meg áll: A kérdés nem volt releváns, tekintve, hogy szülés előtt már hetekkel be kellett vonulnom fokozott veszélyeztetettség miatt. Ettől függetlenül nem vitatom el mások jogát az otthon szüléshez. És több olyan nőt is ismerek, aki otthon szült. Megértem az indokaikat. Persze, nyilván neked még nem könyökölt "doktorúr" a lábadra nyolc órai vajúdás után, és nem kérdezte röhögve, hogy "miben fáradt el magácska?". Tudod, ilyenkor az ember lányának sok minden eszébe jut, de az az utolsó, hogy húúúú, de jó biztonságban vagyunk itt mind a ketten...:)

zizi77 2018.01.11. 11:19:17

@croc: igen, és? Tehát egy éves szinten max 100 szülest jelentő forma számai összevethetőek a 90 ezres másik forma számaival? Tehát, ha mondjuk a 90e-ből meghal 9baba az mekkora gáz, hiszen adott évben a másik formában 100-ból mind túlélte. Ez tényleg pontos összehasonlítás

2018.01.11. 11:19:19

@Muad\\\'Dib: nemnakarlak meggyőzni nyilván nem is lehet, de azért nem mindegy, hogy:
otthonszülés 80 éve:
bába a szomszédasszony, ha baj van, apa befogja a lovakat a szekérbe, elmegy a szomszéd faliba a körorvosért, az kijön egy táskával és próbál segíteni

vagy

otthonszülés 2018
szakkepzett főiskolát végzett szülésznő (2 db), anesztes nővér, egy mentőautóra való életmentő kórházi berendezés (pl. magzatszívhangdigyelő is), közeli kórháznak előre bejelentve, egyeztetve, kórházba menés esetén hivatalos átadás-átvétellel, tövényi szabályozás, szigorú szakmai protokoll.

szerinted ugyanaz?

commentes nikk 2018.01.11. 11:19:55

Legjobb barátom felesége a múlt héten szült, minden rendben lévőnek ígérkezett, de a kifele úton a baba egyik lába beakadt, pár percet próbált a doktor trükközni, de aztán gyorsan előkerült a szike, és császár lett, különben a baba károsodott volna. Ha ezt otthon csinálják, most nincs baba vagy komolyan sérül. Hát kb ennyi értelme van az otthonszülésnek, ezotériás baromság, felelőtlenség, önző magamutogatás. Amíg az ember bolondériái a fényevéstől a ketogén diétán át a Krisna imádásig csak saját magára vannak hatással, addig mindenkinek teljes joga van hülyének lenni, de ha mást veszélyeztet az agybajával, akkor már gond van. Aki meg segíti, biztatja az idiótát, az nem szimplán ostoba, de gonosz is. Ez a nő börit érdemel, mert két gyerek halt meg miatta, és ennyi.

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:20:06

@Muad\\\'Dib: Akkor ha te olyan kurva okos vagy, kérlek, írd le nekünk ide, hogy milyen műhiba miatt, mi alapján ítélték el Ágit, és ugyanerre mi a kórházi megoldás és mi a kórházi statisztika a túlélés tekintetében. Mert te nyilván utána néztél.

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:21:23

@pamutpamlag: pontosan erről van szó. Védik egymás seggét.

2018.01.11. 11:21:44

@zizi77: hihetelen de te tényleg nem érted mit jelent az a szó, hogy arány illetve százalék.
oké, te tudod.

Muad\\\'Dib 2018.01.11. 11:22:52

@fizetekmegegysort:
még csak ki sem ejtettem Geréb nevét a számon. Az otthonszülés vs. kórházról beszéltem.
@fizetekmegegysort: @croc:
Egy teljesen egyszerű kérdést illene megválaszolni. Geréb és tsai fog 5-10 percen belül császármetszést csinálni, ha kell a II/a kerületben a konyhakéssel, vagy inkább a kórház?

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:23:38

@croc: Arról nem is beszélve, hogy nem a 80 évvel ezelőtti statisztikákat kéne nézegetni, hanem a klasszik "otthonszülő" országok statisztikáit. Pl Hollandia (és nem azzal a városi legendával, hogy de ott ott áll a mentő a ház előtt, mert hát nem áll ott)

2018.01.11. 11:23:57

@fizetekmegegysort: ne viccelj megmondta egy nőgyógyász szakéető a bíróságon hogy a kórházban Magyarországon _nincs_ vállelakadás sohase! ő cak tudja, ő a szakember :())

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:24:12

@Muad\\\'Dib: 5-10 percen belül sem Geréb, sem a kórház.

zizi77 2018.01.11. 11:25:45

@croc: akkor meséld el, mert hülyén fogok meghalni!

eßemfaßom meg áll 2018.01.11. 11:26:07

@fizetekmegegysort: "Nem hívtak bába szakértőt."

szóval ha valaki meghal egy homeopátiás kezelés miatt akkor nem igazságügyi orvosszakértővel kell kivizsgáltatni az ügyet hanem egy homeopátiaszakértőval aki megállapítja, hogy a homeopátia elvei alapján helyes volt a végbélrákot citromfű 30C oldatával kezelni tehát semmi felelősség nem terheli a homeopatát aki a kórházi kezelés helyett homecuccus pikus 30C cseppekkel kezelte a beteget.

Muad\\\'Dib 2018.01.11. 11:26:55

@fizetekmegegysort:
Akkor elmondanám, hogy ismerősöméknél pont most volt egy sürgősségi császár egy teljesen problémamentes szülésnél. Ha otthon van a gyerek meghal az otthonszülést éljenzők meg tárogatják szét a kezüket, hogy hát'z'ígysikerült..

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:27:23

@croc: jaaa, mer a kórházban nem akad el a váll... bocs ezt elfelejtettem. Véletlen sem fogom azt hinni, hogy van, csak a halált is tartalmazó záró valamiféle "élettel összeegyeztethetetlen előre nem látható születési rendellenességre" fog hivatkozni. Azt meg végképp nem fogom gondolni, hogy anyukának sem mondják meg az igazat. Dehogy deghogy. Hát hiszen felntőtt kompetens szülőként kezelik ott a nőket, nem beosztottként.

Muad\\\'Dib 2018.01.11. 11:31:20

@croc:
Speciel ismerőséknél pont mostanában akadt el a baba szüléskor, kapott is egy sürgősségi császárt. Gondolom ezt Geréb is megoldotta, fogta a kedvenc bicskáját aztán nyissz, azért értelmetlen a per.

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:31:42

@Muad\\\'Dib: Egy alapvető dolgot nem értesz. Az otthonszülést választók nem úgy gondolkoznak, mint azok akik nem választják. Ezért választják az otthonszülést. Itt arról szól a vita, van e joga valakinek máshogy godnolkodni. És azért mókás ez a foggal körömmel kórházhoz ragaszkodás, és boszorkányüldözés, mert eleve igen kis százalékban választják hazánkban az otthonszülést, pont a gondolkodásmód miatt. Viszont aki választja, az később is így fogja nevelni a gyerekét (baszki, nem fog védőoltást adni, homeopátiáztatja, tán még azt is hagyja hogy fetrengjen a sárban és koszos legyen a ruhája, és a végén a gyerek nagy eséllyel éppúgy túléli az első 18 évét, mint agyonkontrollált Józsika). szóval el kéne dönteni, hogy belenyugszunk, hogy egy anya dönt a gyereke sorsáról, vagy kontrollálni szeretnénk az anyai szerepkört?

eßemfaßom meg áll 2018.01.11. 11:33:17

@fizetekmegegysort: ... "Pl Hollandia (és nem azzal a városi legendával, hogy de ott ott áll a mentő a ház előtt, mert hát nem áll ott) "

@croc 2018.01.11. 11:19:19

otthonszülés 2018
szakkepzett főiskolát végzett szülésznő (2 db), anesztes nővér, egy mentőautóra való életmentő kórházi berendezés (pl. magzatszívhangdigyelő is), közeli kórháznak előre bejelentve, egyeztetve, kórházba menés esetén hivatalos átadás-átvétellel, tövényi szabályozás, szigorú szakmai protokoll.

Ezt azért meccseljétek le egymás között mielőtt bedobjátok vitába :)

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:33:17

@Muad\\\'Dib: vállelakadás... ez nem ugyanaz mint mikor a lábikója akad el. két teljesen külön dologról beszélsz (látszik, hogy fogalmad sincs miről)..:) (ez utóbbit a profi bábák császár nélkül oldják meg, olvasgass egy kis Ina May Gaskint)

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:34:22

@eßemfaßom meg áll: nem kell lemeccselni. Elég a PISA teszt alapvető megoldása szövegértésből. Mentőautó áll a ház előtt nem egyenlő ugyanis azzal, hogy a bábánál van egy mentőnyi felszerelés. Vágod?

commentes nikk 2018.01.11. 11:34:34

@croc: de ha ott a nővér, a mentőautó, a várakozó orvosok a kórházban, akkor mi a jó isten péniszének kell erőltetni az otthonszülést? Egyébként érdekelne, hogy tényleg, valójában mi a magyarázat arra, hogy otthon szülni jó? Értem én, hogy földanyácska, ősi szellemek, meg vajákosság, de aki így dönt, vagyis hogy otthon szül, annak mi a tényleges indoka, miért jobb? Oké a kórház rideg, meg fehér a csempe, a doktornak meg nincs olyan ősanya hajzuhataga, mint Gerébnek, de cserébe otthon a nappali szomszédságában nem az intenzív osztály, a műtő, a nővérek, az orvosok vannak, hanem a spájz meg májkrém konzerv. Miért jobb valami zavaros ezotériás katyvasz miatt akár egyetlen ezrelék esélyt adni annak, hogy balul ütnek ki a dolgok? Mivel teljes bizonyosság _soha_ nincsen a dolgok rendben menetele felől, így aki elutasítja a kórházat, az orvoscsapatot, az azonnali műtéti beavatkozás lehetőségét az szimplán és tök egyszerűen hazardírozik. És miért? Mert otthon szebb a függöny, meg puhább a pokróc, meg a jó szellemek vagy mittomén még mi.

kunzoo 2018.01.11. 11:35:05

@fizetekmegegysort:
Ja aztán amikor az anya fénnyel eteti a kölköt akkor persze hibás mindenki hogy miért nem avatkozott közbe miért nem törték rá az ajtót. Ez a szöveg ment az oltásellenes mozgalom részéről is hogy az anya tudja a legjobban mi kell a gyereknek. Aztán amikor hullottak sorban kanyarótól a román misölkök sokan magukba szálltak.

Muad\\\'Dib 2018.01.11. 11:36:18

@fizetekmegegysort:
@fizetekmegegysort:
Soha ne menj kórházba. Ezek mind hülyék. Rákra homeopátiás fas*fűgyökér 1:1000000000000000000000 oldatban, bélelzáródásra kamillatea mézzel. Minden modern dolog gyanús. Gömb alakú 'főd, meg csillagok, mi? Humbug...
Egyébként nem, nem nyugszunk bele. Mert amikor nem ad védőoltást és erről meggyőzi a többi retardáltat, akkor sikeresen visszahoz olyan betegségeket, amit majd az én még oltatlan babám is elkaphat. Tehát innentől kezdve rohadtul nem a saját dolga az ügy. Sőt, mivel létezik minden civilizált országban kiskorú veszélyeztetése, amúgy sem magánügye.

eßemfaßom meg áll 2018.01.11. 11:36:34

@fizetekmegegysort: "5-10 percen belül sem Geréb, sem a kórház. "

a kórház de, a Geréb meg szétteszi a karját és szomorú lesz.

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:36:42

@eßemfaßom meg áll: KÉrlek, mielőtt égeted magad azzal, hogy hülyeségeket írsz, légyszi legalább guglizz rá arra amit nem tudsz fejből. A bába egy nemzetközileg elfogadott szakma. FElsőfokú végzettséget igényel. A szülésnek pedig van egy ún. kórházi (szülészorvosi) protokollja, és egy ún. bábai modellje/protokollja. Ha ezeket kigugliztad és megértetted, szívesen beszélgetek tovább, de ha arra se veszed a fáradtságot, hogy minimális szinten megértsd az ismeretlen szavak jelentését, akkor inkább hagyjuk, jó?

