A veszélyeztetés joga

A Geréb Ágnes-ügy margójára

2018. január 10. - The but(t) girl

shutterstock_109751450-752x501.jpg_752x501

Jogomban áll tüntetni, alkoholt inni – akár ezt a kettőt kombinálhatom is, mert sajnos hülyeségeket is jogomban áll csinálni –, szoknyát hordani, és megválasztani a szülés módját. De hiába van jogunk valamihez, néha tudnunk kell nem élni vele – nálam ilyen az otthon szülés.

 

Én is szeretnék a szüléshez lágyan terjengő vaníliaillatot, gyertyákat (dorbézoljunk: vaníliás gyertyákat), búgó Norah Jones-t (akit nem ordítok túl), közben kellemes kinti 23 fokot, göndör hajú, tejeskávé bőrú fiúgyereket (de egy kedves magyar férfitól, mert szeretem a kihívásokat), hányinger- és koviubimentes várandósságot, hosszabb combokat és fogyókúrás Nutellát, de az élet nem kívánságműsor. Én is bízom benne, hogy minden problémamentes lesz. Semmi koraszülés, semmi köldökzsinór-tekeredés vagy szülőcsatornába beszorulás, csak az abba vetett hit, hogy a fájdalom ellenére életre szóló, felemelő élmény lesz a világra hozatal számomra - számára pedig traumamentes. Hiszek a gyerekcsínyekben, a desszert-has létezésében, a Neogranormon mindenhatóságában és egyébként az unikornisokban is, de hinni nem két tolófájás között kell.

 

                Nem adtam még életet kisbabának, sőt még csak olyan tevékenységeket sem nagyon folytatok, amik szülésbe torkollhatnának. Tiszteletben tartom mások felelősségteljes(nek gondolt) döntését, ismerem a statisztikákat, amik nem feltétlenül szólnak az otthon szülés ellen, és el sem tudom képzelni azt a borzalmat, amit azok éltek át, akiknek meghalt a gyermekük közben. Hovatovább mindenkit, aki orvos, bába vagy nővér nem szakembernek, hanem egyenesen varázslónak tartok, akik méltatlanul alulfizetettek. De. Vallom, hogy ha már ott tart az orvostudomány ahol, józan keretek között ki kell használni a lehetőségeit. Régebben, ha fájt a fejem, hidratáltam én, meg kávéztam meg nyakat masszíroztam meg aludtam (inkább hánykolódtam, amiből egy ponton maradt a ‘hány’) meg amit akarsz, de mostanában ezek helyett bekapok egy fél pirulát. Lehet, hogy a sok, szintén tudományos alapokon nyugvó természetes módszer másnak használ, de nekem az esetek 90 %-ában nem, és ha keménykedek, azzal csak annyit érek el, hogy fél nap mehet a kukába, az meg luxus. De itt csak egy fél elparazolt napról beszélünk, amit meg lehetett volna menteni, és ami... pótolható. A felelősség itt is, ott is az enyém, csak a tét más.

 

Szóval, amennyiben lehetőségem lesz rá, és a babám nem lesz egy drama queen, aki nem várja ki míg beérünk a kórházba, én igenis ott szeretnék szülni. Domestos szagban, pittyegő gépek között, vajúdó ágyszomszéddal és Norah Jones-t mellőzve, de a lehető legnagyobb biztonságban. A krach ott is beüthet, de azt valahogy meg tudnám bocsátani magamnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebuttgirl.blog.hu/api/trackback/id/tr7313564279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.01.11. 12:14:22

@fizetekmegegysort: "Miért lenne barátnőm?"

Úgy néz ki így messziról ha lefuttatjuk rajta a kacsatesztet

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:15:11

@eßemfaßom meg áll: ismerek olyan orvost, aki akkor fogad magánbeteget a praxisában, ha az vállalja, hogy császár lesz. A doki így előre ki tudja számolni az idejét, foglalni műtőt, tartani a markát és behajtani a kb 20-50 %-al több hálapénzt, mint természetes szülésnél. Szóval szerintem ne vitatkozzunk azon, hogy hazánkban miért olyan magas a császár. És tudod mit: erre is azt mondom, azért tudja megtenni, mert van rá igény. Ennyi. Van rá kereslet a piacon. Huszadrangú, hogy sem a gyereknek, sem az anyának nem jó. Mégsem láttam még mozgalmat, hogy le a császárral, fenyegetik a gyerek adaptációját, homoloklebeny sérülés gyakoribbsága miatt szaporítják az SNI-s gyerekeket. Szóval szerintem ezen kár vitatkozni.

Muad\\\'Dib 2018.01.11. 12:15:38

@croc:
WTF?
Zseniális ok-okozati összefüggést találtál látom:
1) Sok az indokolatlan császár Magyarországon? Igen.
2) Akkor az otthonszülés közben életveszélyes állapotba került csecsemő esetében már nem is gond, hogy nincs meg a feltétele a császárnak.

Sakk, matt, ügy lezárva...

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:16:15

@eßemfaßom meg áll: gondolom az asszony is toxémiás volt 180 és 200 közötti vérnyomással, napi három NSTvel és vérnyomásméréssel, szoros vizeletkontroll mellett... :)

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:18:04

@zizi77: A bartánőm elsőre szült faros babát természetes úton, hiba nélkül. Engedik, csak megfelelő orvos kell hozzá. Az igaz, hogy csak kórházban engedik, szoros felügyelettel, és ez rendben is van. Az nincs rendben, hogy faros baba kockázat miatt automatikus császár.

croc 2018.01.11. 12:21:20

@commentes nikk: nem az a baj a kórházzal hogy rideg fehér a csempe, hanem az, hogy pl. 100%ban adnak oxitocint a valóban orvosilag indokolt kb. 5 % helyett. Ami azért baj mert következménye van: (az egyébként felesleges) oxitocin miatt leesik a baba szívhangja, és akkor mit ád az ég, muszáj sürgősségi császározni.
Vagy legalább gátat metszeni. Amiről előre mindig azt mondják, hogy csak ha tényleg muszáj, de valamiért azt sose hozzák szóba hogy végül az esetek 98%ában tényleg muszájnak bizonyul.

Mélyebben nézve az a baj, hogy az orvosnak az az érdeke hogy ne lehessen belekötni, belekötni pedig akkor nem lehet, ha beavatkozik (ha kell ha nem) (legjobb ha rögtön császároz, az a biztos) mert a valamit mindig könnyebb kimagyarázni mint a semmit.
Az anyának meg a gyereknek viszont az lenne a legjobb ha minél kevesebb művi beavatkozás lenne, és abból lehetőleg nulla darab felesleges.

Treff Bubi 2018.01.11. 12:23:37

Nem követtem a sztorit, az érintett szülőkkel szemben indult eljárás?

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:23:47

@Muad\\\'Dib: Nem. De az biztosan idióta, aki kitalája, hogy tiltsuk be az életet, mert gyilkosság lehet a vége. Ti most azzal érveltek, tiltsuk az otthonszülést, mert lehet hogy meghal a gyerek. Azaz korlátozzuk az anyák jogát arra, hogy eldöntsék, hogyan és hol szeretnének szülni. Ezzel kockáztatjátok azt, hogy az a 400 as törpe kisebbség, aki otthon szeretne szülni, akkor is megteszi ezt, ha tiltva van, és ezzel valódi kockázatot vállal. Gratulálok! Logikus, hogy ha TE valamivel nem értesz egyet, sőt egészen bolondságnak tartod, akkor ELLENE harcolj, ne pedig amellett, hogy aki viszont egyetért vele, és megpróbálná, az biztonságos körülmények között, szabályozva tehesse meg. Az otthonszülés létezik mióta világ a világ, és van létjogosultsága. Arról kéne vitatkoznod, hogy miért mészárszékek a szülészetek, miért pénzéhes hiénák az orvosok, miért bánnak úgy az anyákkal ahogy. Azon kéne javítani ami mellett érvelsz, nem pedig meggyőzni azokat akik otthonszülni akarnak. Nem ismered őket, nem érted miért választják azt amit, ítélkezel és minősítgetsz. Pedig ha kicsit is vennéd a fáradtságot, hogy utána nézz, rájönnél, hogy egyáltalán nem gyereküket veszélyezető hülyékről van szó, hanem felelős szülőkről, akik elfogadható okok miatt döntöttek úgy ahogy.

zizi77 2018.01.11. 12:24:02

@fizetekmegegysort: mivel az apásszülés nemzetközi gyakorlat, ennek egyedüli kiharcolójaként feltüntetni erős túlzás Geréb Ágnest, még akkor is ha ennek hazai úttörője volt.

croc 2018.01.11. 12:27:09

@Muad\\\'Dib: a sok indokolatlan császár miatt van elege sokaknak a kórházi szülésből, ennyit akartam mondani. Hogy pl. ez viszi őket az otthonszülés felé.
Szerintem sokan közülük szívesebben szülnének kórházban ha ott normálisabb lenne a hozzáállás. Elég szomorú, hogy ennyire nehéz megváltoztatni a kórházak szemléletét, annyira, hogy sokan inkább hagyják a fenébe és otthon szülnek mert szerintük a kórháznál már az is jobb.

zizi77 2018.01.11. 12:27:16

@fizetekmegegysort: nyilván az ilyen orvost fel kell jelenteni, ahogy MÁV kórházban volt is ebből komoly botrány!