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:38:43

@eßemfaßom meg áll: háromszol szültem császárral kórházban, egyik sem volt program, és egyszer sem voltam 5 perc alatt a műtőben (és az első előtt 20 napig voltam bent, átlag napi 6-8 szülés volt, SENKI nem került 5 perc alatt műtőbe(. De abban hiszel amiben akarsz, nézz még sok Vészhelyzetet!

zizi77 2018.01.11. 11:39:41

@fizetekmegegysort: nem, nincs jogod dönteni a gyereked felett! A gyereknek is vannak jogai, és ezt veled szemben is védenie kell valakinek. Elvileg erre lenne a védőnő is, csak meg van kötve a keze.

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:39:52

@Muad\\\'Dib: oké, akkor most én kérdezek: évente hányan szülnek kórházban, és hányan otthon?

eßemfaßom meg áll 2018.01.11. 11:40:07

@fizetekmegegysort: Ja, hogy akkor ki van telepítve egy komplett kórházi műtő Margitka szobájába

Az még sokkal jobb mint a készenlétben álló mentő.

Muad\\\'Dib 2018.01.11. 11:40:56

@fizetekmegegysort:
Ennek a dolog elméleti részéhez vajmi kevés köze van.

2018.01.11. 11:41:05

@zizi77: ajánlom Hunyadi László Statisztika I-II, (Aula Kiadó) című művét :))))
spoiler: nem, nem 900 esetet szoktak összehasonlítani 9 millióval :))))

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:42:10

@kunzoo: És ha az anya ezt teszi, és te észreveszed, akkor annyit tehtetsz, hogy szólsz a gyermekvédelemnek. Ja bocs, nem, azt is megteheted, hogy kapmányolsz azért, hogy jobb legyen a gyermekvédelem, több pénzt kapjon, a védőnők is meg legyen fizetve, meg a pedagógusok, hogy valódi gyermekgondozás legyen hazánban, és ha bárhol egy retartált anya fenyegeti a gyerekét, akkor ez profin kezelhető legyen. Godnolom, ezt mind megteszed, és ide már csak azért jársz, hogy bónuszban szórakozz kicsit. Ha meg nem teszel semmit, csak téped a szádat, akkor milyen alapon osztod itt az észt?

kunzoo 2018.01.11. 11:43:12

@fizetekmegegysort:
Hát nem tudom. Nálunk az asszony benn volt sokáig a kórházban de miután zűrösnek ítélte a doki a helyzetet olyan gyorsan jött minden hogy én teljesen lemaradtam mindenről mert délden ettem egy lángost. Mire megnéztem a telómat újra ott már várt az üzenet hogy megvan a kölök.

eßemfaßom meg áll 2018.01.11. 11:43:21

@fizetekmegegysort: "A bába egy nemzetközileg elfogadott szakma."

A homeopátia is. Meg a jósnőség is. Meg a valóságshowszereplőség is.

és?

commentes nikk 2018.01.11. 11:43:21

@fizetekmegegysort: és bakker, otthon a lakásodban hány darab műtő van?? Mennyivel több időbe került volna otthonszülésnél a műtőbe kerülnöd, tekintve, hogy az otthonodban nincs műtő? Hány gyereked lenne most otthonszüléssel, tekintve hogy mindhárom esetben császároztak, ergo háromból háromszor voltak súlyos komplikációid szüléskor? Agyam eldobom, olyan frankón érvelsz....

eßemfaßom meg áll 2018.01.11. 11:45:09

@fizetekmegegysort: "egyik sem volt program, és egyszer sem voltam 5 perc alatt a műtőben"

ebből kizárólag annyi következik, hogy nem volt sürgős, életveszélyes a helyzeted.

zizi77 2018.01.11. 11:45:37

@fizetekmegegysort: ugye nem gondolod, hogy a mentőből azonnal a műtőasztalra fektetik az otthonszülő kismamát? Szóval, adj még hozzá plusz 1/2 órát minimum, aztán a gyerek garantáltan menthetetlen.

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:46:26

@Muad\\\'Dib: Az, hogy egy törpe kisebbség okán itt hisztiztek, hogy anyák hogyan merik veszélyeztetni a gyerekeiket, nem tartozik ide? Miért? Mert akkor kiderülne, hogy az egész egy felfújt lufi? Az, hogy évente kb 400 az otthonhonszülések száma, ami elenyésző a teljes születésszámhoz képest, ti meg úgy virnyákoltok itt, mintha nők tömegei "veszélyeztetnék" hobbiból a gyerekeiket, az smafu? Legalább magadat vedd komolyan!

2018.01.11. 11:46:55

@eßemfaßom meg áll: nem fogod elhinni, milyen egyszerü a megoldás: a bába hozza magával az életmentő felszerelést, külön nem rendelnek hozzá mentőautót mert abból kevesebb van :)))

kunzoo 2018.01.11. 11:49:44

@fizetekmegegysort:
Arról beszélek hogy megy a szájtépés hogy ne szóljanak bele. Aztán ha megvan a baj akkor ugyanazok azért tépik a szájukat hogy miért nem szóltak bele. Attól mert több fizut adsz a védőnőnek még ugyanúgy nem látja a gyereket ha a szülő nem akarja hogy lássa. Pl kiköltöznek külföldre ahol nincs is védőnő. Oltásellenesség dettó. Aztán ha kanyarós a gyerek és belehal mindenki hibás lesz.

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:50:24

@commentes nikk: Kérlek, mutass rá, hogy hol írtam, hogy ÉN MAGAM bármikor is otthonszülést választottam volna? Mindössze annyit állítottam, hogy a bábai modellnek, az otthonszülésnek van létjogosultsága, és szerintem a vita arról szól, hogy az anyaságot, milyen szinten kívánjuk kontrollálni.

eßemfaßom meg áll 2018.01.11. 11:52:17

Bezzeg Hollandiában...

felicitasz.blog.hu/2010/11/04/elgondolkodtato_perinatalis_halalozasi_statisztikak_a_holland_szuleszeti_ellatasban

"Az elemzés során az derült ki, hogy alacsony kockázatú terhességek után, bábai ellátásban a perinatális halálozás valószínűsége átlagosan 2,33-szor nagyobb, mint magas kockázatú terhesség után, orvosi felügyelettel lezajló szülés esetén.

A különbség még nagyobb, ha a transzferre szoruló eseteket külön is megnézzük: alacsony kockázatúnak induló, de vajúdás közben orvosi ellátást igénylő esetben a perinatális halálozás esélye átlagosan 3,66-szor nagyobb, mint ha a szülés eleve kórházban kezdődik és ott is fejeződik be."

commentes nikk 2018.01.11. 11:52:36

@fizetekmegegysort: ha neked háromszor mentették meg a gyerekedet a kórházban szüléskor, akkor elég nagy hülyének kell lenni, hogy a bábamodellt propagáld. Vagy a kibicnek semmi se drága? Biztatni a holdkórosokat nagyon káros, kíváncsi lennék, hogy a Geréb-féle halott babák szülei most is olyan marha jó poénnak látják-e a bábamodellt meg az otthonszülést. Biztos nevetgélve emlékeznek vissza a vidám napra. Ja, nem.

zizi77 2018.01.11. 11:52:53

@croc: Te írtad, hogy nem az almát hasonlítják a körtével. Ha a 90 ezres kórházi szülés százalékos halálozási statisztikáját kell összemérni az otthonszülés százalékos halálozási statisztikájával, akkor ott is 90 ezres mintát kéne alapul venni. Mivel szerencsére ennek ezredrésze valósul meg hazánkban évente, nem lehet az almát a körtével összehasonlítani. Kicsi merítés, kicsi pontosság, nagy merítés , nagy pontosság.
Akkor most írd le, mit gondolok rosszul! Mert azt írni, hogy hülye vagy konkrétumok nélkül, én is tudom!

2018.01.11. 11:53:16

@Muad\\\'Dib: a WHO szerint az orvosilag indokolt császárok aránya 5 és tíz százalék között van
Magyarországon 40 % körüli a császármetszés aránya. Minden egyes császármetszést azzal indokolnak, hogy sürgő volt, életmentő, elengedhetetlen. Egyetlen zárójelentésre sem írták még, hogy "nem lett volna muszáj de inkább császároztunk". Mindegyiket azzal indokolják, hogy életmentés esete forgott fenn.
Szerinted hogy lehetséges ez?

medvegy 2018.01.11. 11:53:32

Össze-vissza beszéltek minden ökörséget.
Gerébet bíróság tiltotta el a bábáskodástól, mert orvosi műhibát vétett az egyik szülés levezetésekor. Ez a mániákus viszont magasról tett az ítéletre, és ott folytatta, ahol abbahagyta. Megint volt egy műhiba, de csak az ítélet be nem tartásáért akarták lecsukni. először öt évet kapott most kettőre kell bevonulnia, ha hajlandó.
Aztán meg úgyis meg fog halni még pár újszülött/kismama a kezében, mert az ilyen megszállott nem fog sohasem leállni.

eßemfaßom meg áll 2018.01.11. 11:53:43

@croc: szóval a bábának van egy komplett mobil műtöje.

Én meg keresgélem a tollakat a hátamon.

fizetekmegegysort 2018.01.11. 11:57:10

@kunzoo: oszt, külföldön meg meghal a gyerek? Ági 3500 gyerek születésénél segédkezett. 2 tépte a száját. Tudod, ez azt jelenti, hogy 3498 meg nem tépi a száját.Ha a kórházi szülést is úgy nézitek, hogy a többségnek nem rossz élmény, és a többségnek nem károsodik a gyereke, akkor most itt mire a pampogás? Kettősmérce?

medvegy 2018.01.11. 11:58:17

Az 1891-től vezetett anyakönyvi feljegyzések szerint az I. VH. előtt kb. 15-20% volt a csecsemőhalandóság Magyarországon, ekkor 90% feletti otthonszülés volt.

Ekkora veszteséget is elfogadhatónak tartanak az otthonszülés bajnokai?

eßemfaßom meg áll 2018.01.11. 11:59:25

@croc: "Egyetlen zárójelentésre sem írták még, hogy "nem lett volna muszáj de inkább császároztunk".

„feltételezhető, hogy a császármetszések előfordulását az anya gazdasági státusza és kifejezetten a császármetszés iránti kérelme is befolyásolhatja”.

"nálunk az esetek jó részében azért döntenek a műtét mellett az orvosok, mert császármetszés elvégzéséért még senkit nem pereltek be, annak elmulasztása viszont perdöntő az orvosi műhibaügyekben."

zizi77 2018.01.11. 11:59:30

@croc: talán azért, mert pl egy faros babát eleve nem engednek természetes úton megszületni, mert nagy az oxigénhiány veszélye. A legtöbb császár nem sürgösségi, de ez nem azt jelenti, hogy nem is indokolt.

eßemfaßom meg áll 2018.01.11. 12:00:55

@fizetekmegegysort: Neked egyébként barátnőd az a vajákos, hogy így véded és folyamatosan Ágizod?

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:04:46

@commentes nikk: Annyira fogalmad sincs a szülésről. A császár nem feltétlen életmentésről szól. Egyébként bába modellt képviselő orvosom volt, aki nem császározott meg azonnal hanem hagyott még 20 napot a gyerekemnek, hogy szoros felügyelet mellett fejlődjön. Ezért nem lett koraszülött, ezért nem fenyegette inkubátor, szemkárosodás, tüdőkárosodás. Szóval igen, elég sokat köszönhetek egy bábamodellt képviselő orvosnak. Ugyanez az orvos hagyta, hogy vajúdjak a másodikkal, és adott esélyt hátha császár után még természetes módon születhet, és hagyta, hogy vajúdjak a 3. gyerekemmel akkor, mikor más programcsászárt csinált volna, mert a két császár között nem volt meg a 2 év (az orvosi szakmai protokoll szerint). Nyilván, most a tudatlan fejeddel ez is egy vajákos, aki veszélyeztetett engem, és eszedbe sem jut, hogy vajúdás után még császárból is könnyebben épül fel a mama, mivel a hormonok tánca segíti, és ugyanez a hormontánc segíti a babát is az adaptációban. Segít, hogy legyen tejem hamar, és tudjak szoptatni. Ami a gyerek érdeke. És mindez azért nem jut eszedbe, mert mint oly sok társadnak, eszedbe sem jut, hogy a szülés egy komplex élettani folyamat, melynek minden mozzanata kihat az anya regenerálódására és a gyerek további életére.
Ami pedig a szülőket illeti: GÁ egy hetes felkészítőjén hallaniuk kellett a kockázatokról, a lehetőségekről Ez UTÁN a tájékoztató után döntöttek az otthonszülés mellett, és most a teljes felelősséget Ágira tolják. Ági leülheti a két évet. A szülők lelkiismerete viszont ettől még nem lesz jobb. Nem lennék a helyükben, nagyon nehéz lehet úgy élni, hogy tudom, nem vállalom a felelősséget egy tettemért.