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:29:22

@croc: Az orvos - nem védeni akarom - de nagyon nem tud mást tenni. Ha pl. szabályozva van, hogy ha anya szülőszobára kerül, onnantól számítva 4 órán belül babának KELL lennie (kórházi kihasználtság, ugye), akkor muszáj gyorsítania, akkor is, ha egyébként tudja, hogy a baba simán meglenne beavatkozás nélkül mondjuk 8 óra alatt. Az én dokim pl emiatt kérte az anyukákat, hogy fogadjanak bábát/dúlát, és leheteőség szerint a folyosón sétálva vajúdjanak. Így anyuka "szakfelügyelet" alatt volt, és tényleg csak akkor került szülőszobára mikor muszáj. De ez meg már milyen, hogy életed legfontosabb eseményén, ha nem akarsz beavatkozást, akkor majd sétálsz a folyosón tíz-tizenkét órát, és tűzcsapba meg radiátorba kapaszkodva várod ki a fájásokat, hogy majd tényleg csak az átmeneti szakra meg a kitolásra menj szülőszobára, mert az már biztos megvan 4 órán belül? Ezen kéne változtatni, ezt kéne megoldani (finanszírozás, hely, idő, körülmények), ez nem gyertyáról meg zenéről szól, hanem erről. Persze, aki még 2 mp-et nem vajúdott, az marha könnyen mondja, hogy tök mindegy milyen körülmények között vagy. Közben meg már attól leállhat a folyamat, hogy valaki durvábban rád szól.

commentes nikk 2018.01.11. 12:29:53

@fizetekmegegysort: egyet hadd kérdezzek, "Ági" ingyen csinálta, amit csinált? Ha már a pénzéhes orvosokról van szó. Egyébként tudom a választ, rohadtul nem.

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:31:30

@zizi77: fogalmad sincs a sztoriról csak ítélkezel.

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:32:42

@commentes nikk: Miért csinálta volna ingyen? Hadd kérdezzek én is: Ági magánvállalkozó, vagy egy állami kórház alkalmazottja, ahol kap fizetést? CSak mert a pénzéhes dokibák a fizetésükön felül kérik ám a pénzt, Áginak meg ez a fizetése. De te biztos ingyen dolgozol, igaz?

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:33:32

@zizi77: Az otthonszülés is nemzetközi gyakorlat. Akkor miről beszélünk?

zizi77 2018.01.11. 12:36:31

@fizetekmegegysort: csomó feltételnek meg kell felelni ahhoz, hogy viszonylagos biztonsággal bevállaljanak egy faros szülést. Elsőnél kiírt műtét előtti napon fordult be a lányom megúsztuk. Majd ezek után 2 hétre rá indítani kellett, és így is majd 3! napig kínlódtunk, mire megszületett. Második magától beindult , de így is több mint 10 óra volt. Harmadiknál szintén nehezen fordult be, a szülész riogatott, hogy harmadikat megszülhetem simán farosan. Namost ennek akapfeltétele a gyors tágulás, és kitolási szakasz, ami nálam kizárt. Ezen kívül sok tényezője van még, ami miatt nem szívesen kockáztatnak a szülészek, meg is értem. Szerencsére befordult, de harmadikként is elmókoltunk vele 7 órát. 10.-re lehet, hogy már megúsznám 3-mal.

kunzoo 2018.01.11. 12:36:44

@croc:
Az egész világra vetítve vagy európára kell érzeni ezt netán a fehér rasszra?
Hisz lehet olyan népesség ahol nincs igény a császárra mert orvosi ellátás hiányában meghalnak a babák és az anyák ezért nem örökítik tovább a nagy magzatsúlyt. Ahol van császár szügségképpen emelkedő tendenciát kell mutasson mert a nagy magzatsúly öröklődik plusz a jobb életszínvonal miatt nem éheznek a terhesség alatt. Tehát ez a százalékos arány rasszonként országonként nagyon eltérő lehet. Azt nem vitatom hogy van sok felesleges császár.

commentes nikk 2018.01.11. 12:37:21

@fizetekmegegysort: ja, ilyenkor természetes a pénz ugyebár :))) Mindenre van magyarázat :) Áginak fizetni oké, az orvosnak meg nem, mert előbbit a szentlélek vezérli, utóbbi meg a sátán küldötte :) Különben meg szabad orvosválasztás van, oda megy az ember, ahova akar, fizethet magándokit (az se biztos Ági olcsóbb), és lehet hálapénz nélkül is szülni, közeli barátomék például egy megveszekedett petákot se adtak senkinek, az ügyeletesnél szült a csaj, a húgom orvosa meg épp szabin volt, ő is az ügyeletesnél szült, nulla forintot fizetett. Tiszta sor, hogy állami fizetést kap a doktor, csak azt nem értem, hogy ha egyszerűen úgy tekintjük, hogy a szülésért pénzt adunk ki, akkor ugyanaz a nagyságrendű összeg miért gonoszság az orvosnak és miért természetes Áginak? (Aki orvos előre bejelenti, hogy mennyit kér, az persze szerintem is menjen a gecibe, és ott kell hagyni, az utólagos kötetlen fizetés meg két ember magánügye).

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:39:52

@zizi77: igen. És akkor? Ha egy csomónak meg kell lenni, akkor nyilván az orvos eldönti, hogy megvan-e. A barátnőmnek is azt mondta a doki, hogy 50% esélye van, és bármi gond van mennek a műtőbe. De megszületett a gyerek simán. A lánynak pedig hatalmas traumától való szabadulás volt, amit pici gyerekkora óta hordozott.

zizi77 2018.01.11. 12:41:01

@fizetekmegegysort: na de az új szabályozásnak köszönhetően legálisan lehet bizonyos esetekben otthon szülni. Én felelőtlenségnek tartom, de nem vagyok jogalkotó, nem harcolok ellene. Ettől még véleményünk nekünk is lehet.

fizetekmegegysort 2018.01.11. 12:41:40

@commentes nikk: Tényleg nem érted? Ha te a békávénál vezetsz buszt, és még külön minden utastól, akinek bérlete van, elkérsz egy százast, hogy elég kedves legyél vele, az ugyanaz, mintha magánvállalkozásban vezetsz buszt, és pénzt kérsz az utasoktól, hogy elvidd őket egy kirándulásra? Tényleg ugyanaz?

zizi77 2018.01.11. 12:44:20

@fizetekmegegysort: másodikkal a 10-ből 7 órát voltam a szülőszobán/ szó nem volt 4 órás korlátról/. Valamit nagyon eltoltak nálunk!

zizi77 2018.01.11. 12:46:43

@fizetekmegegysort: mivel a saját esetem miatt elég sokat olvastam a faros szülésről, tudom mi a kockázat. Nem azt írtam, hogy a barinőd szülésze felelőtlen volt, hanem azt, hogy megértem miért nem ez az elsődleges protokoll máshol.

croc 2018.01.11. 12:47:59

@fizetekmegegysort: persze én sem úgy értettem hogy a kórházi orvosok személyesen mind gonosz nem törődöm kóklerek, hanem hogy az egész rendszer rossz, alapvető szemléletcáltás kellene.

kameraman · http://nagytotal.blog.hu 2018.01.11. 12:50:51

@Hozzászólok: természetesen nem gondolom, hogy nem fontos a nő, azt mondtam, hogy elsődleges a gyerek érdeke.

zizi77 2018.01.11. 12:52:42

@fizetekmegegysort: igen és mindenhol megvan ennek a szabályozása. Itt nem volt megfelelő, ezért Gerébnek orvosként nem szadott volna más protokollt alkalmaznia. Most, hogy le van szabályozva, az előírások betartása mellett mehet az otthonszülés/ még ha én is nem értek vele egyett/ Geréb idejében szabályt szegett, sminek következtében meghalt a baba. Ráadásul, amikor eltiltották akkor is folytatta, aminek újabb áldozata lett. A mai rendszert ne hasonlítsuk a régihez.

zizi77 2018.01.11. 12:57:46

@fizetekmegegysort: már bocs, de ha az orvos a kedvemért otthagyja a családi ebédet vasárnap, mert pont akkor szülők, még jó, hogy ára van. Nem muszáj választott orvos, ügyeletesnél is lehet szülni, akinek meg vagy adsz vagy nem.

zizi77 2018.01.11. 12:59:11

@fizetekmegegysort: nekem a faros szülés a félelmem, a császárt választottam volna. Szerencsére nem kellett választani.

commentes nikk 2018.01.11. 13:07:58

@fizetekmegegysort: fordítva. Ha a sofőrtől veszem a jegyet, és 350-re 500-at adok, akkor az az én dolgom.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2018.01.11. 13:17:25

Nekem ismerősöm - orvosnő - járt úgy, hogy abszolút problémamentes terhesség, minden elképzelhető szűrő vizsgálat mellett szülés közben a kölök elfeküdte a köldökzsinórt. Percek alatt megcsászározták. Utána a szülész elmondta neki, még öt-tíz percet késnek, a baba vagy halott, vagy nyáladzó szobanövény lett volna a sarokban.
Ennyit az otthon szülésről.
Geréb meg csak tapogassa a tégláját a börtönben!