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:08:06

@eßemfaßom meg áll: Miért lenne barátnőm? Nem az, mindössze ismerem a munkásságát, ismerem a szülési modelleket, tudok külnbséget tenni az indulataim és az észérvek között. Geréb Ági többet tett a magyar nőkért, mint a szülészeti és nőgyógyászati kollégium együttvéve. Egyébként a hapsikért is: minden egyes féfri megköszönhetné neki, hogy kiharcolta, hogy bent lehessenek a szülésnél. Ugyanis ő volt az, aki 79ben apukákat "csempészett" illegálisan a szülőszobába. Persze, ma ez már természetes. Akkor eltiltották ezért a "borzasztó cselekedetért". Szerintem az itt boszorkányozó pasik nagy része kiborulna, ha ma azt mondanák neki nem mehet be a gyereke születéséhez. :)

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:09:37

@medvegy: És mennyi volt ugyanekkor mondjuk a tüdőgyulladás, a torokgyík vagy az influenza halálos áldozatainak száma? Szerintem inkább nézd meg, hogy az otthonszülést engedélyező országokban mennyi a statisztika, mondjuk 2016ban.

commentes nikk 2018.01.11. 12:09:59

@fizetekmegegysort: jó, hát világos, hogy ez az "Ági" neked havernőd, szóval innen értelmetlen az egész vita. Azért kíváncsi lennék, hogy arra a kérdésre tök őszintén mit mondanál, hogy otthonszülésnél meglenne-e mindhárom gyereked? Bábaszemléletű orvos, baszod, ezt azért vágod, hogy milyen kenegetés már, orvos volt vagy nem? Kórház volt vagy nem? Akkor meg miről beszélünk? És attól, hogy egy sarlatán elmondja a kockázatokat a félkegyelműeknek, még nem menti fel magát semmi alól. Ha én egy csoport óvodásnak elmagyarázom, hogy van ugyan veszélye a főúton való keresztülszaladgálásnak, de alapvetően szórakoztató dolog, és valamelyiket elüti az autó, akkor én nem vagyok hibás, mert mondtam, hogy elütheti az autó?

eßemfaßom meg áll 2018.01.11. 12:10:00

@fizetekmegegysort: az asszony orvosa nem képviselt bábamodellt mégis vártak egy hétig hátha kijön magától a gyerek.

Peter Lake 2018.01.11. 12:11:41

Teljesen függetlenül attól, hogy ki mit tart arról, hogy Geréb Ágnes bűnös-e, vagy sem, egy rongy embernek tartom, mert egy "sajnálom" azért elhagyhatta volna a száját, legalább az ítéletet követően, akkor már nem befolyásolta volna az eljárást. Ehelyett csak önmagával volt elfoglalva. Az ő életében bekövetkező törés nem mérhető össze azokéval, akik elveszítették a kisbabájukat (a bíróság ítélete szerint részben az ő hibájából).

Muad\\\'Dib 2018.01.11. 12:13:09

@fizetekmegegysort:
Príma érv. Tehát pl. mivel a gyilkosságok aránya 100 000 lakosra számítva 1,48 volt Magyarországon 2014-ben, bizonyosan valami idióta aki felszólal a gyilkosságok ellen.

eßemfaßom meg áll 2018.01.11. 12:14:22

@fizetekmegegysort: "Miért lenne barátnőm?"

Úgy néz ki így messziról ha lefuttatjuk rajta a kacsatesztet

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:15:11

@eßemfaßom meg áll: ismerek olyan orvost, aki akkor fogad magánbeteget a praxisában, ha az vállalja, hogy császár lesz. A doki így előre ki tudja számolni az idejét, foglalni műtőt, tartani a markát és behajtani a kb 20-50 %-al több hálapénzt, mint természetes szülésnél. Szóval szerintem ne vitatkozzunk azon, hogy hazánkban miért olyan magas a császár. És tudod mit: erre is azt mondom, azért tudja megtenni, mert van rá igény. Ennyi. Van rá kereslet a piacon. Huszadrangú, hogy sem a gyereknek, sem az anyának nem jó. Mégsem láttam még mozgalmat, hogy le a császárral, fenyegetik a gyerek adaptációját, homoloklebeny sérülés gyakoribbsága miatt szaporítják az SNI-s gyerekeket. Szóval szerintem ezen kár vitatkozni.

Muad\\\'Dib 2018.01.11. 12:15:38

@croc:
WTF?
Zseniális ok-okozati összefüggést találtál látom:
1) Sok az indokolatlan császár Magyarországon? Igen.
2) Akkor az otthonszülés közben életveszélyes állapotba került csecsemő esetében már nem is gond, hogy nincs meg a feltétele a császárnak.

Sakk, matt, ügy lezárva...

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:16:15

@eßemfaßom meg áll: gondolom az asszony is toxémiás volt 180 és 200 közötti vérnyomással, napi három NSTvel és vérnyomásméréssel, szoros vizeletkontroll mellett... :)

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:18:04

@zizi77: A bartánőm elsőre szült faros babát természetes úton, hiba nélkül. Engedik, csak megfelelő orvos kell hozzá. Az igaz, hogy csak kórházban engedik, szoros felügyelettel, és ez rendben is van. Az nincs rendben, hogy faros baba kockázat miatt automatikus császár.

2018.01.11. 12:21:20

@commentes nikk: nem az a baj a kórházzal hogy rideg fehér a csempe, hanem az, hogy pl. 100%ban adnak oxitocint a valóban orvosilag indokolt kb. 5 % helyett. Ami azért baj mert következménye van: (az egyébként felesleges) oxitocin miatt leesik a baba szívhangja, és akkor mit ád az ég, muszáj sürgősségi császározni.
Vagy legalább gátat metszeni. Amiről előre mindig azt mondják, hogy csak ha tényleg muszáj, de valamiért azt sose hozzák szóba hogy végül az esetek 98%ában tényleg muszájnak bizonyul.

Mélyebben nézve az a baj, hogy az orvosnak az az érdeke hogy ne lehessen belekötni, belekötni pedig akkor nem lehet, ha beavatkozik (ha kell ha nem) (legjobb ha rögtön császároz, az a biztos) mert a valamit mindig könnyebb kimagyarázni mint a semmit.
Az anyának meg a gyereknek viszont az lenne a legjobb ha minél kevesebb művi beavatkozás lenne, és abból lehetőleg nulla darab felesleges.

Treff Bubi 2018.01.11. 12:23:37

Nem követtem a sztorit, az érintett szülőkkel szemben indult eljárás?

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:23:47

@Muad\\\'Dib: Nem. De az biztosan idióta, aki kitalája, hogy tiltsuk be az életet, mert gyilkosság lehet a vége. Ti most azzal érveltek, tiltsuk az otthonszülést, mert lehet hogy meghal a gyerek. Azaz korlátozzuk az anyák jogát arra, hogy eldöntsék, hogyan és hol szeretnének szülni. Ezzel kockáztatjátok azt, hogy az a 400 as törpe kisebbség, aki otthon szeretne szülni, akkor is megteszi ezt, ha tiltva van, és ezzel valódi kockázatot vállal. Gratulálok! Logikus, hogy ha TE valamivel nem értesz egyet, sőt egészen bolondságnak tartod, akkor ELLENE harcolj, ne pedig amellett, hogy aki viszont egyetért vele, és megpróbálná, az biztonságos körülmények között, szabályozva tehesse meg. Az otthonszülés létezik mióta világ a világ, és van létjogosultsága. Arról kéne vitatkoznod, hogy miért mészárszékek a szülészetek, miért pénzéhes hiénák az orvosok, miért bánnak úgy az anyákkal ahogy. Azon kéne javítani ami mellett érvelsz, nem pedig meggyőzni azokat akik otthonszülni akarnak. Nem ismered őket, nem érted miért választják azt amit, ítélkezel és minősítgetsz. Pedig ha kicsit is vennéd a fáradtságot, hogy utána nézz, rájönnél, hogy egyáltalán nem gyereküket veszélyezető hülyékről van szó, hanem felelős szülőkről, akik elfogadható okok miatt döntöttek úgy ahogy.

zizi77 2018.01.11. 12:24:02

@fizetekmegegysort: mivel az apásszülés nemzetközi gyakorlat, ennek egyedüli kiharcolójaként feltüntetni erős túlzás Geréb Ágnest, még akkor is ha ennek hazai úttörője volt.

2018.01.11. 12:27:09

@Muad\\\'Dib: a sok indokolatlan császár miatt van elege sokaknak a kórházi szülésből, ennyit akartam mondani. Hogy pl. ez viszi őket az otthonszülés felé.
Szerintem sokan közülük szívesebben szülnének kórházban ha ott normálisabb lenne a hozzáállás. Elég szomorú, hogy ennyire nehéz megváltoztatni a kórházak szemléletét, annyira, hogy sokan inkább hagyják a fenébe és otthon szülnek mert szerintük a kórháznál már az is jobb.

zizi77 2018.01.11. 12:27:16

@fizetekmegegysort: nyilván az ilyen orvost fel kell jelenteni, ahogy MÁV kórházban volt is ebből komoly botrány!

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:29:22

@croc: Az orvos - nem védeni akarom - de nagyon nem tud mást tenni. Ha pl. szabályozva van, hogy ha anya szülőszobára kerül, onnantól számítva 4 órán belül babának KELL lennie (kórházi kihasználtság, ugye), akkor muszáj gyorsítania, akkor is, ha egyébként tudja, hogy a baba simán meglenne beavatkozás nélkül mondjuk 8 óra alatt. Az én dokim pl emiatt kérte az anyukákat, hogy fogadjanak bábát/dúlát, és leheteőség szerint a folyosón sétálva vajúdjanak. Így anyuka "szakfelügyelet" alatt volt, és tényleg csak akkor került szülőszobára mikor muszáj. De ez meg már milyen, hogy életed legfontosabb eseményén, ha nem akarsz beavatkozást, akkor majd sétálsz a folyosón tíz-tizenkét órát, és tűzcsapba meg radiátorba kapaszkodva várod ki a fájásokat, hogy majd tényleg csak az átmeneti szakra meg a kitolásra menj szülőszobára, mert az már biztos megvan 4 órán belül? Ezen kéne változtatni, ezt kéne megoldani (finanszírozás, hely, idő, körülmények), ez nem gyertyáról meg zenéről szól, hanem erről. Persze, aki még 2 mp-et nem vajúdott, az marha könnyen mondja, hogy tök mindegy milyen körülmények között vagy. Közben meg már attól leállhat a folyamat, hogy valaki durvábban rád szól.

commentes nikk 2018.01.11. 12:29:53

@fizetekmegegysort: egyet hadd kérdezzek, "Ági" ingyen csinálta, amit csinált? Ha már a pénzéhes orvosokról van szó. Egyébként tudom a választ, rohadtul nem.

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:31:30

@zizi77: fogalmad sincs a sztoriról csak ítélkezel.

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:32:42

@commentes nikk: Miért csinálta volna ingyen? Hadd kérdezzek én is: Ági magánvállalkozó, vagy egy állami kórház alkalmazottja, ahol kap fizetést? CSak mert a pénzéhes dokibák a fizetésükön felül kérik ám a pénzt, Áginak meg ez a fizetése. De te biztos ingyen dolgozol, igaz?