élhetetlen 2018.01.11. 14:05:30

@fizetekmegegysort: „szóval el kéne dönteni, hogy belenyugszunk, hogy egy anya dönt a gyereke sorsáról, vagy kontrollálni szeretnénk az anyai szerepkört?”. Ha tehetném, kontrollálnám az anyai szerepkört. (Az, hogy utólag már büntetik a gyerekét fényevésre szoktató szülőt, és a gyerek éhen hal, az még kevés). Tudom, ilyen az élet, az anyaság természetes, minden anya ért a gyerekneveléshez. Nem igaz. És az sem mentség, ha véletlenül, szerencsével felnő a gyerek. Egy vacak autó vezetéséhez alkalmassági kell, vizsgázni kell, egy gyerek megszüléséhez nem. Durván hangzik, de nem ártana egy pszichológiai vizsgálat, egy tanfolyam, egy vizsga, és ha kiderül, hogy teljesen alkalmatlan a szülő, elvenném tőle a gyereket, nem bíznám a véletlenre, hogy megússza-e. Az 1952-ben születettek közül nagyon sokan éltek, élnek a gyermekbénulás következményeivel. Tragédia, de az 53-asok már kapták a védőoltást. De aki ma nem engedi beadni a gyerekének, attól is elvenném a gyereket. Úgy nézünk ki, hogy a gyerekek védelmében nem ismerjük a megelőzés fogalmát. Ja, ha agyonverte, akkor majd megbüntetjük. Na, jöhetnek a kövek!

Hortenz 2018.01.11. 14:17:05

@élhetetlen: hová tenned a sokezer elvett gyereket? Te vállalnád? Az államra bíznád? Mindkettő remek megoldás.

kunzoo 2018.01.11. 14:21:20

@élhetetlen:
Szerintem ez is a "csinálj mindent otthon" vadhajtása. Otthonról dolgozni otthonról vásárolni stb. Ez most trendi. Csak ez veszélyesebb hóbort mint a paleodiéta. Az is durva hogy manapság szinte üldözik az emberiség két legősibb táplálékát a tejet és a kenyeret. Helydtte egyél szójs "tejet".

kunzoo 2018.01.11. 14:22:27

@Hortenz:
Könnyíteni kellene az örökbefogadást.

Macropus Rufus 2018.01.11. 14:23:05

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
"Geréb hiteles ember. Hitt egy hülyeségben, belebukott, s vállalja a következményeket. "
hát sztem ne nagyon hangoztasd ezt a meghalt gyerek szüleinek, hogy itt egy hülyeségbe bukott bele a csaj.
Ha ez egy kórházban lett volna, akkor a vád: foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés. Ui. az, hogy a gyerek nyakát 180 fokban meg forgatta az nem hülyeség, hanem szakmai hozzá nem értés. Egyáltalán nem tekintem azt az embert hitelesnek aki nem ismeri be a hibáját. Márpedig Geréb folyton úgy ismeri be a hibáját, hogy közben ott van mindig a "DE"...

Macropus Rufus 2018.01.11. 14:26:59

A sok nőt sem értem. Otthon kell szülni mert a babának az jó, a kórházban barbárok meg ilyesmik vannak, otthon az jó. Gondolom az az anya is így vélekedett akinek a gyereke meghalt meg az is akinek maradandó agykárosodással született meg. Érdekes, hogy amikor gáz volt akkor nem egy sámánt hívtak, hogy ráolvasson, hanem vitték kórházba. Oda ahová azért nem ment be, mert...
Konklúzió: egyik sem úszta meg a kórházat. De mind a ketten nagyon nagyon sokat vesztettek a hülye döntésükkel. Akkor nem lett volna 1xübb egyből a kórházzal kezdeni?

marczy 2018.01.11. 14:33:48

Juuuuuj...
"Az élet nem kívánságműsor." Azért nem az, mert birkát nevelnek belőlünk. Én személy szerint ismerek olyan Magyarországon élő holland nőt, aki teljes joggal kézzel-lábbal tiltakozott az ügy kapcsán. Mert Hollandiában az otthoni szülés is teljes mértékben elfogadott (és a szülések nagyobb része valóban otthon történik), de a kórházi körülmények is sokkal jobbak, mint a káeurópai posztszovjet, szülészetnek nevezett gyerekgyárakban. Nyugaton pontosan tudják, hogy a szüléshez nyugodt, stresszmentes körülmények kellenek, ahol a szülő nő emberként van kezelve. Geréb Ágnes valódi célja a posztszovjet szülészeti rendszer humanizálása volt, és ez a cél most a részben még a kommunizmusban szocializálódott magyar bírói kar ítélete révén óriási, övön aluli ütést kapott, és össztársadalmi szinten rendkívül káros.

Végtelenül elszomorított az is, hogy néhány éve egy általam kamaszként ismert és szeretett, és időközben karrierjében befutott nő, aki már anyaként interjút adott az egyik vezető magyar sajtóorgánumnak, traumatikus szülésélményről volt kénytelen beszámolni.

A hálapénzt pedig, amit Geréb szintén emlegetett, és amelynek megszüntetésében az orvosbárók nem érdekeltek, bűncselekménynek tartom, mert súlyosan rombolja a beteg és az orvos közti bizalmi kapcsolatot. Néhány éve az "1000 orvos a hálapénz ellen" névsorában, hogy, hogy nem, egyetlen szülész-nőgyógyászt sem találtam!!!

Normális országban az állam örül annak, hogy van gyerek, nálunk viszont mind az oktatás, mind az egészségügy, mind az ementáli-szerű szociális hálózat rengeteget tesz azért, hogy az amúgy tervezett gyerekek se szülessenek meg. És előbb vagy utóbb az utolsó magyar fogja magát és le fogja kapcsolni a villanyt. 100 év, és Magyarország Cigányia lesz... Hála annak, hogy mind az oktatásban, mind az egészségügyben elmaradt a rendszerváltás.
A paternalista szemlélet az, ami alapból hibás, mert teljesen figyelmen kívül hagyja, mit érez a nő, aki ráadásul nem is beteg.

Nyugaton az orvos nagyon drága munkaerő, ezért a szüléseket alapból a bábák (pl. németül Hebamme) vezetik le, akik mindenre fel vannak készítve, ami a szüléssel kapcsolatos, egyszerűbb beavatkozásokat elvégeznek, ha kell, és adott esetben fel is készítenek a szülésre (országtól függ, mi jár és hogyan). Van, hogy nem is látja orvos a szülő nőt, csak a bába. Ha komplikáció van, az egy más eset, de akkor sem pesztrál a szülés első pillanatától kezdve feletted egy orvos, aki a hálapénzért tartja a markát.

Macropus Rufus 2018.01.11. 14:40:35

@Hortenz:
"Szóval nagyobb eséllyel hal meg a kisbabád vagy te a kórhazban, mint otthonszülés közben. "
statisztikában az a szép, hogy tök jó lehet játszani a számokkal.

Vélhetően ma Magyarországon nagyságrendekkel több gyerek születik kórházban mint otthon. Ebből adja magát, hogy statisztikailag több gyerek fog születés közben meghalni a kórházban mint otthon. Almát hasonlítod a körtével.
DE egy dolgot kihagysz: ha kórházban beüt a baj, ott a túlélési esélyed eléggé magas, ha otthon, akkor tendál a zéró felé.

De: a fenti cikk 3 szülésről szól. 1 minden okés 1 12 percig oxigén nélkül > maradandó károsodás, 1 meghalt. Tehát ebben az esetben 1/3 : 2/3 arányban a komplikáció nyert.
Ez is egy számadat. Véleményem szerint ez egy siralmas eredmény. Nem hinném, hogy bármelyik kórházban 3 szülésből 2 komplikáció. Ha még is, akkor sem megoldhatatlan. A fenti két problémás eset a kórházban 100%-ban elkerülhető lett volna.

Bambano 2018.01.11. 14:41:48

azt is lássuk, hogy ezt a nőt korábban már eltiltották a "foglalkozásától", és ennek ellenére, a tiltás hatása alatt is vezetett halállal végződő szülést.

tehát egy külön kategória, hogy jó-e az otthonszülés, és ettől egy teljesen másik külön kategória, hogy valaki aláveti-e magát a bírósági ítéletnek, vagy nem hajlandó teljesíteni azokat. ez utóbbiért mindenképpen jár a csüccs.

Bambano 2018.01.11. 14:46:12

@Macropus Rufus: azért hal meg százalékosan több gyerek kórházi szülés közben, mert a kórházban mindenfajta szülést levezetnek, otthonra meg csak azt engedik, amiről azt hiszik, hogy problémamentes lesz. tehát a kórházi szülésekben a halálozási arány nem ugyanabból a statisztikai alapból készül, mint az otthonszülési.

kunzoo 2018.01.11. 14:49:56

@marczy:
Ahhoz képest a gyermekvállalási kedv még valamivel jobb nálunk. Az angol egészségügyről meg igazi horrorsztorikat lehet olvasni szóval ott sem fenékig tejfel. Belgiumban eléggé gyakori fiúnév a Mohamed. Előbb lesznek ők arab vilajet mint mi cigányia.