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:33:32

@zizi77: Az otthonszülés is nemzetközi gyakorlat. Akkor miről beszélünk?

zizi77 2018.01.11. 12:36:31

@fizetekmegegysort: csomó feltételnek meg kell felelni ahhoz, hogy viszonylagos biztonsággal bevállaljanak egy faros szülést. Elsőnél kiírt műtét előtti napon fordult be a lányom megúsztuk. Majd ezek után 2 hétre rá indítani kellett, és így is majd 3! napig kínlódtunk, mire megszületett. Második magától beindult , de így is több mint 10 óra volt. Harmadiknál szintén nehezen fordult be, a szülész riogatott, hogy harmadikat megszülhetem simán farosan. Namost ennek akapfeltétele a gyors tágulás, és kitolási szakasz, ami nálam kizárt. Ezen kívül sok tényezője van még, ami miatt nem szívesen kockáztatnak a szülészek, meg is értem. Szerencsére befordult, de harmadikként is elmókoltunk vele 7 órát. 10.-re lehet, hogy már megúsznám 3-mal.

kunzoo 2018.01.11. 12:36:44

@croc:
Az egész világra vetítve vagy európára kell érzeni ezt netán a fehér rasszra?
Hisz lehet olyan népesség ahol nincs igény a császárra mert orvosi ellátás hiányában meghalnak a babák és az anyák ezért nem örökítik tovább a nagy magzatsúlyt. Ahol van császár szügségképpen emelkedő tendenciát kell mutasson mert a nagy magzatsúly öröklődik plusz a jobb életszínvonal miatt nem éheznek a terhesség alatt. Tehát ez a százalékos arány rasszonként országonként nagyon eltérő lehet. Azt nem vitatom hogy van sok felesleges császár.

commentes nikk 2018.01.11. 12:37:21

@fizetekmegegysort: ja, ilyenkor természetes a pénz ugyebár :))) Mindenre van magyarázat :) Áginak fizetni oké, az orvosnak meg nem, mert előbbit a szentlélek vezérli, utóbbi meg a sátán küldötte :) Különben meg szabad orvosválasztás van, oda megy az ember, ahova akar, fizethet magándokit (az se biztos Ági olcsóbb), és lehet hálapénz nélkül is szülni, közeli barátomék például egy megveszekedett petákot se adtak senkinek, az ügyeletesnél szült a csaj, a húgom orvosa meg épp szabin volt, ő is az ügyeletesnél szült, nulla forintot fizetett. Tiszta sor, hogy állami fizetést kap a doktor, csak azt nem értem, hogy ha egyszerűen úgy tekintjük, hogy a szülésért pénzt adunk ki, akkor ugyanaz a nagyságrendű összeg miért gonoszság az orvosnak és miért természetes Áginak? (Aki orvos előre bejelenti, hogy mennyit kér, az persze szerintem is menjen a gecibe, és ott kell hagyni, az utólagos kötetlen fizetés meg két ember magánügye).

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:39:52

@zizi77: igen. És akkor? Ha egy csomónak meg kell lenni, akkor nyilván az orvos eldönti, hogy megvan-e. A barátnőmnek is azt mondta a doki, hogy 50% esélye van, és bármi gond van mennek a műtőbe. De megszületett a gyerek simán. A lánynak pedig hatalmas traumától való szabadulás volt, amit pici gyerekkora óta hordozott.

zizi77 2018.01.11. 12:41:01

@fizetekmegegysort: na de az új szabályozásnak köszönhetően legálisan lehet bizonyos esetekben otthon szülni. Én felelőtlenségnek tartom, de nem vagyok jogalkotó, nem harcolok ellene. Ettől még véleményünk nekünk is lehet.

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:41:40

@commentes nikk: Tényleg nem érted? Ha te a békávénál vezetsz buszt, és még külön minden utastól, akinek bérlete van, elkérsz egy százast, hogy elég kedves legyél vele, az ugyanaz, mintha magánvállalkozásban vezetsz buszt, és pénzt kérsz az utasoktól, hogy elvidd őket egy kirándulásra? Tényleg ugyanaz?

zizi77 2018.01.11. 12:44:20

@fizetekmegegysort: másodikkal a 10-ből 7 órát voltam a szülőszobán/ szó nem volt 4 órás korlátról/. Valamit nagyon eltoltak nálunk!

zizi77 2018.01.11. 12:46:43

@fizetekmegegysort: mivel a saját esetem miatt elég sokat olvastam a faros szülésről, tudom mi a kockázat. Nem azt írtam, hogy a barinőd szülésze felelőtlen volt, hanem azt, hogy megértem miért nem ez az elsődleges protokoll máshol.

2018.01.11. 12:47:59

@fizetekmegegysort: persze én sem úgy értettem hogy a kórházi orvosok személyesen mind gonosz nem törődöm kóklerek, hanem hogy az egész rendszer rossz, alapvető szemléletcáltás kellene.

kameraman · http://nagytotal.blog.hu 2018.01.11. 12:50:51

@Hozzászólok: természetesen nem gondolom, hogy nem fontos a nő, azt mondtam, hogy elsődleges a gyerek érdeke.

zizi77 2018.01.11. 12:52:42

@fizetekmegegysort: igen és mindenhol megvan ennek a szabályozása. Itt nem volt megfelelő, ezért Gerébnek orvosként nem szadott volna más protokollt alkalmaznia. Most, hogy le van szabályozva, az előírások betartása mellett mehet az otthonszülés/ még ha én is nem értek vele egyett/ Geréb idejében szabályt szegett, sminek következtében meghalt a baba. Ráadásul, amikor eltiltották akkor is folytatta, aminek újabb áldozata lett. A mai rendszert ne hasonlítsuk a régihez.

zizi77 2018.01.11. 12:57:46

@fizetekmegegysort: már bocs, de ha az orvos a kedvemért otthagyja a családi ebédet vasárnap, mert pont akkor szülők, még jó, hogy ára van. Nem muszáj választott orvos, ügyeletesnél is lehet szülni, akinek meg vagy adsz vagy nem.

zizi77 2018.01.11. 12:59:11

@fizetekmegegysort: nekem a faros szülés a félelmem, a császárt választottam volna. Szerencsére nem kellett választani.

commentes nikk 2018.01.11. 13:07:58

@fizetekmegegysort: fordítva. Ha a sofőrtől veszem a jegyet, és 350-re 500-at adok, akkor az az én dolgom.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.01.11. 13:17:25

Nekem ismerősöm - orvosnő - járt úgy, hogy abszolút problémamentes terhesség, minden elképzelhető szűrő vizsgálat mellett szülés közben a kölök elfeküdte a köldökzsinórt. Percek alatt megcsászározták. Utána a szülész elmondta neki, még öt-tíz percet késnek, a baba vagy halott, vagy nyáladzó szobanövény lett volna a sarokban.
Ennyit az otthon szülésről.
Geréb meg csak tapogassa a tégláját a börtönben!

élhetetlen 2018.01.11. 14:05:30

@fizetekmegegysort: „szóval el kéne dönteni, hogy belenyugszunk, hogy egy anya dönt a gyereke sorsáról, vagy kontrollálni szeretnénk az anyai szerepkört?”. Ha tehetném, kontrollálnám az anyai szerepkört. (Az, hogy utólag már büntetik a gyerekét fényevésre szoktató szülőt, és a gyerek éhen hal, az még kevés). Tudom, ilyen az élet, az anyaság természetes, minden anya ért a gyerekneveléshez. Nem igaz. És az sem mentség, ha véletlenül, szerencsével felnő a gyerek. Egy vacak autó vezetéséhez alkalmassági kell, vizsgázni kell, egy gyerek megszüléséhez nem. Durván hangzik, de nem ártana egy pszichológiai vizsgálat, egy tanfolyam, egy vizsga, és ha kiderül, hogy teljesen alkalmatlan a szülő, elvenném tőle a gyereket, nem bíznám a véletlenre, hogy megússza-e. Az 1952-ben születettek közül nagyon sokan éltek, élnek a gyermekbénulás következményeivel. Tragédia, de az 53-asok már kapták a védőoltást. De aki ma nem engedi beadni a gyerekének, attól is elvenném a gyereket. Úgy nézünk ki, hogy a gyerekek védelmében nem ismerjük a megelőzés fogalmát. Ja, ha agyonverte, akkor majd megbüntetjük. Na, jöhetnek a kövek!

2018.01.11. 14:17:05

@élhetetlen: hová tenned a sokezer elvett gyereket? Te vállalnád? Az államra bíznád? Mindkettő remek megoldás.

kunzoo 2018.01.11. 14:21:20

@élhetetlen:
Szerintem ez is a "csinálj mindent otthon" vadhajtása. Otthonról dolgozni otthonról vásárolni stb. Ez most trendi. Csak ez veszélyesebb hóbort mint a paleodiéta. Az is durva hogy manapság szinte üldözik az emberiség két legősibb táplálékát a tejet és a kenyeret. Helydtte egyél szójs "tejet".

kunzoo 2018.01.11. 14:22:27

@Hortenz:
Könnyíteni kellene az örökbefogadást.

Macropus Rufus 2018.01.11. 14:23:05

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
"Geréb hiteles ember. Hitt egy hülyeségben, belebukott, s vállalja a következményeket. "
hát sztem ne nagyon hangoztasd ezt a meghalt gyerek szüleinek, hogy itt egy hülyeségbe bukott bele a csaj.
Ha ez egy kórházban lett volna, akkor a vád: foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés. Ui. az, hogy a gyerek nyakát 180 fokban meg forgatta az nem hülyeség, hanem szakmai hozzá nem értés. Egyáltalán nem tekintem azt az embert hitelesnek aki nem ismeri be a hibáját. Márpedig Geréb folyton úgy ismeri be a hibáját, hogy közben ott van mindig a "DE"...

Macropus Rufus 2018.01.11. 14:26:59

A sok nőt sem értem. Otthon kell szülni mert a babának az jó, a kórházban barbárok meg ilyesmik vannak, otthon az jó. Gondolom az az anya is így vélekedett akinek a gyereke meghalt meg az is akinek maradandó agykárosodással született meg. Érdekes, hogy amikor gáz volt akkor nem egy sámánt hívtak, hogy ráolvasson, hanem vitték kórházba. Oda ahová azért nem ment be, mert...
Konklúzió: egyik sem úszta meg a kórházat. De mind a ketten nagyon nagyon sokat vesztettek a hülye döntésükkel. Akkor nem lett volna 1xübb egyből a kórházzal kezdeni?

marczy 2018.01.11. 14:33:48

Juuuuuj...
"Az élet nem kívánságműsor." Azért nem az, mert birkát nevelnek belőlünk. Én személy szerint ismerek olyan Magyarországon élő holland nőt, aki teljes joggal kézzel-lábbal tiltakozott az ügy kapcsán. Mert Hollandiában az otthoni szülés is teljes mértékben elfogadott (és a szülések nagyobb része valóban otthon történik), de a kórházi körülmények is sokkal jobbak, mint a káeurópai posztszovjet, szülészetnek nevezett gyerekgyárakban. Nyugaton pontosan tudják, hogy a szüléshez nyugodt, stresszmentes körülmények kellenek, ahol a szülő nő emberként van kezelve. Geréb Ágnes valódi célja a posztszovjet szülészeti rendszer humanizálása volt, és ez a cél most a részben még a kommunizmusban szocializálódott magyar bírói kar ítélete révén óriási, övön aluli ütést kapott, és össztársadalmi szinten rendkívül káros.

Végtelenül elszomorított az is, hogy néhány éve egy általam kamaszként ismert és szeretett, és időközben karrierjében befutott nő, aki már anyaként interjút adott az egyik vezető magyar sajtóorgánumnak, traumatikus szülésélményről volt kénytelen beszámolni.

A hálapénzt pedig, amit Geréb szintén emlegetett, és amelynek megszüntetésében az orvosbárók nem érdekeltek, bűncselekménynek tartom, mert súlyosan rombolja a beteg és az orvos közti bizalmi kapcsolatot. Néhány éve az "1000 orvos a hálapénz ellen" névsorában, hogy, hogy nem, egyetlen szülész-nőgyógyászt sem találtam!!!

Normális országban az állam örül annak, hogy van gyerek, nálunk viszont mind az oktatás, mind az egészségügy, mind az ementáli-szerű szociális hálózat rengeteget tesz azért, hogy az amúgy tervezett gyerekek se szülessenek meg. És előbb vagy utóbb az utolsó magyar fogja magát és le fogja kapcsolni a villanyt. 100 év, és Magyarország Cigányia lesz... Hála annak, hogy mind az oktatásban, mind az egészségügyben elmaradt a rendszerváltás.
A paternalista szemlélet az, ami alapból hibás, mert teljesen figyelmen kívül hagyja, mit érez a nő, aki ráadásul nem is beteg.

Nyugaton az orvos nagyon drága munkaerő, ezért a szüléseket alapból a bábák (pl. németül Hebamme) vezetik le, akik mindenre fel vannak készítve, ami a szüléssel kapcsolatos, egyszerűbb beavatkozásokat elvégeznek, ha kell, és adott esetben fel is készítenek a szülésre (országtól függ, mi jár és hogyan). Van, hogy nem is látja orvos a szülő nőt, csak a bába. Ha komplikáció van, az egy más eset, de akkor sem pesztrál a szülés első pillanatától kezdve feletted egy orvos, aki a hálapénzért tartja a markát.

Macropus Rufus 2018.01.11. 14:40:35

@Hortenz:
"Szóval nagyobb eséllyel hal meg a kisbabád vagy te a kórhazban, mint otthonszülés közben. "
statisztikában az a szép, hogy tök jó lehet játszani a számokkal.