élhetetlen 2018.01.11. 14:56:02

@Hortenz: Azért ez nem annyira bonyolult, csak akarat és pénz kérdése. Pénz meg elég sok mindenre jut, ami (szerintem) nem igazán fontos. Persze, csak fantáziálok. Lehetne sokkal több ellenőrzött, szakképzett nevelőszülő, 5-6 gyerekkel. Lehetnének olyan otthonok, mint bárhol a világon a heti bentlakásos iskolák, csak itt hét végén sem mennének haza. És hiszem, hogy egy állami intézetben felnövésnek nem okvetlenül kell a kiszolgáltatottságról szólni, lehetne normálisan is csinálni. Azt is el tudom képzelni, hogy azok a szülők, akik képesek arra, hogy azt mondják a gyereknek, hogy azért nem viszlek haza, mert itt jobb neked, majd, ha nagyobb leszel, azok rendszeresen találkozhatnának a gyerekkel, felügyelet alatt, hogy ne tömjék a gyerek fejét ellenkező információval. És, mikor a gyerek mondjuk 14, és már tud vigyázni valamilyen szinten magára, akkor, ha akar, hazamehet, de, ha nem jó otthon, akkor vissza. Az meg már csak közhangulat kérdése, hogy hogyan kezelik a bentlakásos iskolában van a gyerek kérdést. És ilyen viszonyok között felnőni még mindig jobb szerintem, mintha agyonverik, vagy nem, de naponta kap verést, de enni nem. És, ha normálisan csinálják, még plusz hozadék a tud viselkedni, késsel, villával enni, kaphat olyan alapokat, amiket esetleg otthon nem. Persze, mindez csak akkor lenne lehetséges, ha tényleg elfogadnánk, hogy a gyerek a legfőbb érték. Na, bilibe lóg a kezem.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.11. 14:59:29

@Macropus Rufus:

Mégis, ez hitelesség. Ami nem azonos a helyességgel.

Szálasi is hülyeségeket beszélt, de senki se vádolhatja hiteltelenséggel.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.11. 15:01:07

@pamutpamlag: Sokan hibáznak, ez tény.

De a hibához sokszor még gondatlanság sem kell.

Amikor kötelezően ott kellene lennie a mentőnek, de ő rutinból nem hív, ezzel aköltségeket csökkenti, miközben az anyukának nem lett olcsóbb az ügy... Az nem egy véletlen hiba, de érzésem szerint a mezei gondatlanságon is túlmutató, szándékosaan felvállalt veszélyhelyzet.

Ha ilyen miatt valakit eltiltanak adott hivatás gyakorlásától, bíróság és a kamara kontrollja megjelenik, de ő megpróbálja ezt kijátszani, ott már csak szándékosságról lehet beszélni. Ha pedig ez után sincs ott mentő, felszerelés, stb, hogy baj esetén segítségen, de az aki ezt végzi ebből él, és mivel nem költ a biztonságra, több marad neki... Na az nagyon más történet.

Szelid sunmalac 2018.01.11. 16:12:40

@élhetetlen: Azert mert hulye vagy! Te is pont annyira rohadt gyilkosnak tartod a fenyeteto szulot, mint en, es te ezert szabalyoznad. Csak hogy tuleljek a kolykok. En viszont siman hagynam oket. Epp eleg degeneralt selejtes genallomany van a vilagban, nem kell hogy tovabb szaporodjanak. Felolem etesse fennyel, kulonben nagy valoszinuseggel (mar csak a neveles kovetkezmenye miatt is mar ha megeri) o is pont olyan kocsog hippi lesz, mint a szulei, Meg aztan az o gyerekei es igy tovabb.

Szelid sunmalac 2018.01.11. 16:15:22

@marczy: "Geréb Ágnes valódi célja a posztszovjet szülészeti rendszer humanizálása volt" - bar igy lenne. De errol csak a viraglelkuletu hulye hippinoket sikerult meggyoznie. Valojaban mindvegig a sajat megelhetese es onmaga magasztolasa volt a celja, amint ez vilagosan kitunik az iteletek kozbeni/utani reakcioibol is. Pont leszarja a szuloket meg a gyerekeket is,

Csipyke 2018.01.11. 16:29:15

@Hozzászólok: “ó nagyon ha ott a szomszéd szobában az intenzív”
Jaja, ott lehet további fincsi fertőzéseket összeszedni...

élhetetlen 2018.01.11. 16:37:24

@Szelid sunmalac: Na, jó, hülye vagyok, te meg okos. Legyen ez a kiinduló pont. Te tudod, hogy az a fiú, aki egész gyermekkorában az látta, hogy az apja veri az anyját, az majd verni fogja a feleségét. Pedig lehet, hogy mivel szerette és sajnálta az anyját, ezért ő egy nőt sem fog megütni. Te tudod, hogy az a gyerek, aki végignézte, hogy az alkohol mit tett a családjával, az alkoholista lesz, fel sem merül, hogy ezért soha nem iszik egy kortyot sem, mert látta, hogy hova vezet. Te tudod, hogy minden gyerek pontosan olyan lesz, mint a szülei, és úgy viselkedik. „(mar csak a neveles kovetkezmenye miatt is mar ha megeri) o is pont olyan kocsog hippi lesz, mint a szulei”, Hú, csak nem számít a nevelés is? Ha nem a köcsög hippi neveli, akkor mitől lesz köcsög hippi? Genetika? Köcsög hippi gén? Mert míg az alkoholizmusra való hajlam öröklődi, még az alkoholizmus sem (ezt nem keresem elő). Én erről beszéltem, hogy aki pszichésen nem alkalmas egy gyerek felnevelésére, a helyett nevelje fel olyan, aki alkalmas rá. De én csak egy hülye vagyok.

Szelid sunmalac 2018.01.11. 16:46:45

@élhetetlen: Uhhh....hat persze...lehet, hogy nem. Vegtere is vannak haromlabbal szuleto kiselefantok is, pedig mekkora az eselye, nem? Lehet, hogy tisztelni fogja a noket. De azert legyszi ne etess mar baromsagokkal. Ha valaki ugy no fel, hogy azt latja az asszony verve jo es meg erre is tanitja az apja, akkor abbol nem lesz feminista elharcos, akkor sem, ha te tizszer irod le, hogy de LEHETNE.

Szelid sunmalac 2018.01.11. 16:58:17

@élhetetlen: Egyebkent nem tudom min ragsz be ennyire. Az alapokban egyetertunk, csak a kivtelezesben nem. Mig te megmentened azokat, akiket segghulyenek tartasz, en hagynam hogy onmagukat (es az irmagjukat) pusztitsak ki. Aktivan nem jarulnek hozza, de meghagynam nekik a dontest, a tobbit meg elvegzik maguk.

élhetetlen 2018.01.11. 16:59:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Kösz, de azért jönnek, lásd azt a hozzászólást, ami úgy kezdődik, hogy, mert hülye vagy!

Szelid sunmalac 2018.01.11. 17:15:54

@élhetetlen: Mindjart zokogok, hogy a lelkedbe gazoltam...baszki...

élhetetlen 2018.01.11. 17:16:02

@Szelid sunmalac: Amiben nem értünk egyet, az a következő. „Mig te megmentened azokat, akiket segghulyenek tartasz, en hagynam hogy onmagukat (es az irmagjukat) pusztitsak ki.”. A segghülyék gyermekei nem biztos, hogy segghülyék lesznek, lehet, hogy valamelyik nagyszülő zseniális képességeit hozzák, legyen ez ész, vagy kézügyesség, vagy akármi. A másik, amit tudomásul kellene venned, hogy a gyilkosok szülei nem biztos, hogy gyilkosok voltak, és még a homoszexuálisokat is hetero szülők hozták a világra, egy bankrabló szülei lehettek teljesen normális állampolgárok, stb. Tehát a selejtes génállományoddal elmehetsz a ... És újra: „Ha valaki ugy no fel, hogy azt latja az asszony verve jo es meg erre is tanitja az apja, akkor abbol nem lesz feminista elharcos, akkor sem, ha te tizszer irod le, hogy de LEHETNE.”. Én meg arról beszéltem, hogy amelyik apa ilyen, az pszichológiailag, vagy akár a tények alapján is kiszűrhető, annak a gyerekét nevelje más. Tudom, hülye vagyok.

Szelid sunmalac 2018.01.11. 17:21:17

@élhetetlen: Te a genetikarol beszelsz, en meg tovabbra is a nevelesrol. Tehat elbeszelunk egymas mellett. Pont leszarom a genetikajat, meg hogy mit orokolta a nem elo uknagyapaktol. Ha szerinted a nevelesnek, a kozegnek, amiben felno, a latott mintaknak semmi hatasa nincs a gyerek jovobeni szemelyisegere, akkor mar ne is haragudj, de tenyleg hulye vagy.

élhetetlen 2018.01.11. 17:36:19

@Szelid sunmalac: Na, jó, szedd össze magad, én így kezdtem, tudom, régen volt. „élhetetlen 2018.01.11. 14:56:02 „, és ez a nevelésről szólt. Te jöttél a „Epp eleg degeneralt selejtes genallomany van a vilagban, nem kell hogy tovabb szaporodjanak” szöveggel, és most azzal jössz, hogy te beszéltél a nevelésről, és én a génállományról, genetikáról? És én vagyok a hülye? És még nem is érted, nem is szégyelled magad ekkora logikai bukfencek után?

élhetetlen 2018.01.11. 17:42:50

@Szelid sunmalac: „Mindjart zokogok”. Zokoghatsz is, nem azért, mert a lelkembe gázoltál, hanem azért, mert a saját gondolatmenetedet sem vagy képes követni, közben gátlástalanul hülyézel le másokat. Ez azért elég gyenge mentális állapot.

azerika 2018.01.11. 17:49:23

Alapvetően nem értem a felháborodást. Van egy szülésznő, aki - akármilyen megfontolásból is - magasról tett az orvosi előírásokra. Eltiltották, utána is tett rá. Ezt egy jogállamban meg kell büntetni. Még ha jó szándékúan tette is. Nem tökéletesek az orvosi protokollok, és folyamatosan fejleszteni is kell őket. Mégis mindenkinek be kell tartani.
Az otthon szülésről, abortuszról, euthanáziáról meg le kell folytatni a szükséges társadalmi vitákat. Bár elképzelni sem tudom, hogy lehet ezt egy olyan társadalomban, ahol egy ilyen cikk hatására is leginkább csak lehülyézik egymást a kommentelők...

Alick 2018.01.11. 18:53:59

"...mostanában ezek helyett bekapok egy fél pirulát."

Nem túl szerencsés hasonlat. A kellemetlen tünetek csökkentését természetesen mindenki szereti, de ha a tünet okával nem foglalkozunk, abból baj lehet. Elképzelhető, hogy a kellemetlen alhasi fájdalmakat is lehet hatékonyan csillapítani, de ha ez éppen egy vakbélgyulladás "szőnyeg alá söprése", akkor nemcsak egy fél nap megy a kukába...

Alick 2018.01.11. 19:00:39

"...Domestos szagban, pittyegő gépek között"

A mai kórházi állapotokat tekintve ehhez a listához még az extrém ferőzésveszélyt, az alulfizetett és frusztrált ápoló személyzetet vagy alkalmasint a (pénzéhes) "hentes" nőgyógyászt* is hozzá lehet írni.

* persze a szakma megvédte...
index.hu/bulvar/2009/11/18/enyhitettek_a_hanyag_siofoki_szulesz-nogyogyasz_bunteteset/

Advanced Flight 2018.01.11. 22:35:42

@fizetekmegegysort: Senki nem tiltotta a nőknek, hogy szüljenek otthon. A kórházi szülészeti ellátás ugyanis egészségügyi ellátás (mint egy vakbélműtét vagy egy kemoterápiás kezelés), ennélfogva az igénybevétele nem kötelező. Vagyis bioanyuka megteheti, hogy amikor üt az óra, szépen otthon marad és szül. Amit nem lehet, hogy ehhez ők előre, tervezetten orvosi/szülésznői asszisztenciát igényelnek, az ugyanis már nem kívánságműsor. A vakbeledet sem fogja a doki otthon, a konyhaasztalodon kikapni, mert itt jogszabályi előírások és szakmai protokollok által szabályozott szakmáról beszélünk. És nem szokás egy szakembernek megmondani, hogy hogyan végezze a munkáját, mert a felelősség az övé és nem a kibicé lesz, ugyebár.

Lilli_Csiribiri 2018.01.11. 22:55:06

Egyébként ez az egész otthonszülősdi akkora felelőtlenség. A második gyerekem csak azért volt császár, mert a lányom is az volt és én nem küzdöttem a második császár ellen. Mielőtt bevittek a műtőbe egy órát volt ctg-n szívhang tökéletes, bár én nem viseltem jól a terhességet, de a gyerek összes lelete mindig tökéletes volt, aztán elővették a fekete-lila csecsemőt akire össze-vissza volt tekeredve a köldökzsinór, majdnem félévet hordtam Dévényre annyira oxigénhiányos volt. A Dévényes azt mondta, hogy kétli hogy kibírt volna egy sima szülést. Na ennyire lehet kiindulni abból, hogy milyenek voltak a gyerek leletei terhesség alatt.

Semmi baj nincs a császárral. Nagyon gyorsan felépültem és kösz a gyerekeim is jól kötődnek. Az egész ezoterikus porhintés ami a szülés körül van belemagyarázás. Szerintem is szükség lenne hozzáállás változásra, ugyanis ha egy nő császárt akar meg kéne adni erre a lehetőséget alanyi jogon - UK-ban így van, csak nem reklámozzák. Ugyanis végül a nő lesz az aki haza viszi a beteg gyereket vagy él egy rosszul sikerült természetes szülés következményeivel, szóval aki inkább a műtét kockázatait választaná annak erre lehetőséget kéne adni. Én a császárt nem választottam, egyszerűen a lányommal így alakult, de utólag nagyon hálás vagyok érte és nekem semmilyen szülésélmény nem hiányzik mert van két egészséges gyerekem.

Lilli_Csiribiri 2018.01.11. 23:00:07

Geréb Ágnes meg megérdemli azt amit kap. Egy ikerterhesség egyáltalán nem a kompliációmentes kategória, ma se lehet ezt otthonszüléssel csinálni. Őrült kockázatot vállalt, az elfogadhatónál sokkal többet és egy gyerek élete lett az ára.

bkkzol 2018.01.12. 01:04:15

Jól megúszta az öregasszony!
El volt tiltva a tevékenységtől, de továbbra is művelte a kurúzslást. Az ikerszülés koránt sem számít rutinnak.
Örökre el kellett volna tiltani! Aki sündisznót égetett az 3 évet kapott ez meg gyemek gyilkosságért ennyit???

TDOK 2018.01.12. 07:51:52

A KSH szerint Magyarországon évente 17 anyát veszítettünk el százezer szülésre vetítve a kórházakban.
Magyarországon évente 350-530 babát veszítettünk el százezer szülésre vetítve kórházakban az orvosok részvételével.
Magyarországon 2015-ben 10-ből 4 kisbaba császármetszéssel érkezett a világra, édesanyján nagy hasi műtétet végeztek 40 000 anya és 40 000 kisbaba százezer szülésre vetítve. (az ikreket most nem taglaljuk külön).
Magyarországon a szülészeti beavatkozások száma 98% körül van 100-ból 98 nőt érint - évente 98 000 nő százezer szülésre vetítve.
Magyarországon az összes szülés közt a császármetszések országos aránya 1990-ben 10 százalék körüli volt, a 2000-es évek elejére megduplázódott, 2006-ban már közel 30 százalék, az OEP adatai szerint 2015-ben pedig már 39 százalék volt.

Geréb Ágnes több, mint 3500 otthonszüléséből 2 gyermek halt meg, előre nem látható komplikáció miatt.
A kórházakban évtől függően 185-285 szülésre jut egy halott csecsemő.
Geréb Ágnesnél szülni kilencszer kisebb kockázat, mint kórházban.
Geréb Ágnes 2 évet kapott.
A törvények mindenkire vonatkoznak?

A tudomány sosem téved! 2018.01.12. 08:24:12

Szokásos index címlapos propaganda, a tévedhetetlen, szent tudomány nevében.
Nem kívánok fanatikus, agymosott hívőkkel vitázni, csak a Nyirkai jóslatból pár sor, ami ide illik:
"Asszonyainkat, mint birtokolt barmot lerángatják családi küszöbükről fertőző hodályokban szülni. Bábák dacolnak. Tömlöcbe vetik őket. A betűvetésben gyarló főember nem irgalmaz nekik.”

asebes 2018.01.12. 09:09:26

@eßemfaßom meg áll: Nos, Magyarországon ezer szülésre 3,7 halálozás jutott; 2015-ben mintegy 92 ezer szülésre konkrétan 340.

Geréb Ágnes közel 5000 otthonszülése alkalmával kettő halálesetet- konkrétan "emberölés" minősítéssel .

Orvost még a legnagyobb műhiba esetén sem ítéltek el, általában az sem jár büntetőjogi következményekkel, ha a boncolásnál kiderül, a fél műtőt a beteg hasában felejtették. Sőt, ezeket az eseteket sokszor el is tusolják.

Én olyan országba szeretnék élni, ahol az embereket felnőttnek tekintik, akik önállóan dönthetnek sorsukról (ld. pl. abortusz kérdés).

Itt nagyon sokan szeretnének beleugatni, hogy a másik miként él, mit csinál, jár-e templomba vagy sem, milyen nemű emberekhez vonzódik, stb.

Közben a képmutató állam szarik a polgáraira, miközben Geréb Ágnest lesittelik, Magyarország MINDEN egészségüggyel, életminőséggel kapcsolatos statisztikában sereghajtó az unión belül, 5-10 évvel élünk kevesebbet, élen állunk a rák és a szív-érrendszeri halálokok között - és hadd ne soroljam. Évenete több százan fagynak meg - sokszor nem is hajléktalanok, hanem otthonukat fűteni képtelen idős nyugdíjasok.

Szóval nem Geréb Ágnesnek kellene börtönbe vonulnia, hanem a fenti bűnök, az egészségügyi és a szociális ellátórendszerekből stadionépítésre meg korrupciós ügyletekre elvont pénzek miatt a politikának, elsősorban a jelenlegi kormánynak, a fidessnek és az egész tetves mocskos bagázsnak, de a korábbi kormányok és uralkodó pártok felelőssége is nyugodtan vizsgálható lenne.

Például ugye az a barmot, aki kitalálta a vidékre központosított segélyhívó rendszert, és fél év alatt bizonyítottan hárman emiatt haltak meg - mert nem küldtek tűzoltót, mert másik településre küldték a mentőt - nos azt és bűntársait senki nem állítja bíróság elé...

Piszkos Freud 2018.01.12. 09:12:43

@pamutpamlag: Nálad a pont.

Azon lehet vitatkozni, hogy Geréb Ágnesnek mekkora a felelőssége, és arról is, hogy kell-e, szabad-e otthon szülni.

A probléma Geréb Á. perével és ítéletével azonban nem erről szól. A gond az, hogy őt olyan dologért ítélték el, amiért senkit nem ítéltek, ítélnek el, ha kórházban fordul elő. Orvosi műhiba pedig létezik, szüléseknél is. G.Á. csípte, és csípi sok szülész szemét, nagyon sokan (pl. orvosi kamara) próbálták ellehetetleníteni, és a per során is erősen a vád szakértőit részesítették előnyben.