Vélhetően ma Magyarországon nagyságrendekkel több gyerek születik kórházban mint otthon. Ebből adja magát, hogy statisztikailag több gyerek fog születés közben meghalni a kórházban mint otthon. Almát hasonlítod a körtével.
DE egy dolgot kihagysz: ha kórházban beüt a baj, ott a túlélési esélyed eléggé magas, ha otthon, akkor tendál a zéró felé.

De: a fenti cikk 3 szülésről szól. 1 minden okés 1 12 percig oxigén nélkül > maradandó károsodás, 1 meghalt. Tehát ebben az esetben 1/3 : 2/3 arányban a komplikáció nyert.
Ez is egy számadat. Véleményem szerint ez egy siralmas eredmény. Nem hinném, hogy bármelyik kórházban 3 szülésből 2 komplikáció. Ha még is, akkor sem megoldhatatlan. A fenti két problémás eset a kórházban 100%-ban elkerülhető lett volna.

Bambano 2018.01.11. 14:41:48

azt is lássuk, hogy ezt a nőt korábban már eltiltották a "foglalkozásától", és ennek ellenére, a tiltás hatása alatt is vezetett halállal végződő szülést.

tehát egy külön kategória, hogy jó-e az otthonszülés, és ettől egy teljesen másik külön kategória, hogy valaki aláveti-e magát a bírósági ítéletnek, vagy nem hajlandó teljesíteni azokat. ez utóbbiért mindenképpen jár a csüccs.

Bambano 2018.01.11. 14:46:12

@Macropus Rufus: azért hal meg százalékosan több gyerek kórházi szülés közben, mert a kórházban mindenfajta szülést levezetnek, otthonra meg csak azt engedik, amiről azt hiszik, hogy problémamentes lesz. tehát a kórházi szülésekben a halálozási arány nem ugyanabból a statisztikai alapból készül, mint az otthonszülési.

kunzoo 2018.01.11. 14:49:56

@marczy:
Ahhoz képest a gyermekvállalási kedv még valamivel jobb nálunk. Az angol egészségügyről meg igazi horrorsztorikat lehet olvasni szóval ott sem fenékig tejfel. Belgiumban eléggé gyakori fiúnév a Mohamed. Előbb lesznek ők arab vilajet mint mi cigányia.

élhetetlen 2018.01.11. 14:56:02

@Hortenz: Azért ez nem annyira bonyolult, csak akarat és pénz kérdése. Pénz meg elég sok mindenre jut, ami (szerintem) nem igazán fontos. Persze, csak fantáziálok. Lehetne sokkal több ellenőrzött, szakképzett nevelőszülő, 5-6 gyerekkel. Lehetnének olyan otthonok, mint bárhol a világon a heti bentlakásos iskolák, csak itt hét végén sem mennének haza. És hiszem, hogy egy állami intézetben felnövésnek nem okvetlenül kell a kiszolgáltatottságról szólni, lehetne normálisan is csinálni. Azt is el tudom képzelni, hogy azok a szülők, akik képesek arra, hogy azt mondják a gyereknek, hogy azért nem viszlek haza, mert itt jobb neked, majd, ha nagyobb leszel, azok rendszeresen találkozhatnának a gyerekkel, felügyelet alatt, hogy ne tömjék a gyerek fejét ellenkező információval. És, mikor a gyerek mondjuk 14, és már tud vigyázni valamilyen szinten magára, akkor, ha akar, hazamehet, de, ha nem jó otthon, akkor vissza. Az meg már csak közhangulat kérdése, hogy hogyan kezelik a bentlakásos iskolában van a gyerek kérdést. És ilyen viszonyok között felnőni még mindig jobb szerintem, mintha agyonverik, vagy nem, de naponta kap verést, de enni nem. És, ha normálisan csinálják, még plusz hozadék a tud viselkedni, késsel, villával enni, kaphat olyan alapokat, amiket esetleg otthon nem. Persze, mindez csak akkor lenne lehetséges, ha tényleg elfogadnánk, hogy a gyerek a legfőbb érték. Na, bilibe lóg a kezem.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.11. 14:59:29

@Macropus Rufus:

Mégis, ez hitelesség. Ami nem azonos a helyességgel.

Szálasi is hülyeségeket beszélt, de senki se vádolhatja hiteltelenséggel.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.11. 15:01:07

@pamutpamlag: Sokan hibáznak, ez tény.

De a hibához sokszor még gondatlanság sem kell.

Amikor kötelezően ott kellene lennie a mentőnek, de ő rutinból nem hív, ezzel aköltségeket csökkenti, miközben az anyukának nem lett olcsóbb az ügy... Az nem egy véletlen hiba, de érzésem szerint a mezei gondatlanságon is túlmutató, szándékosaan felvállalt veszélyhelyzet.

Ha ilyen miatt valakit eltiltanak adott hivatás gyakorlásától, bíróság és a kamara kontrollja megjelenik, de ő megpróbálja ezt kijátszani, ott már csak szándékosságról lehet beszélni. Ha pedig ez után sincs ott mentő, felszerelés, stb, hogy baj esetén segítségen, de az aki ezt végzi ebből él, és mivel nem költ a biztonságra, több marad neki... Na az nagyon más történet.

Szelid sunmalac 2018.01.11. 16:12:40

@élhetetlen: Azert mert hulye vagy! Te is pont annyira rohadt gyilkosnak tartod a fenyeteto szulot, mint en, es te ezert szabalyoznad. Csak hogy tuleljek a kolykok. En viszont siman hagynam oket. Epp eleg degeneralt selejtes genallomany van a vilagban, nem kell hogy tovabb szaporodjanak. Felolem etesse fennyel, kulonben nagy valoszinuseggel (mar csak a neveles kovetkezmenye miatt is mar ha megeri) o is pont olyan kocsog hippi lesz, mint a szulei, Meg aztan az o gyerekei es igy tovabb.

Szelid sunmalac 2018.01.11. 16:15:22

@marczy: "Geréb Ágnes valódi célja a posztszovjet szülészeti rendszer humanizálása volt" - bar igy lenne. De errol csak a viraglelkuletu hulye hippinoket sikerult meggyoznie. Valojaban mindvegig a sajat megelhetese es onmaga magasztolasa volt a celja, amint ez vilagosan kitunik az iteletek kozbeni/utani reakcioibol is. Pont leszarja a szuloket meg a gyerekeket is,

Csipyke 2018.01.11. 16:29:15

@Hozzászólok: “ó nagyon ha ott a szomszéd szobában az intenzív”
Jaja, ott lehet további fincsi fertőzéseket összeszedni...

élhetetlen 2018.01.11. 16:37:24

@Szelid sunmalac: Na, jó, hülye vagyok, te meg okos. Legyen ez a kiinduló pont. Te tudod, hogy az a fiú, aki egész gyermekkorában az látta, hogy az apja veri az anyját, az majd verni fogja a feleségét. Pedig lehet, hogy mivel szerette és sajnálta az anyját, ezért ő egy nőt sem fog megütni. Te tudod, hogy az a gyerek, aki végignézte, hogy az alkohol mit tett a családjával, az alkoholista lesz, fel sem merül, hogy ezért soha nem iszik egy kortyot sem, mert látta, hogy hova vezet. Te tudod, hogy minden gyerek pontosan olyan lesz, mint a szülei, és úgy viselkedik. „(mar csak a neveles kovetkezmenye miatt is mar ha megeri) o is pont olyan kocsog hippi lesz, mint a szulei”, Hú, csak nem számít a nevelés is? Ha nem a köcsög hippi neveli, akkor mitől lesz köcsög hippi? Genetika? Köcsög hippi gén? Mert míg az alkoholizmusra való hajlam öröklődi, még az alkoholizmus sem (ezt nem keresem elő). Én erről beszéltem, hogy aki pszichésen nem alkalmas egy gyerek felnevelésére, a helyett nevelje fel olyan, aki alkalmas rá. De én csak egy hülye vagyok.

Szelid sunmalac 2018.01.11. 16:46:45

@élhetetlen: Uhhh....hat persze...lehet, hogy nem. Vegtere is vannak haromlabbal szuleto kiselefantok is, pedig mekkora az eselye, nem? Lehet, hogy tisztelni fogja a noket. De azert legyszi ne etess mar baromsagokkal. Ha valaki ugy no fel, hogy azt latja az asszony verve jo es meg erre is tanitja az apja, akkor abbol nem lesz feminista elharcos, akkor sem, ha te tizszer irod le, hogy de LEHETNE.

Szelid sunmalac 2018.01.11. 16:58:17

@élhetetlen: Egyebkent nem tudom min ragsz be ennyire. Az alapokban egyetertunk, csak a kivtelezesben nem. Mig te megmentened azokat, akiket segghulyenek tartasz, en hagynam hogy onmagukat (es az irmagjukat) pusztitsak ki. Aktivan nem jarulnek hozza, de meghagynam nekik a dontest, a tobbit meg elvegzik maguk.

élhetetlen 2018.01.11. 16:59:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Kösz, de azért jönnek, lásd azt a hozzászólást, ami úgy kezdődik, hogy, mert hülye vagy!

Szelid sunmalac 2018.01.11. 17:15:54

@élhetetlen: Mindjart zokogok, hogy a lelkedbe gazoltam...baszki...

élhetetlen 2018.01.11. 17:16:02

@Szelid sunmalac: Amiben nem értünk egyet, az a következő. „Mig te megmentened azokat, akiket segghulyenek tartasz, en hagynam hogy onmagukat (es az irmagjukat) pusztitsak ki.”. A segghülyék gyermekei nem biztos, hogy segghülyék lesznek, lehet, hogy valamelyik nagyszülő zseniális képességeit hozzák, legyen ez ész, vagy kézügyesség, vagy akármi. A másik, amit tudomásul kellene venned, hogy a gyilkosok szülei nem biztos, hogy gyilkosok voltak, és még a homoszexuálisokat is hetero szülők hozták a világra, egy bankrabló szülei lehettek teljesen normális állampolgárok, stb. Tehát a selejtes génállományoddal elmehetsz a ... És újra: „Ha valaki ugy no fel, hogy azt latja az asszony verve jo es meg erre is tanitja az apja, akkor abbol nem lesz feminista elharcos, akkor sem, ha te tizszer irod le, hogy de LEHETNE.”. Én meg arról beszéltem, hogy amelyik apa ilyen, az pszichológiailag, vagy akár a tények alapján is kiszűrhető, annak a gyerekét nevelje más. Tudom, hülye vagyok.

Szelid sunmalac 2018.01.11. 17:21:17

@élhetetlen: Te a genetikarol beszelsz, en meg tovabbra is a nevelesrol. Tehat elbeszelunk egymas mellett. Pont leszarom a genetikajat, meg hogy mit orokolta a nem elo uknagyapaktol. Ha szerinted a nevelesnek, a kozegnek, amiben felno, a latott mintaknak semmi hatasa nincs a gyerek jovobeni szemelyisegere, akkor mar ne is haragudj, de tenyleg hulye vagy.

élhetetlen 2018.01.11. 17:36:19

@Szelid sunmalac: Na, jó, szedd össze magad, én így kezdtem, tudom, régen volt. „élhetetlen 2018.01.11. 14:56:02 „, és ez a nevelésről szólt. Te jöttél a „Epp eleg degeneralt selejtes genallomany van a vilagban, nem kell hogy tovabb szaporodjanak” szöveggel, és most azzal jössz, hogy te beszéltél a nevelésről, és én a génállományról, genetikáról? És én vagyok a hülye? És még nem is érted, nem is szégyelled magad ekkora logikai bukfencek után?

élhetetlen 2018.01.11. 17:42:50

@Szelid sunmalac: „Mindjart zokogok”. Zokoghatsz is, nem azért, mert a lelkembe gázoltál, hanem azért, mert a saját gondolatmenetedet sem vagy képes követni, közben gátlástalanul hülyézel le másokat. Ez azért elég gyenge mentális állapot.

azerika 2018.01.11. 17:49:23

Alapvetően nem értem a felháborodást. Van egy szülésznő, aki - akármilyen megfontolásból is - magasról tett az orvosi előírásokra. Eltiltották, utána is tett rá. Ezt egy jogállamban meg kell büntetni. Még ha jó szándékúan tette is. Nem tökéletesek az orvosi protokollok, és folyamatosan fejleszteni is kell őket. Mégis mindenkinek be kell tartani.
Az otthon szülésről, abortuszról, euthanáziáról meg le kell folytatni a szükséges társadalmi vitákat. Bár elképzelni sem tudom, hogy lehet ezt egy olyan társadalomban, ahol egy ilyen cikk hatására is leginkább csak lehülyézik egymást a kommentelők...