Geréb Ágnes nem beszélt rá senkit az otthonszülésre. Sőt, ő próbált egy szülőotthont is létrehozni egy kórház mellett - megakadályozták.

Nekem ez az egész olyan, mint egy nemrég hallott amerikai törvény:
Ha nem takarítod el a házad elől a havat, akkor a járókelő felelőssége, ha elesik, és kitöri a lábát. Azonban ha eltakarítod, és a síkos járdán elesik valaki, az a te felelősséged. Még akkor is, ha az eltakarítás előtt síkosabb volt, és te csak segíteni akartál.

Geréb Ágnes segített azoknak, akik zarvartalanul akartak szülni. Tájékoztatta őket, és senkit nem beszélt rá. Más kérdés, hogy a tevékenysége eléggé hozzájárult ahhoz, hogy többen válasszák ezt. Nekem több ismerősöm is választotta az otthon szülést, köztük egy 4 gyerekes anya, aki az utolsót szülte otthon. 3 gyerekig azt mondta, hogy túl nagy kockázat, felelőtlenség stb. A negyediket aztán tervezetten otthon szülte. Utána azt mondta, hogyha előbb tudja milyen ez, akkor mind a négyet otthon szülte volna.

A lényeg az, hogy Geréb Ágnest és az orvosi kamara szülész-nőgyógyász szakkollégiumát nem azonos mércével mérik. Azért is, mert GÁ nem orvosként, hanem bábaként segítette a szüléseket (miután eltiltották az orvosi hivatás gyakorlásától - még régebben).

asebes 2018.01.12. 09:37:06

@TDOK: A "számból" vetted ki a szót: ezer szülésre 3,7 halálozás jut Magyarországon. Ha az egészségügy Geréb "mutatóit" tudná produkálni, Európa élmezőnyéhez tartoznánk.

asebes 2018.01.12. 09:49:37

@Piszkos Freud: Így van, ahogy mondod. Magyarországon orvost még nem küldtek börtönbe, de ha indult is eljárás, legfeljebb "foglalkozás körében elküvetett gondatlan veszélyeztetés" miatt. Geréb ellen "emberölés" volt a vád, ami önmagában téves minősítés...

gyongyi70 2018.01.12. 12:39:19

@fizetekmegegysort: én is kétszer szültem császárral kórházban. Igaz, nem vagy bent 5 perc alatt, de folyamatosan figyelnek és ha olyan helyzet áll elő, akkor igen, bent vagy 1 percen belül.

gyongyi70 2018.01.12. 12:49:40

@croc: Az eszedbe se jut, hogy azért császároz az orvos, mert jót akar az anyának/babának? És felejtsük itt el a halálozási mutatókat. Mert egy orvosnak illik nem csak azt mérlegelni, hanem pl. az életminőséget. hogy ne legyen oxigénhiány miatt szellemileg sérült a baba, hogy ne kelljen eltörni a vállcsontját vállelakadásnál, hogy az anyuka ne repedjen szanaszét és emiatt tönkremenjen a szexuális élete vizelet- és székletvisszatartási problémái legyenek stb. stb. Az a nagy helyzet, hogy az új császármetszési eljárásoknak hála annak egyre kisebb az anyai-magzati kockázata, EZRÉT, nem úri huncutságból döntenek mellette egyre gyakrabban.

gyongyi70 2018.01.12. 13:01:07

@asebes: Ennek is megvan az oka. Az orvosok sem istenek, van, hogy hibáznak, van, hogy olyan a helyzet, hogy legjobb tudásuk ellenére sem tudnak vkit megmenteni. GÁ viszont előre megfontoltan, szándékosan vett semmibe előírásokat, illetve rá vonatkozó eltiltásokat.
Sajna a legtöbb foglalkozásnak vannak szabályai.
Ha lerajzolok egy tervrajzot, vki felépíti és összeomlik, akkor is más megítélés alá esik, hogy 1, okl. építész vagyok, csak vmit elszámoltam, ami súlyos szakmai hiba, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés stb., vagy 2, kiadtam magam okl. építésznek, akkor bűncselekményt követtem el, mert meg se próbálkozhattam volna ilyesmivel.

ételizésítő 2018.01.12. 16:31:54

Geréb kb. 10 - előzőleg teljesen kockázatmentesnek ítélt - szülést vezetett le, ebből 2 gyerek meghalt.
Kórházban is ez az arány?

Tudtommal pár nagyságrenddel jobb.

És biztos vagyok benne, hogy Geréb sem kért kevesebbet, mint egy kórházi szülészorvos, sőt, nem lennék meglepve, ha 1 nullával többet rakott volna az összeg végére. Egy ostoba, sarlatán picsa. Nevezhetnénk gyerekgyilkosnak is.

ételizésítő 2018.01.12. 16:33:31

@asebes:
Miért lenne az? Van gondatlan emberölés is, és ez simán az volt. Jó esetben.

ételizésítő 2018.01.12. 16:34:45

@TDOK:
Több mint 3500? Ezt honnan vetted?
Kb. 10, annyiból halt meg 2.

ételizésítő 2018.01.12. 16:36:30

@TDOK:
3500 szüléshez 10 éven át naponta kellett volna szülésnél jelen lennie.
Ha csak 2 naponta, az 20 év.

Szóval hagyd a hülyeséget.

ételizésítő 2018.01.12. 16:37:31

@asebes:
"Geréb Ágnes közel 5000 otthonszülése"

Miért nem mindjárt 50 ezer, isten barma?

pamutpamlag 2018.01.12. 17:16:33

@ételizésítő:
Ezt írod:
"Több mint 3500? Ezt honnan vetted? Kb. 10, annyiból halt meg 2."
"3500 szüléshez 10 éven át naponta kellett volna szülésnél jelen lennie. Ha csak 2 naponta, az 20 év."

A válaszom hosszabban:
Geréb Ágnes a Szegedi Női Klinika szülész-nőgyógyásza 1977-1994. között. 1989-től kb. 3500 otthonszülésnél volt jelen független bábaként.
Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Ger%C3%A9b_%C3%81gnes
Várom a te állításodat alátámasztó forrást.

A válaszom rövidebben:
Troll vagy.

élhetetlen 2018.01.12. 18:12:18

@croc: Bocs, csak ma néztem vissza. "nem lett volna muszáj de inkább császároztunk". Nem tudom, igazad van-e. Ha már azt látják, hogy „muszáj”, akkor már lehet, hogy pár perc is számít, és sérülhet az újszülött. Azért ezt kevés nő akarja kivárni. Ahogy egy barátnőm mondta a menyéről, ha nyaktól pináig felvágnák, azt is vállalná, csak a gyereknek ne legyen baja. És én őt értem meg. Mégiscsak az van, hogy, ha fordul egyet a gyerek, és a nyakára tekeredik a köldökzsinór, akkor hány perc kell, hogy az agy megadja magát? Nem tudom, látszik-e a statisztikán, hogy hányan kérik a felesleges császárt (mert ugyan a nőnek szarabb, de a gyereknek biztonságos), és hány esetben csak az orvos dönt önkényesen.

11110000 2018.01.12. 18:14:05

@pamutpamlag:
Jaja, a Wikipédia mint hiteles forrás, ahová minden barom beírhat, még te is.

11110000 2018.01.12. 18:14:45

@pamutpamlag:
A válaszom rövidebben: az édesanyád egy büdös kurva.

élhetetlen 2018.01.12. 19:02:28

@fizetekmegegysort: Csak visszanéztem, és van még hozzáfűzni valóm. Azt hiszem bepörögtél kissé az igazad védelme érdekében. Csak kérdezem, hogy volt? „Egyébként bába modellt képviselő orvosom volt, aki nem császározott meg azonnal hanem hagyott még 20 napot a gyerekemnek, hogy szoros felügyelet mellett fejlődjön”. Hazaküldött, és naponta, vagy két naponta jelentkeztél vizsgálatra, vagy mi volt a szoros felügyelet? Vagy azt mondta, hogy nyugodtan szülj meg otthon, csak hívd fel telefonos, ha sikerült? Vagy mivel képviselte a „bábamodellt”? „Ugyanez az orvos hagyta, hogy vajúdjak a másodikkal, és adott esélyt hátha császár után még természetes módon születhet, és hagyta, hogy vajúdjak a 3. gyerekemmel akkor, mikor más programcsászárt csinált volna, mert a két császár között nem volt meg a 2 év”. Ez a bábamodell? Otthon vajúdtál, vagy a kórházban? Persze, hogy a kórházban, ahol, ha kell, beavatkozhattak volna. Ez meg már szórakoztató lenne, ha nem lenne ijesztő! „Ami pedig a szülőket illeti: GÁ egy hetes felkészítőjén hallaniuk kellett a kockázatokról, a lehetőségekről Ez UTÁN a tájékoztató után döntöttek az otthonszülés mellett, és most a teljes felelősséget Ágira tolják.”. El tudom képzelni a teljes körű tájékoztatást, tudod, mint egy MLM előadáson. Talán, ha az egy hetes felkészítőre meghívnak egy, a másik oldalt képviselő orvost is, akkor talán ülne a szöveged. Gondolom, az egy hetes felkészítőn nem hangzott el, hogy, ha úgy gondolom, hogy be tudom fordítani a gyereket, de nem sikerül, akkor megölöm. Na, erről ennyit.

fizetekmegegysort 2018.01.12. 19:37:21

@élhetetlen: na látod, fingod nincs a bábamodellről, csak simán tudod, hogy szar...pedig gugli jóbarát. Meséljek neked az első terhességemről? Meséljek arról, milen toxémiásan, bevizesedve feküdni, úgy hogy a fejed felett, mint egy tárgyról úgy beszélgetnek? Hogy milyen az, mikor ki akarják venni a gyerekedet éretlenül, csak azért “nehogy megszívják” (igen szó szerint így, a fülem hallatára)? Meséljek, hogy milyen az, mikor remegve hívod az orvosodat, hogy az ügyeletes császározni akar, holott a gyerekkel nincs gond, és a dokid hívja fel a főorvost, aki személyesen “parancsol vissza” a szobádba? És meséljek, mit jelent az a plusz húsz nap egy csecsemőnek, akinek a látása vagy a tüdeje érettsége múlik ezen? Vagy milyen az, mikor engednek vajúdni, pedig tudják, h császár lesz (előzmények miatt), és ettől nem a 6. Hanem a 2.nap van tejed? Elmeséljem, milyen egy héten át, napi 8 órában hallgatni Ágit és a bábákat arról, hogy milyen a folyamat, hogy mikor miben segíthet a párod, hogy mik a kockázatok, és hogy ne dönts, csak amikor már érzed mit akarsz? Elmeséljem, milyen az mikor a második terhességedben az áldott dokid, aki bábaképzőt is végzett, jógalégzést tanít hogy lent tudd tartani a vérnyomásod? És hogy milyen az amikor a harmadikban gyógyszert ír, mert már nem reagál jól a szervezeted? És minek meséljem el? Hisz úgyis jobban tudod! Ítélkezni akarsz, hibát keresni, gúnyolódni MLM rendszerről! Mert te el tudod képzelni! Hát nem, nem tudod elképzelni. És ami szomorúbb, hogy nem is akarod. Nem gond. Mindez téged minősít.

pamutpamlag 2018.01.13. 03:51:14

@11110000:
Érved nincs. Forrásod nincs.
Bezzeg sok nicked az van. Ettől viszont nem lesz igazad, és nem fogsz senkit meggyőzni sem.

pamutpamlag 2018.01.13. 03:55:38

@11110000:
Érved nincs. Forrásod nincs.
Bezzeg anyázni azt tudsz. Ettől viszont nem lesz igazad, és nem fogsz senkit meggyőzni sem.

Szóval köszönjük, sikerült ismét igazolnod az állításomat: egy troll vagy, akit nem lehet, nem kell komolyan venni.

gyongyi70 2018.01.13. 08:02:58

@fizetekmegegysort: én is vajúdtam mindkét császár előtt pár órát. Ez ma már nem akkora kuriózum. Egyébként valóban jó, én is ugyanúgy szoptattam, mint a simán szült kismamák. Az viszont nem igaz, hogy a császár ördögtől való. Két faros babával voltam terhes, pici nőként, a babák eleve azért helyezkedtek el így, mert másképp nem fértek el. Ki nem jöttek volna természetes úton, 200 éve csúnya halálom lett volna.

fizetekmegegysort 2018.01.13. 10:46:21

@gyongyi70: ma már lehet, h természetes. Mikor én kezdtem, ez az egy orvos vállalta az egèsz kórházban. Szabályosan üldözték érte. A programcsászár (az első volt ilyen), nagyon szar. Felépülés, adaptáció, gyerek későbbi problémái miatt is. 200 éve is volt aki megszületett farosan, ma is van. Nem azt mondom, hogy mindenki. De hogy a faros ALAPBÓL csak császár lehet, az marhaság. Sztem rá lehet bízni az anyára, hogy meg akarja próbálni vagy nem. (99% úgysem akarja, mert a dokik lebeszèlik, mert nekik így biztonságos, azt a párat, aki megpróbálná, sztem nyugodtan lehet hagyni) Állítólag a kórházban 1 percen belül műtőben van ha baj van (mikor én itt azt mondtam nem így van, lehurrogtak) akkor meg mire a para?

gyongyi70 2018.01.13. 13:13:12

@fizetekmegegysort: Ha a baba bent van a szülőcsatornában és mégis kiderül, hogy nem fér ki, akkor azért nem olyan egyszerű történet. Meg lehet oldani kórházi körülmények között, de vess a mókusok elé, de nekem az is fontos volt, hogy ne szakadjak szana-szét odalent, hogy utána maradandó károsodással éljek fiatal nő létemre. De abban igazad van, hogy engem nem kellett külön rábeszélni, én azt is nehezen hittem el, hogy normál fekvésű baba kifér, mint ahogy én se fértem ki könnyen, anyukámnak farokcsontját is törték, na, az is nagyon fájdalmas, míg meggyógyul.... Mi, pici nők sokat köszönhetünk annak, hogy ma már van császármetszés...

fizetekmegegysort 2018.01.13. 14:12:44

@gyongyi70: Ha a szülőcsatornában van egy baba, minden bonyolult már. Én ezért mondom, hogy nem feltétlenül a helyszínen, hanem sajnos sokszor a szerencsén múlik egy gyermek/anya egészsége élete. Én sem próbálnék faros babát természetes úton szülni. A barátnőm megszülte. Elsőre, simán. Neki nagyon komoly traumája volt a császárra a saját életéből (ő volt császáros). Igaz, széles csípőjű, magas lány. Meg is mondta a doki, ezért engedi. De bárhol máshol automatikus császár lett volna. A masik barátnőmet, aki 45 kg vaságyastul, meg az istennek nem akarta megcsászározni a doki. Pedig a lány tudta, hogy gáz van, könyörgött, kérlelte, az apuka üvöltött...a vége császár lett... egy kis híján elvérző anyával és egy oxigénhiányos, mozgás és tanulási problémás gyerekkel. A doki? Köszöni jól van. Szóval azt gondolom, sokkal inkább azért kéne sivalkodni, hogy minden nőnek legyen komoly szülésfelkészítő alapból, hogy és joga legyen ahhoz, hogy meghallgassák, szülés közben rá figyeljenek, segítsék. Mert a kórházi szülésben minden fontos, csak az anya/gyerek nem. És mindez a gyerek egészségére hivatkozva, mocskosul korrupt, embertelen és megalázó módon megy. Az én dokimnak pl annyira elege lett az elmúlt 10 évben, hog mostmár csak magánkórházban vállal szülést: tiszta viszonyok, nincs zsebbedugósdi, “szintidő”, alternatív/nem alternatív szülőszoba. Alap, hogy a nő és a gyerek az első, hogy ott van apa, hogy bejöhet a tesó, hogy családi szoba van...és nincs olyan protokoll, ami felülírja azt, amit a folyamat (az anya ritmusa és a gyerek biztonsága együtt). Sajnálom, hogy pillanatnyilag erre csak a magánkórház meg az otthonszülés ad lehetőséget, mert egyik sem megoldás a többség számára.

gyongyi70 2018.01.13. 14:38:08

@fizetekmegegysort: szabad orvosválasztás van, én is találtam olyat, aki az én habitusomnak megfelelő, te is. Ez sokszor nem könnyű, olykor merni kell váltani, kipróbálni többet, sőt, olyan is van, hogy egy egészségügyi problémában tök jó fej az orvos, a szülésnél nagyon ne neked tetsző szemléletű, illetve fordítva. És sajnos, a mai egészségügy nem feltétlenül jó irányba fejlődik. Egy ideig a javulás jeleit láttam, de ma egyre nehezebb olyan kórházat, orvosi team-et találni, ahol valóban biztonságban érezheted magad. Sajnos a magánkórház sem biztosíték mindenre. A barátnőm pl. még anno Telkiben szült, nagyon meg volt elégedve, volt finom kaja, szép szoba, de pl. ha vi baj lett volna a babával, akkor mentő vitte volna vmelyik budapesti kórházba, mert arra nincsenek felkészülve. Ezért én pl. nem is szültem ott. Ettől függetlenül szoktunk magánorvoshoz járni, de ha komoly baj van, akkor egy ponton túl csak az állami eü képes kezelni, ott meg szerencse/ismeretség kérdése, milyen ellátásban részesülsz. És sajnos egyre több helyről hiányzik a szakorvos, van, hogy rezidensek léptek elő kisfőnökké, mert a derékhad lelépett, nyugdíjba ment, van, hogy hullafáradt doki kezébe kerülsz, aki hétvégente Londonban ügyel, vagy magánpraxisba megy még este stb. Na, de mindez már messzire vezet, és nincs köze GÁ-hoz.