Alick 2018.01.11. 18:53:59

"...mostanában ezek helyett bekapok egy fél pirulát."

Nem túl szerencsés hasonlat. A kellemetlen tünetek csökkentését természetesen mindenki szereti, de ha a tünet okával nem foglalkozunk, abból baj lehet. Elképzelhető, hogy a kellemetlen alhasi fájdalmakat is lehet hatékonyan csillapítani, de ha ez éppen egy vakbélgyulladás "szőnyeg alá söprése", akkor nemcsak egy fél nap megy a kukába...

Alick 2018.01.11. 19:00:39

"...Domestos szagban, pittyegő gépek között"

A mai kórházi állapotokat tekintve ehhez a listához még az extrém ferőzésveszélyt, az alulfizetett és frusztrált ápoló személyzetet vagy alkalmasint a (pénzéhes) "hentes" nőgyógyászt* is hozzá lehet írni.

* persze a szakma megvédte...
index.hu/bulvar/2009/11/18/enyhitettek_a_hanyag_siofoki_szulesz-nogyogyasz_bunteteset/

Advanced Flight 2018.01.11. 22:35:42

@fizetekmegegysort: Senki nem tiltotta a nőknek, hogy szüljenek otthon. A kórházi szülészeti ellátás ugyanis egészségügyi ellátás (mint egy vakbélműtét vagy egy kemoterápiás kezelés), ennélfogva az igénybevétele nem kötelező. Vagyis bioanyuka megteheti, hogy amikor üt az óra, szépen otthon marad és szül. Amit nem lehet, hogy ehhez ők előre, tervezetten orvosi/szülésznői asszisztenciát igényelnek, az ugyanis már nem kívánságműsor. A vakbeledet sem fogja a doki otthon, a konyhaasztalodon kikapni, mert itt jogszabályi előírások és szakmai protokollok által szabályozott szakmáról beszélünk. És nem szokás egy szakembernek megmondani, hogy hogyan végezze a munkáját, mert a felelősség az övé és nem a kibicé lesz, ugyebár.

Lilli_Csiribiri 2018.01.11. 22:55:06

Egyébként ez az egész otthonszülősdi akkora felelőtlenség. A második gyerekem csak azért volt császár, mert a lányom is az volt és én nem küzdöttem a második császár ellen. Mielőtt bevittek a műtőbe egy órát volt ctg-n szívhang tökéletes, bár én nem viseltem jól a terhességet, de a gyerek összes lelete mindig tökéletes volt, aztán elővették a fekete-lila csecsemőt akire össze-vissza volt tekeredve a köldökzsinór, majdnem félévet hordtam Dévényre annyira oxigénhiányos volt. A Dévényes azt mondta, hogy kétli hogy kibírt volna egy sima szülést. Na ennyire lehet kiindulni abból, hogy milyenek voltak a gyerek leletei terhesség alatt.

Semmi baj nincs a császárral. Nagyon gyorsan felépültem és kösz a gyerekeim is jól kötődnek. Az egész ezoterikus porhintés ami a szülés körül van belemagyarázás. Szerintem is szükség lenne hozzáállás változásra, ugyanis ha egy nő császárt akar meg kéne adni erre a lehetőséget alanyi jogon - UK-ban így van, csak nem reklámozzák. Ugyanis végül a nő lesz az aki haza viszi a beteg gyereket vagy él egy rosszul sikerült természetes szülés következményeivel, szóval aki inkább a műtét kockázatait választaná annak erre lehetőséget kéne adni. Én a császárt nem választottam, egyszerűen a lányommal így alakult, de utólag nagyon hálás vagyok érte és nekem semmilyen szülésélmény nem hiányzik mert van két egészséges gyerekem.

Lilli_Csiribiri 2018.01.11. 23:00:07

Geréb Ágnes meg megérdemli azt amit kap. Egy ikerterhesség egyáltalán nem a kompliációmentes kategória, ma se lehet ezt otthonszüléssel csinálni. Őrült kockázatot vállalt, az elfogadhatónál sokkal többet és egy gyerek élete lett az ára.

bkkzol 2018.01.12. 01:04:15

Jól megúszta az öregasszony!
El volt tiltva a tevékenységtől, de továbbra is művelte a kurúzslást. Az ikerszülés koránt sem számít rutinnak.
Örökre el kellett volna tiltani! Aki sündisznót égetett az 3 évet kapott ez meg gyemek gyilkosságért ennyit???

TDOK 2018.01.12. 07:51:52

A KSH szerint Magyarországon évente 17 anyát veszítettünk el százezer szülésre vetítve a kórházakban.
Magyarországon évente 350-530 babát veszítettünk el százezer szülésre vetítve kórházakban az orvosok részvételével.
Magyarországon 2015-ben 10-ből 4 kisbaba császármetszéssel érkezett a világra, édesanyján nagy hasi műtétet végeztek 40 000 anya és 40 000 kisbaba százezer szülésre vetítve. (az ikreket most nem taglaljuk külön).
Magyarországon a szülészeti beavatkozások száma 98% körül van 100-ból 98 nőt érint - évente 98 000 nő százezer szülésre vetítve.
Magyarországon az összes szülés közt a császármetszések országos aránya 1990-ben 10 százalék körüli volt, a 2000-es évek elejére megduplázódott, 2006-ban már közel 30 százalék, az OEP adatai szerint 2015-ben pedig már 39 százalék volt.

Geréb Ágnes több, mint 3500 otthonszüléséből 2 gyermek halt meg, előre nem látható komplikáció miatt.
A kórházakban évtől függően 185-285 szülésre jut egy halott csecsemő.
Geréb Ágnesnél szülni kilencszer kisebb kockázat, mint kórházban.
Geréb Ágnes 2 évet kapott.
A törvények mindenkire vonatkoznak?

A tudomány sosem téved! 2018.01.12. 08:24:12

Szokásos index címlapos propaganda, a tévedhetetlen, szent tudomány nevében.
Nem kívánok fanatikus, agymosott hívőkkel vitázni, csak a Nyirkai jóslatból pár sor, ami ide illik:
"Asszonyainkat, mint birtokolt barmot lerángatják családi küszöbükről fertőző hodályokban szülni. Bábák dacolnak. Tömlöcbe vetik őket. A betűvetésben gyarló főember nem irgalmaz nekik.”

asebes 2018.01.12. 09:09:26

@eßemfaßom meg áll: Nos, Magyarországon ezer szülésre 3,7 halálozás jutott; 2015-ben mintegy 92 ezer szülésre konkrétan 340.

Geréb Ágnes közel 5000 otthonszülése alkalmával kettő halálesetet- konkrétan "emberölés" minősítéssel .

Orvost még a legnagyobb műhiba esetén sem ítéltek el, általában az sem jár büntetőjogi következményekkel, ha a boncolásnál kiderül, a fél műtőt a beteg hasában felejtették. Sőt, ezeket az eseteket sokszor el is tusolják.

Én olyan országba szeretnék élni, ahol az embereket felnőttnek tekintik, akik önállóan dönthetnek sorsukról (ld. pl. abortusz kérdés).

Itt nagyon sokan szeretnének beleugatni, hogy a másik miként él, mit csinál, jár-e templomba vagy sem, milyen nemű emberekhez vonzódik, stb.

Közben a képmutató állam szarik a polgáraira, miközben Geréb Ágnest lesittelik, Magyarország MINDEN egészségüggyel, életminőséggel kapcsolatos statisztikában sereghajtó az unión belül, 5-10 évvel élünk kevesebbet, élen állunk a rák és a szív-érrendszeri halálokok között - és hadd ne soroljam. Évenete több százan fagynak meg - sokszor nem is hajléktalanok, hanem otthonukat fűteni képtelen idős nyugdíjasok.

Szóval nem Geréb Ágnesnek kellene börtönbe vonulnia, hanem a fenti bűnök, az egészségügyi és a szociális ellátórendszerekből stadionépítésre meg korrupciós ügyletekre elvont pénzek miatt a politikának, elsősorban a jelenlegi kormánynak, a fidessnek és az egész tetves mocskos bagázsnak, de a korábbi kormányok és uralkodó pártok felelőssége is nyugodtan vizsgálható lenne.

Például ugye az a barmot, aki kitalálta a vidékre központosított segélyhívó rendszert, és fél év alatt bizonyítottan hárman emiatt haltak meg - mert nem küldtek tűzoltót, mert másik településre küldték a mentőt - nos azt és bűntársait senki nem állítja bíróság elé...

Piszkos Freud 2018.01.12. 09:12:43

@pamutpamlag: Nálad a pont.

Azon lehet vitatkozni, hogy Geréb Ágnesnek mekkora a felelőssége, és arról is, hogy kell-e, szabad-e otthon szülni.

A probléma Geréb Á. perével és ítéletével azonban nem erről szól. A gond az, hogy őt olyan dologért ítélték el, amiért senkit nem ítéltek, ítélnek el, ha kórházban fordul elő. Orvosi műhiba pedig létezik, szüléseknél is. G.Á. csípte, és csípi sok szülész szemét, nagyon sokan (pl. orvosi kamara) próbálták ellehetetleníteni, és a per során is erősen a vád szakértőit részesítették előnyben.

Geréb Ágnes nem beszélt rá senkit az otthonszülésre. Sőt, ő próbált egy szülőotthont is létrehozni egy kórház mellett - megakadályozták.

Nekem ez az egész olyan, mint egy nemrég hallott amerikai törvény:
Ha nem takarítod el a házad elől a havat, akkor a járókelő felelőssége, ha elesik, és kitöri a lábát. Azonban ha eltakarítod, és a síkos járdán elesik valaki, az a te felelősséged. Még akkor is, ha az eltakarítás előtt síkosabb volt, és te csak segíteni akartál.

Geréb Ágnes segített azoknak, akik zarvartalanul akartak szülni. Tájékoztatta őket, és senkit nem beszélt rá. Más kérdés, hogy a tevékenysége eléggé hozzájárult ahhoz, hogy többen válasszák ezt. Nekem több ismerősöm is választotta az otthon szülést, köztük egy 4 gyerekes anya, aki az utolsót szülte otthon. 3 gyerekig azt mondta, hogy túl nagy kockázat, felelőtlenség stb. A negyediket aztán tervezetten otthon szülte. Utána azt mondta, hogyha előbb tudja milyen ez, akkor mind a négyet otthon szülte volna.

A lényeg az, hogy Geréb Ágnest és az orvosi kamara szülész-nőgyógyász szakkollégiumát nem azonos mércével mérik. Azért is, mert GÁ nem orvosként, hanem bábaként segítette a szüléseket (miután eltiltották az orvosi hivatás gyakorlásától - még régebben).

asebes 2018.01.12. 09:37:06

@TDOK: A "számból" vetted ki a szót: ezer szülésre 3,7 halálozás jut Magyarországon. Ha az egészségügy Geréb "mutatóit" tudná produkálni, Európa élmezőnyéhez tartoznánk.

asebes 2018.01.12. 09:49:37

@Piszkos Freud: Így van, ahogy mondod. Magyarországon orvost még nem küldtek börtönbe, de ha indult is eljárás, legfeljebb "foglalkozás körében elküvetett gondatlan veszélyeztetés" miatt. Geréb ellen "emberölés" volt a vád, ami önmagában téves minősítés...

gyongyi70 2018.01.12. 12:39:19

@fizetekmegegysort: én is kétszer szültem császárral kórházban. Igaz, nem vagy bent 5 perc alatt, de folyamatosan figyelnek és ha olyan helyzet áll elő, akkor igen, bent vagy 1 percen belül.

gyongyi70 2018.01.12. 12:49:40

@croc: Az eszedbe se jut, hogy azért császároz az orvos, mert jót akar az anyának/babának? És felejtsük itt el a halálozási mutatókat. Mert egy orvosnak illik nem csak azt mérlegelni, hanem pl. az életminőséget. hogy ne legyen oxigénhiány miatt szellemileg sérült a baba, hogy ne kelljen eltörni a vállcsontját vállelakadásnál, hogy az anyuka ne repedjen szanaszét és emiatt tönkremenjen a szexuális élete vizelet- és székletvisszatartási problémái legyenek stb. stb. Az a nagy helyzet, hogy az új császármetszési eljárásoknak hála annak egyre kisebb az anyai-magzati kockázata, EZRÉT, nem úri huncutságból döntenek mellette egyre gyakrabban.

gyongyi70 2018.01.12. 13:01:07

@asebes: Ennek is megvan az oka. Az orvosok sem istenek, van, hogy hibáznak, van, hogy olyan a helyzet, hogy legjobb tudásuk ellenére sem tudnak vkit megmenteni. GÁ viszont előre megfontoltan, szándékosan vett semmibe előírásokat, illetve rá vonatkozó eltiltásokat.
Sajna a legtöbb foglalkozásnak vannak szabályai.
Ha lerajzolok egy tervrajzot, vki felépíti és összeomlik, akkor is más megítélés alá esik, hogy 1, okl. építész vagyok, csak vmit elszámoltam, ami súlyos szakmai hiba, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés stb., vagy 2, kiadtam magam okl. építésznek, akkor bűncselekményt követtem el, mert meg se próbálkozhattam volna ilyesmivel.