élhetetlen 2018.01.13. 17:38:20

@fizetekmegegysort: Tényleg bepörögtél. „na látod, fingod nincs a bábamodellről, csak simán tudod, hogy szar...pedig gugli jóbarát”. Gondolom, te elvégezted az orvosit is, és megvan a szülész-nőgyógyász szakorvosid is, és a bábaképzőt is elvégezted, tehát képben vagy, vagy csak a gugli?
Az MLM csak ott jött, hogy nem hiszem el, hogy az egy hetes felkészítő nem volt befolyásoló. Meghívhattak volna valakit, aki esetleg ellentmond az érveiknek.
„második terhességedben az áldott dokid, aki bábaképzőt is végzett, jógalégzést tanít hogy lent tudd tartani a vérnyomásod?„. Biztosan lelkileg felemelő érzés volt, de nem hiszem, hogy egy szülészorvosnak kell jógatanfolyamot tartani. Legfeljebb ajánl egy szakembert, ahogy a közös terhes tornán is megtanítják, hogyan segíthet az apa. A doki meg valószínű, hogy kíváncsiságból végezte el a bábaképzőt, hogy lássa, mit tudnak, nem azért, hogy a bábáktól tanulja meg a szülész-nőgyógyász szakmát. Ahogy a gyerekgyógyászokat sem a védőnők képezik ki. Nem tudom, érted-e. Nem hiszem. A bába, és a védőnő a kisebb képzettségével arra van, hogy tehermentesítse az orvost, ha kezelhető a probléma. A védőnő akár telefonos is mondhatja, egy mamának, ha lázas a gyerek, hogy dugj fel egy kúpot, de nyilván hozzáfűzi, hogy, ha nem segít, menj be az ügyeletre a 40 fokkal. A bábák bizonyos esetekben nem tudnak segíteni. Ennyi.

fizetekmegegysort 2018.01.13. 19:43:26

@élhetetlen: nem, nem végeztem. Ellenben úgy sejtem te mindkettőt elvégezted, sőt már vagy hatot szültél, hogy ilyen baromira jól tudsz mindent. Ugye nem tévedek? Nyilván megalapozottan állítod azt amit. Nyilván tisztában vagy a szülés bábai és szülészeti modellje közti különbségekkel, tudod hogy előbbi kíséri utóbbi vezeti a szülést, tudod milyen várandósnak lenni, vajúdni, szülni, és betéve tudod a jogot is. Mert ugye mástól ezt várod el, hogy csak minimális szinten is elgondolkozz a véleményén. Ezért gondolom, joggal feltételezem, hogy ezekkel minimum rendelkezel. Mert én itt arról beszéltem, amit én magam tapasztaltam a várandósságaim, szüléseim, a kórházban töltött idők, a különböző felkészítők (kórházi, Nandu, Geréb) alatt. Gondolom, te is megtapasztaltad mindazt amiről beszélsz.

élhetetlen 2018.01.14. 15:10:07

@fizetekmegegysort: Csak egy kis logikát szerettem volna látni az érvelésedben. Ezzel jöttél, ismétlem „na látod, fingod nincs a bábamodellről, csak simán tudod, hogy szar...pedig gugli jóbarát”.” . Ebből következtettem arra, hogy az ismereteid a gugliból származnak, ahol akármit is olvashatsz. És nem kell ahhoz sem bába, sem szülésorvosi végzettség, hogy azt mondjam, hogy a gyermekorvos nem a védőnőtől tanul, és a szülészorvos nem a bábától. Azt nem vagy képes felfogni, hogy amiről beszélsz, hogy a bába csak kíséri a szülést, az orvos vezeti, ez csak annyit jelent, hogy, ha a gyerek már szinte kipottyan, mire beérnek a kórházba, akkor a szülészorvos is csak követi, ha váratlan komplikáció van, a csak követő bába tehetetlen, mert nem tud császározni. Ja, megpróbálja befordítani a babát, legfeljebb kitöri a nyakát. Ennyit kéne megértened, hogy a szülész követheti is a szülést, ha az elég, és be is tud avatkozni, ha kell, a bába nem tud beavatkozni, ha kell. A bábáknak lenne funkciója a kórházakban, tehermentesíteni az orvosokat, ahogy van funkciója a védőnőnek is, de ez egyik sem az, hogy pótolja az orvost, mert szerinted jobban tudja, mint az orvos. Csak ezt nem vagy képes megérteni. Ja, nem csak ezt, azt sem, hogy nem a szülész feladata jógaoktatást tartani. Na, ez is felesleges válasz volt, mert szerintem, amit előtte írtam, az is érthető volt, te meg ezt sem fogod érteni.

fizetekmegegysort 2018.01.14. 16:33:15

@élhetetlen: Te meg azt nem vagy képes megérteni, hogy elméletekről beszélsz. A szülészorvos soha nem fogja kísérni a folyamatot. Lehet, hogy a fejedben ez így néz ki. De ettől nem így van. Ugyanis a kórházi szülés ennél sokkal összetettebb, amiben az utolsó a sorban az anya és a gyerek. A kórházban bejátszik a finanszírozás, az ágyszám, annak kihasználtsága, stb. A kórházak “szintidők” közé szorítják az anyákat, majd a szülészek “jótékonyan” beavatkoznak, melynek következményeként kell “életet menteni”. És jéé, sokkal többet kap a kórház egy császár után mint egy “sima” szülés után? És jéé, a dokinak is dupla “hála” jár a műtétért? A bába épp olyan felsőfokú végzettség, mint az orvos. Sőt a szülésznő is (a kettő nem ugyanaz, és főleg nem azonosak a dúlával). Azt nem vagy képes felfogni, hogy a fejedben lévő elképzelésekről beszélsz. Ha vitatkozni akarsz, könyörgöm, legalább alap dolgoknak/fogalmaknak nézz utána! Bába, dúla, szülésznő, szülész nőgyógyász. Ezek különböző fogalmak, te meg egyként kezeled. Tudod pl higy a szülészek fájás közben “betapintással” vizsgálják, hogy a méhszáj mennyire van nyitva, a bábák meg betapintás nélkül is megmondják más jelekből? Szerinted mindegy? Kórházi finanszírozás, kórházi szülési modell, beavatkozások száma hazánkban (különös tekintettel a császárok számára), hálapénz, korrupció. Ezek a kórházi szüléshez kapcsolódó fogalmak. Tudod pl hogy mennyi a WHO ajánlás és ehhez képest mennyi hazánkban a császár? És szerinted ennyivel “bénább” egy magyr nő, mint egy ny-európai?Otthonszülés, háborítatlan szülés, bába szülés modell, alapítványi finanszírozás, ezek az otthonszüléshez kapcsolódó fogalmak. Szorosan hozzá kapcsolódva: anyai és újszülött adaptáció. Jogilag: otthonszülés engedélyeztetése (hány évig késett és miért?), Geréb-per (különös tekintettel a szakértői véleményekre, és arra, hogy pl miért nem fogadják el a WHO vezetőjének véleményét tanúvallomásként, és miért nem értettek egyet a szakértők sem (!) abban, hogy GÁ követett el mulasztást vagy sem). No, ezekről beszélek. Ezért nem arról szól a dolog amit írsz. Nem az a valóság, amit írsz, nem igaz, hogy de a kórházban majd megmentenek. Én értem. Te mikor érted meg, hogy nem az a valóság amit gondolsz? Hogy egész más s gyakorlat? Hogya kórházi szülés nem annyival biztonságosabb és az otthoni nem annyival veszélyesebb, mint ahogy itt beállítod? És hogy az egész nem erről szól, hanem a nők stabad döntési jogáról, ami az anyaságukból ered (akkor is ha a hímsovén világ ezt minden erejével igyekszik korlátozni)? Mikor érted meg, hogy egy ffi a legtöbbet akkor teheti leendő gyermekéért, ha harcol azért, hogy a kórházi szülés is emberivé válljon? Szóval szerintem én pontosan értem miről beszélsz, csak 3 szülés, és 27 hónap várandósság után nem tapasztaltam szikráját se annak amit írsz. Szóval engedd meg, hogy a tapasztalatomra hagyatkozzak, ne arra ami az idealizált gondolataidban van.

Magyar Béla 2018.01.14. 18:53:47

A bejegyzés számomra legaranyosabb mondata:
"sőt még csak olyan tevékenységeket sem nagyon folytatok, amik szülésbe torkollhatnának"

Hát, ez zseniálisan finom megfogalmazás :)
Üdv

élhetetlen 2018.01.14. 20:08:21

@fizetekmegegysort: „A bába épp olyan felsőfokú végzettség, mint az orvos.”. Na, itt tényleg abba kell hagyni. Ezt még te sem gondolhatod komolyan, hogy 3 év összevethető az 5-6 év, plusz több év szakorvosi gyakorlat, plusz szakorvosi vizsgával. Pedig te komolyan gondolod. „legalább alap dolgoknak/fogalmaknak nézz utána! Bába, dúla, szülésznő, szülész nőgyógyász. Ezek különböző fogalmak, te meg egyként kezeled.”. Nem, én azt mondtam, hogy egy orvos is képes természetes úton is levezetni (lekövetni) egy normális szülést, míg a bába nem tud megoldani egy problémás esetet, nem tud császározni, akkor sem, ha kellene. Ez egyszerű tény, nem az én agyam szüleménye. De te tudod. Mit is? „És hogy az egész nem erről szól, hanem a nők stabad döntési jogáról, ami az anyaságukból ered”. Ha most szemét akarnék lenni, akkor megkérdezném, hogy az anya joga megszülni a gyerekét a budin, és rögtön bele is ejteni? Mert ő anya? Részemről befejeztem.

fizetekmegegysort 2018.01.16. 09:37:14

@élhetetlen: örülök, hogy befejezted, mert elég sok hülyeséget hordtál itt össze. Ha nekem nem hiszel, hát olvasgass, ha mást nem, ez. csaladhalo.hu/hatter/az-utolso-szo-jogan-gereb-agnes-beszede-birosag-elott/ (csak hogy lásd.: 131 csecsemő halt meg abban az évben kórházban, mikor GÁ esete történt... egyet sem vizsgáltak... de továbbra is mantrázgassad csak, hogy "de a kórházban ott a műtő". Gondolom, ebben a 131 esetben zárva volt a műtő, ugye?)