ételizésítő 2018.01.12. 16:31:54

Geréb kb. 10 - előzőleg teljesen kockázatmentesnek ítélt - szülést vezetett le, ebből 2 gyerek meghalt.
Kórházban is ez az arány?

Tudtommal pár nagyságrenddel jobb.

És biztos vagyok benne, hogy Geréb sem kért kevesebbet, mint egy kórházi szülészorvos, sőt, nem lennék meglepve, ha 1 nullával többet rakott volna az összeg végére. Egy ostoba, sarlatán picsa. Nevezhetnénk gyerekgyilkosnak is.

ételizésítő 2018.01.12. 16:33:31

@asebes:
Miért lenne az? Van gondatlan emberölés is, és ez simán az volt. Jó esetben.

ételizésítő 2018.01.12. 16:34:45

@TDOK:
Több mint 3500? Ezt honnan vetted?
Kb. 10, annyiból halt meg 2.

ételizésítő 2018.01.12. 16:36:30

@TDOK:
3500 szüléshez 10 éven át naponta kellett volna szülésnél jelen lennie.
Ha csak 2 naponta, az 20 év.

Szóval hagyd a hülyeséget.

ételizésítő 2018.01.12. 16:37:31

@asebes:
"Geréb Ágnes közel 5000 otthonszülése"

Miért nem mindjárt 50 ezer, isten barma?

pamutpamlag 2018.01.12. 17:16:33

@ételizésítő:
Ezt írod:
"Több mint 3500? Ezt honnan vetted? Kb. 10, annyiból halt meg 2."
"3500 szüléshez 10 éven át naponta kellett volna szülésnél jelen lennie. Ha csak 2 naponta, az 20 év."

A válaszom hosszabban:
Geréb Ágnes a Szegedi Női Klinika szülész-nőgyógyásza 1977-1994. között. 1989-től kb. 3500 otthonszülésnél volt jelen független bábaként.
Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Ger%C3%A9b_%C3%81gnes
Várom a te állításodat alátámasztó forrást.

A válaszom rövidebben:
Troll vagy.

élhetetlen 2018.01.12. 18:12:18

@croc: Bocs, csak ma néztem vissza. "nem lett volna muszáj de inkább császároztunk". Nem tudom, igazad van-e. Ha már azt látják, hogy „muszáj”, akkor már lehet, hogy pár perc is számít, és sérülhet az újszülött. Azért ezt kevés nő akarja kivárni. Ahogy egy barátnőm mondta a menyéről, ha nyaktól pináig felvágnák, azt is vállalná, csak a gyereknek ne legyen baja. És én őt értem meg. Mégiscsak az van, hogy, ha fordul egyet a gyerek, és a nyakára tekeredik a köldökzsinór, akkor hány perc kell, hogy az agy megadja magát? Nem tudom, látszik-e a statisztikán, hogy hányan kérik a felesleges császárt (mert ugyan a nőnek szarabb, de a gyereknek biztonságos), és hány esetben csak az orvos dönt önkényesen.

11110000 2018.01.12. 18:14:05

@pamutpamlag:
Jaja, a Wikipédia mint hiteles forrás, ahová minden barom beírhat, még te is.

11110000 2018.01.12. 18:14:45

@pamutpamlag:
A válaszom rövidebben: az édesanyád egy büdös kurva.

élhetetlen 2018.01.12. 19:02:28

@fizetekmegegysort: Csak visszanéztem, és van még hozzáfűzni valóm. Azt hiszem bepörögtél kissé az igazad védelme érdekében. Csak kérdezem, hogy volt? „Egyébként bába modellt képviselő orvosom volt, aki nem császározott meg azonnal hanem hagyott még 20 napot a gyerekemnek, hogy szoros felügyelet mellett fejlődjön”. Hazaküldött, és naponta, vagy két naponta jelentkeztél vizsgálatra, vagy mi volt a szoros felügyelet? Vagy azt mondta, hogy nyugodtan szülj meg otthon, csak hívd fel telefonos, ha sikerült? Vagy mivel képviselte a „bábamodellt”? „Ugyanez az orvos hagyta, hogy vajúdjak a másodikkal, és adott esélyt hátha császár után még természetes módon születhet, és hagyta, hogy vajúdjak a 3. gyerekemmel akkor, mikor más programcsászárt csinált volna, mert a két császár között nem volt meg a 2 év”. Ez a bábamodell? Otthon vajúdtál, vagy a kórházban? Persze, hogy a kórházban, ahol, ha kell, beavatkozhattak volna. Ez meg már szórakoztató lenne, ha nem lenne ijesztő! „Ami pedig a szülőket illeti: GÁ egy hetes felkészítőjén hallaniuk kellett a kockázatokról, a lehetőségekről Ez UTÁN a tájékoztató után döntöttek az otthonszülés mellett, és most a teljes felelősséget Ágira tolják.”. El tudom képzelni a teljes körű tájékoztatást, tudod, mint egy MLM előadáson. Talán, ha az egy hetes felkészítőre meghívnak egy, a másik oldalt képviselő orvost is, akkor talán ülne a szöveged. Gondolom, az egy hetes felkészítőn nem hangzott el, hogy, ha úgy gondolom, hogy be tudom fordítani a gyereket, de nem sikerül, akkor megölöm. Na, erről ennyit.

fizetekmegegysort 2018.01.12. 19:37:21

@élhetetlen: na látod, fingod nincs a bábamodellről, csak simán tudod, hogy szar...pedig gugli jóbarát. Meséljek neked az első terhességemről? Meséljek arról, milen toxémiásan, bevizesedve feküdni, úgy hogy a fejed felett, mint egy tárgyról úgy beszélgetnek? Hogy milyen az, mikor ki akarják venni a gyerekedet éretlenül, csak azért “nehogy megszívják” (igen szó szerint így, a fülem hallatára)? Meséljek, hogy milyen az, mikor remegve hívod az orvosodat, hogy az ügyeletes császározni akar, holott a gyerekkel nincs gond, és a dokid hívja fel a főorvost, aki személyesen “parancsol vissza” a szobádba? És meséljek, mit jelent az a plusz húsz nap egy csecsemőnek, akinek a látása vagy a tüdeje érettsége múlik ezen? Vagy milyen az, mikor engednek vajúdni, pedig tudják, h császár lesz (előzmények miatt), és ettől nem a 6. Hanem a 2.nap van tejed? Elmeséljem, milyen egy héten át, napi 8 órában hallgatni Ágit és a bábákat arról, hogy milyen a folyamat, hogy mikor miben segíthet a párod, hogy mik a kockázatok, és hogy ne dönts, csak amikor már érzed mit akarsz? Elmeséljem, milyen az mikor a második terhességedben az áldott dokid, aki bábaképzőt is végzett, jógalégzést tanít hogy lent tudd tartani a vérnyomásod? És hogy milyen az amikor a harmadikban gyógyszert ír, mert már nem reagál jól a szervezeted? És minek meséljem el? Hisz úgyis jobban tudod! Ítélkezni akarsz, hibát keresni, gúnyolódni MLM rendszerről! Mert te el tudod képzelni! Hát nem, nem tudod elképzelni. És ami szomorúbb, hogy nem is akarod. Nem gond. Mindez téged minősít.

pamutpamlag 2018.01.13. 03:51:14

@11110000:
Érved nincs. Forrásod nincs.
Bezzeg sok nicked az van. Ettől viszont nem lesz igazad, és nem fogsz senkit meggyőzni sem.

pamutpamlag 2018.01.13. 03:55:38

@11110000:
Érved nincs. Forrásod nincs.
Bezzeg anyázni azt tudsz. Ettől viszont nem lesz igazad, és nem fogsz senkit meggyőzni sem.

Szóval köszönjük, sikerült ismét igazolnod az állításomat: egy troll vagy, akit nem lehet, nem kell komolyan venni.

gyongyi70 2018.01.13. 08:02:58

@fizetekmegegysort: én is vajúdtam mindkét császár előtt pár órát. Ez ma már nem akkora kuriózum. Egyébként valóban jó, én is ugyanúgy szoptattam, mint a simán szült kismamák. Az viszont nem igaz, hogy a császár ördögtől való. Két faros babával voltam terhes, pici nőként, a babák eleve azért helyezkedtek el így, mert másképp nem fértek el. Ki nem jöttek volna természetes úton, 200 éve csúnya halálom lett volna.

fizetekmegegysort 2018.01.13. 10:46:21

@gyongyi70: ma már lehet, h természetes. Mikor én kezdtem, ez az egy orvos vállalta az egèsz kórházban. Szabályosan üldözték érte. A programcsászár (az első volt ilyen), nagyon szar. Felépülés, adaptáció, gyerek későbbi problémái miatt is. 200 éve is volt aki megszületett farosan, ma is van. Nem azt mondom, hogy mindenki. De hogy a faros ALAPBÓL csak császár lehet, az marhaság. Sztem rá lehet bízni az anyára, hogy meg akarja próbálni vagy nem. (99% úgysem akarja, mert a dokik lebeszèlik, mert nekik így biztonságos, azt a párat, aki megpróbálná, sztem nyugodtan lehet hagyni) Állítólag a kórházban 1 percen belül műtőben van ha baj van (mikor én itt azt mondtam nem így van, lehurrogtak) akkor meg mire a para?

gyongyi70 2018.01.13. 13:13:12

@fizetekmegegysort: Ha a baba bent van a szülőcsatornában és mégis kiderül, hogy nem fér ki, akkor azért nem olyan egyszerű történet. Meg lehet oldani kórházi körülmények között, de vess a mókusok elé, de nekem az is fontos volt, hogy ne szakadjak szana-szét odalent, hogy utána maradandó károsodással éljek fiatal nő létemre. De abban igazad van, hogy engem nem kellett külön rábeszélni, én azt is nehezen hittem el, hogy normál fekvésű baba kifér, mint ahogy én se fértem ki könnyen, anyukámnak farokcsontját is törték, na, az is nagyon fájdalmas, míg meggyógyul.... Mi, pici nők sokat köszönhetünk annak, hogy ma már van császármetszés...

fizetekmegegysort 2018.01.13. 14:12:44

@gyongyi70: Ha a szülőcsatornában van egy baba, minden bonyolult már. Én ezért mondom, hogy nem feltétlenül a helyszínen, hanem sajnos sokszor a szerencsén múlik egy gyermek/anya egészsége élete. Én sem próbálnék faros babát természetes úton szülni. A barátnőm megszülte. Elsőre, simán. Neki nagyon komoly traumája volt a császárra a saját életéből (ő volt császáros). Igaz, széles csípőjű, magas lány. Meg is mondta a doki, ezért engedi. De bárhol máshol automatikus császár lett volna. A masik barátnőmet, aki 45 kg vaságyastul, meg az istennek nem akarta megcsászározni a doki. Pedig a lány tudta, hogy gáz van, könyörgött, kérlelte, az apuka üvöltött...a vége császár lett... egy kis híján elvérző anyával és egy oxigénhiányos, mozgás és tanulási problémás gyerekkel. A doki? Köszöni jól van. Szóval azt gondolom, sokkal inkább azért kéne sivalkodni, hogy minden nőnek legyen komoly szülésfelkészítő alapból, hogy és joga legyen ahhoz, hogy meghallgassák, szülés közben rá figyeljenek, segítsék. Mert a kórházi szülésben minden fontos, csak az anya/gyerek nem. És mindez a gyerek egészségére hivatkozva, mocskosul korrupt, embertelen és megalázó módon megy. Az én dokimnak pl annyira elege lett az elmúlt 10 évben, hog mostmár csak magánkórházban vállal szülést: tiszta viszonyok, nincs zsebbedugósdi, “szintidő”, alternatív/nem alternatív szülőszoba. Alap, hogy a nő és a gyerek az első, hogy ott van apa, hogy bejöhet a tesó, hogy családi szoba van...és nincs olyan protokoll, ami felülírja azt, amit a folyamat (az anya ritmusa és a gyerek biztonsága együtt). Sajnálom, hogy pillanatnyilag erre csak a magánkórház meg az otthonszülés ad lehetőséget, mert egyik sem megoldás a többség számára.

gyongyi70 2018.01.13. 14:38:08

@fizetekmegegysort: szabad orvosválasztás van, én is találtam olyat, aki az én habitusomnak megfelelő, te is. Ez sokszor nem könnyű, olykor merni kell váltani, kipróbálni többet, sőt, olyan is van, hogy egy egészségügyi problémában tök jó fej az orvos, a szülésnél nagyon ne neked tetsző szemléletű, illetve fordítva. És sajnos, a mai egészségügy nem feltétlenül jó irányba fejlődik. Egy ideig a javulás jeleit láttam, de ma egyre nehezebb olyan kórházat, orvosi team-et találni, ahol valóban biztonságban érezheted magad. Sajnos a magánkórház sem biztosíték mindenre. A barátnőm pl. még anno Telkiben szült, nagyon meg volt elégedve, volt finom kaja, szép szoba, de pl. ha vi baj lett volna a babával, akkor mentő vitte volna vmelyik budapesti kórházba, mert arra nincsenek felkészülve. Ezért én pl. nem is szültem ott. Ettől függetlenül szoktunk magánorvoshoz járni, de ha komoly baj van, akkor egy ponton túl csak az állami eü képes kezelni, ott meg szerencse/ismeretség kérdése, milyen ellátásban részesülsz. És sajnos egyre több helyről hiányzik a szakorvos, van, hogy rezidensek léptek elő kisfőnökké, mert a derékhad lelépett, nyugdíjba ment, van, hogy hullafáradt doki kezébe kerülsz, aki hétvégente Londonban ügyel, vagy magánpraxisba megy még este stb. Na, de mindez már messzire vezet, és nincs köze GÁ-hoz.

élhetetlen 2018.01.13. 17:38:20

@fizetekmegegysort: Tényleg bepörögtél. „na látod, fingod nincs a bábamodellről, csak simán tudod, hogy szar...pedig gugli jóbarát”. Gondolom, te elvégezted az orvosit is, és megvan a szülész-nőgyógyász szakorvosid is, és a bábaképzőt is elvégezted, tehát képben vagy, vagy csak a gugli?
Az MLM csak ott jött, hogy nem hiszem el, hogy az egy hetes felkészítő nem volt befolyásoló. Meghívhattak volna valakit, aki esetleg ellentmond az érveiknek.
„második terhességedben az áldott dokid, aki bábaképzőt is végzett, jógalégzést tanít hogy lent tudd tartani a vérnyomásod?„. Biztosan lelkileg felemelő érzés volt, de nem hiszem, hogy egy szülészorvosnak kell jógatanfolyamot tartani. Legfeljebb ajánl egy szakembert, ahogy a közös terhes tornán is megtanítják, hogyan segíthet az apa. A doki meg valószínű, hogy kíváncsiságból végezte el a bábaképzőt, hogy lássa, mit tudnak, nem azért, hogy a bábáktól tanulja meg a szülész-nőgyógyász szakmát. Ahogy a gyerekgyógyászokat sem a védőnők képezik ki. Nem tudom, érted-e. Nem hiszem. A bába, és a védőnő a kisebb képzettségével arra van, hogy tehermentesítse az orvost, ha kezelhető a probléma. A védőnő akár telefonos is mondhatja, egy mamának, ha lázas a gyerek, hogy dugj fel egy kúpot, de nyilván hozzáfűzi, hogy, ha nem segít, menj be az ügyeletre a 40 fokkal. A bábák bizonyos esetekben nem tudnak segíteni. Ennyi.

fizetekmegegysort 2018.01.13. 19:43:26

@élhetetlen: nem, nem végeztem. Ellenben úgy sejtem te mindkettőt elvégezted, sőt már vagy hatot szültél, hogy ilyen baromira jól tudsz mindent. Ugye nem tévedek? Nyilván megalapozottan állítod azt amit. Nyilván tisztában vagy a szülés bábai és szülészeti modellje közti különbségekkel, tudod hogy előbbi kíséri utóbbi vezeti a szülést, tudod milyen várandósnak lenni, vajúdni, szülni, és betéve tudod a jogot is. Mert ugye mástól ezt várod el, hogy csak minimális szinten is elgondolkozz a véleményén. Ezért gondolom, joggal feltételezem, hogy ezekkel minimum rendelkezel. Mert én itt arról beszéltem, amit én magam tapasztaltam a várandósságaim, szüléseim, a kórházban töltött idők, a különböző felkészítők (kórházi, Nandu, Geréb) alatt. Gondolom, te is megtapasztaltad mindazt amiről beszélsz.

élhetetlen 2018.01.14. 15:10:07

@fizetekmegegysort: Csak egy kis logikát szerettem volna látni az érvelésedben. Ezzel jöttél, ismétlem „na látod, fingod nincs a bábamodellről, csak simán tudod, hogy szar...pedig gugli jóbarát”.” . Ebből következtettem arra, hogy az ismereteid a gugliból származnak, ahol akármit is olvashatsz. És nem kell ahhoz sem bába, sem szülésorvosi végzettség, hogy azt mondjam, hogy a gyermekorvos nem a védőnőtől tanul, és a szülészorvos nem a bábától. Azt nem vagy képes felfogni, hogy amiről beszélsz, hogy a bába csak kíséri a szülést, az orvos vezeti, ez csak annyit jelent, hogy, ha a gyerek már szinte kipottyan, mire beérnek a kórházba, akkor a szülészorvos is csak követi, ha váratlan komplikáció van, a csak követő bába tehetetlen, mert nem tud császározni. Ja, megpróbálja befordítani a babát, legfeljebb kitöri a nyakát. Ennyit kéne megértened, hogy a szülész követheti is a szülést, ha az elég, és be is tud avatkozni, ha kell, a bába nem tud beavatkozni, ha kell. A bábáknak lenne funkciója a kórházakban, tehermentesíteni az orvosokat, ahogy van funkciója a védőnőnek is, de ez egyik sem az, hogy pótolja az orvost, mert szerinted jobban tudja, mint az orvos. Csak ezt nem vagy képes megérteni. Ja, nem csak ezt, azt sem, hogy nem a szülész feladata jógaoktatást tartani. Na, ez is felesleges válasz volt, mert szerintem, amit előtte írtam, az is érthető volt, te meg ezt sem fogod érteni.

fizetekmegegysort 2018.01.14. 16:33:15

@élhetetlen: Te meg azt nem vagy képes megérteni, hogy elméletekről beszélsz. A szülészorvos soha nem fogja kísérni a folyamatot. Lehet, hogy a fejedben ez így néz ki. De ettől nem így van. Ugyanis a kórházi szülés ennél sokkal összetettebb, amiben az utolsó a sorban az anya és a gyerek. A kórházban bejátszik a finanszírozás, az ágyszám, annak kihasználtsága, stb. A kórházak “szintidők” közé szorítják az anyákat, majd a szülészek “jótékonyan” beavatkoznak, melynek következményeként kell “életet menteni”. És jéé, sokkal többet kap a kórház egy császár után mint egy “sima” szülés után? És jéé, a dokinak is dupla “hála” jár a műtétért? A bába épp olyan felsőfokú végzettség, mint az orvos. Sőt a szülésznő is (a kettő nem ugyanaz, és főleg nem azonosak a dúlával). Azt nem vagy képes felfogni, hogy a fejedben lévő elképzelésekről beszélsz. Ha vitatkozni akarsz, könyörgöm, legalább alap dolgoknak/fogalmaknak nézz utána! Bába, dúla, szülésznő, szülész nőgyógyász. Ezek különböző fogalmak, te meg egyként kezeled. Tudod pl higy a szülészek fájás közben “betapintással” vizsgálják, hogy a méhszáj mennyire van nyitva, a bábák meg betapintás nélkül is megmondják más jelekből? Szerinted mindegy? Kórházi finanszírozás, kórházi szülési modell, beavatkozások száma hazánkban (különös tekintettel a császárok számára), hálapénz, korrupció. Ezek a kórházi szüléshez kapcsolódó fogalmak. Tudod pl hogy mennyi a WHO ajánlás és ehhez képest mennyi hazánkban a császár? És szerinted ennyivel “bénább” egy magyr nő, mint egy ny-európai?Otthonszülés, háborítatlan szülés, bába szülés modell, alapítványi finanszírozás, ezek az otthonszüléshez kapcsolódó fogalmak. Szorosan hozzá kapcsolódva: anyai és újszülött adaptáció. Jogilag: otthonszülés engedélyeztetése (hány évig késett és miért?), Geréb-per (különös tekintettel a szakértői véleményekre, és arra, hogy pl miért nem fogadják el a WHO vezetőjének véleményét tanúvallomásként, és miért nem értettek egyet a szakértők sem (!) abban, hogy GÁ követett el mulasztást vagy sem). No, ezekről beszélek. Ezért nem arról szól a dolog amit írsz. Nem az a valóság, amit írsz, nem igaz, hogy de a kórházban majd megmentenek. Én értem. Te mikor érted meg, hogy nem az a valóság amit gondolsz? Hogy egész más s gyakorlat? Hogya kórházi szülés nem annyival biztonságosabb és az otthoni nem annyival veszélyesebb, mint ahogy itt beállítod? És hogy az egész nem erről szól, hanem a nők stabad döntési jogáról, ami az anyaságukból ered (akkor is ha a hímsovén világ ezt minden erejével igyekszik korlátozni)? Mikor érted meg, hogy egy ffi a legtöbbet akkor teheti leendő gyermekéért, ha harcol azért, hogy a kórházi szülés is emberivé válljon? Szóval szerintem én pontosan értem miről beszélsz, csak 3 szülés, és 27 hónap várandósság után nem tapasztaltam szikráját se annak amit írsz. Szóval engedd meg, hogy a tapasztalatomra hagyatkozzak, ne arra ami az idealizált gondolataidban van.

Magyar Béla 2018.01.14. 18:53:47

A bejegyzés számomra legaranyosabb mondata:
"sőt még csak olyan tevékenységeket sem nagyon folytatok, amik szülésbe torkollhatnának"

Hát, ez zseniálisan finom megfogalmazás :)
Üdv

élhetetlen 2018.01.14. 20:08:21

@fizetekmegegysort: „A bába épp olyan felsőfokú végzettség, mint az orvos.”. Na, itt tényleg abba kell hagyni. Ezt még te sem gondolhatod komolyan, hogy 3 év összevethető az 5-6 év, plusz több év szakorvosi gyakorlat, plusz szakorvosi vizsgával. Pedig te komolyan gondolod. „legalább alap dolgoknak/fogalmaknak nézz utána! Bába, dúla, szülésznő, szülész nőgyógyász. Ezek különböző fogalmak, te meg egyként kezeled.”. Nem, én azt mondtam, hogy egy orvos is képes természetes úton is levezetni (lekövetni) egy normális szülést, míg a bába nem tud megoldani egy problémás esetet, nem tud császározni, akkor sem, ha kellene. Ez egyszerű tény, nem az én agyam szüleménye. De te tudod. Mit is? „És hogy az egész nem erről szól, hanem a nők stabad döntési jogáról, ami az anyaságukból ered”. Ha most szemét akarnék lenni, akkor megkérdezném, hogy az anya joga megszülni a gyerekét a budin, és rögtön bele is ejteni? Mert ő anya? Részemről befejeztem.

fizetekmegegysort 2018.01.16. 09:37:14

@élhetetlen: örülök, hogy befejezted, mert elég sok hülyeséget hordtál itt össze. Ha nekem nem hiszel, hát olvasgass, ha mást nem, ez. csaladhalo.hu/hatter/az-utolso-szo-jogan-gereb-agnes-beszede-birosag-elott/ (csak hogy lásd.: 131 csecsemő halt meg abban az évben kórházban, mikor GÁ esete történt... egyet sem vizsgáltak... de továbbra is mantrázgassad csak, hogy "de a kórházban ott a műtő". Gondolom, ebben a 131 esetben zárva volt a műtő, ugye?)
süti beállítások módosítása